Саопштења

10.03.2022.

92 запослења након три циклуса онлајн обука из књиговодства за незапослене са евиденције НСЗ

Кроз меру подршке економског јачања за незапослена лица Националне службе за запошљавање 293 особе са територије целе Србије завршило је бесплатну обуку за књиговође у онлајн модалитету.

Програм се састојао од комбинације теоретског и практичног дела, трајао је 120 часова и одржавао онлајн, што је омогућило полазницима из целе Србије да из својих домова присуствују настави, што се показало као сјајан модалитет за време пандемије Ковид-19. На овај начин, успешно је таргетирано и једно од дефицитарних занимања у нашој земљи. Услов за учешће на обукама је да је кандидат на евиденцији назапослених НСЗ-а. Тако се међу полазницима нашло 95% жена, 22 повратника, 24 корисника социјалне помоћи, као и остале рањиве групе и млади. У првих неколико месеци од завршетка обука 92 особе су нашле запослење. 

Александра Чејић, која је обуку похађала из свог дома, у општини Вршац, једна је од успешних полазница. “По струци сам туризмолог. Раније сам радила и у струци, али и на другим пословима, као трговац, у месари, итд. Када сам добила позив од НСЗ, најпре сам се изненадила, међутим, чим сам схватила да су обуке у онлајн облику, одмах сам прихватила, јер имам пуно обавеза око породице и мале деце, а волим сваки вид улагања у себе. Само праћење обука је функционисало беспрекорно, чак сам, уз подршку професора и координатора, успевала да надокнадим врло брзо све што ми није било јасно или сам пропустила у околностима породичних одговорности. Убрзо након завршених обука, добила сам понуду за посао и то управо у области вођења пословних књига. Захвална сам организаторима и пресрећна што се ипак води рачуна и мисли на људе на бироу“, рекла је Александра. 

Обуке су подржане од стране глобалног програма Немачке развојне сарадње „Миграције за развој” (ПМЕ), који у Србији спроводи ГИЗ, а спровео их је, под вођством НСЗ-а, Народни Универзитет Ниш.

Јована Чањи Аранђеловић, координаторка пројекта са НУ Ниш, изнела је неке од додатних погодности овог програма. “Као неко ко је директно укључен у систем образовања одраслих, могу рећи да је начин организовања обука био пресудан за велики одзив и континуитет полазника. Наиме, полазници су могли да бирају, односно ускладе време праћења обука са својим приватним обавезама, такође су једноставност саме виртуелне платформе и доступност професора и координатора да у сваком тренутку пруже појашњења јако значили полазницима, што је и повратна информација коју смо од њих добијали. Од суштинске важности била је и пажљива и јако квалитетна примарна селекција кандидата од стране НСЗ-а, такође су полазници били одлично информисани од стране филијала НСЗ-а широм земље, што је додатно допринело мотивисаности и високим оценама по завршеним обукама. Преко 70% полазника обуке је завршило са највишом оценом”, објаснила је она.

Поред подршке у едукацији и запошљавању, програм је обезбедио и саветовање полазника курсева, како о успешнијем коришћењу осталих мера подршке за социјалну и економску (ре)интеграцију које нуде националне институције, међународне и невладине организације, тако и о другим механизмима помоћи које обезбеђује Немачка развојна сарадња, посебно кроз ДИМАК – Немачки информативни центар за миграције, стручно образовање и каријеру, који од 2016. године у Србији послује у оквиру програма „Миграције за развој“ (ПМЕ) и „Миграције и дијаспора“ (ПМД).