Радионица за превладавање стреса услед губитка посла

Након губитка посла, а пре тражења новог, требало би проћи кроз фазе емотивног опоравка, односно прихватити промену. Од велике помоћи може бити Радионица за превладавање стреса услед губитка посла, коју изводе психолози Националне службе за запошљавање.
 
На радионици се уче:

  • корисне стратегије за превазилажење стреса – како да на најбољи начин превазиђете стресне ситуације
  • конструктивни начини размишљања и превазилажења емоционалних блокада – како да се изборите са непријатним осећањима
  • вештине доношења одлука – како да лакше доносите одлуке и тако решавате проблеме
  • вештине комуникације, разумевања и прихватања својих права и права других – како да будете успешнији у комуникацији

Kорисне стратегије за превазилажење стреса – како да на најбољи начин превазиђете стресне ситуације
Уче се позитивни начини превазилажења, усмерени на решавање проблема и отклањање узрока стреса. Осим корисних стратегија превладавања стреса, на Радионици се учи и о томе шта би ваљало избећи јер одређени начини борбе са стресом на дуге стазе нису помажући, већ нам доносе још више потешкоћа: нпр. пасивност у понашању и размишљању, порицање стресне ситуације (као да стресна ситуација не постоји) итд. 

Kонструктивни начини размишљања и превазилажења емоционалних блокада – како да се изборите са непријатним осећањима
Да ли Вам је познато да начин размишљања може да погорша емотивно стање? Избегавате ли да размишљате на начин који Вам квари расположење и чини неспремним за свакодневне изазове? Уколико „гајите“ одређену врсту мисли, можете запасти у емоционалну блокаду која ће Вас додатно удаљити од решења проблема. 
Стварање навике да редовно преиспитујемо своје мисли, „пазимо“ на њих, омогућава да се емотивно стање врати у баланс и избегну нездраве емоције које продужавају стање емоционалне неравнотеже. Уколико се навикнемо да штетан начин размишљања замењујемо мислима које нас охрабрују, то нам може олакшати излаз из периода преосетљивости. Штавише, дисциплина у томе да штетне мисли редовно замењујемо корисним драгоцена је у свим стресним животним ситуацијама.
На Радионици за превладавање стреса услед губитка посла:
научићете, између осталог, да правите разлику између здравих и нездравих емоција
усвојићете нове начине мишљења, који воде конструктивном понашању

Вештине доношења одлука – како да лакше доносите одлуке и тако решавате проблеме
Доношење одлука је нераскидиво везано са циљевима, како дугорочним, тако и краткорочним. Добићете смернице како да доносите одлуке, постављате циљеве у вези са запослењем и каријером и поступно постижете дугорочне циљеве, почев од појединачних мањих. 

Вештине комуникације, разумевања и прихватања својих права и права других – како да будете успешнији у комуникацији
На Радионици  се развијају вештине комуникације, разумевање и прихватање својих права и права других људи, јача се толеранција на непријатност, учи се прихватљив начин заузимања за себе и сопствена права, односно асертивно понашање. Последица стечених вештина је и веће самопоуздање и ефикасност у односу са другим људима, што може олакшати поновну интеграцију на тржиште рада и проналажење посла.

Коме је Радионица намењена?
Особама које су у претходном периоду остале без посла и које су барем три месеца на евиденцији незапослених НСЗ. Радионицу могу похађати и други корисници услуга НСЗ, под условом да имају завршено барем трогодишње средње стручно образовање и да су на евиденцији незапослених лица. 

Начин рада је радионичарски, у мањим групама, уз активно учешће полазника. Уколико сте заинтересовани за укључивање у Радионицу, обратите се свом саветнику за запошљавање. 

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати