Подршка успостављању мреже институциjа за пружање постпеналне помоћи

Donator: Misija OEBS-a u Srbiji

Period implementacije (15.06.2016.g. – 15.12.2016.g.)

Nosilac projekta: Centar  za prevenciju kriminala i pospenalnu pomoć – NEOSTART

Ciljne grupe:  Bivša osuđena lica

Područje implementacije: Pančevo, Sremska Mitrovica, Novi Pazar, Leskovac, Vranje,Prokuplje, Zaječar i Kruševac.

Opis projekta

Glavni cilj projekta je bilo podizanje kapaciteta Kancelarije za alternativne sankcije za implementaciju novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana.

Postavljeni cilj je postignut umrežavanjem kancelarija u osam gradova u Srbiji (Pančevo, Sremska Mitrovica, Zaječar, Prokuplje, Kruševac, Leskovac i Vranje) sa svim relevantnim lokalnim akterima (organizacijama, institucijama i pojedincima) koji su pružili podršku u procesu postpenalnog prihvata. Za sprovođenje ovih aktivnosti, mapirani su potencijalni saradnici u lokalnoj zajednici, upoznati  sa značajem postpenalnog prihvata i motivisani da preuzmu aktivnu ulogu u tom procesu.

Tokom prvog projekta “Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana”, koji se sprovodio na teritoriji Valjeva, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Subotice, Sombora, Požarevca, Niša i Užica, umreženo je devet Kancelarija za alternativne sankcije sa akterima u lokalnoj zajednici na koje mogu da se oslone u pružanju postpenalne pomoći i podrške, sa ciljem stvaranja uslova za implementaciju novih zakonskih odredbi u praksi i formulisanju preporuka za unapređenje ovih oblasti. Kao rezultat ove aktivnosti nastala je Lista kontakata koja je imala za cilj da sve uključene institucije imaju kompletnu informaciju u kontaktu sa osuđenim licima.

Mapirani su potencijalni saradnici u lokalnoj zajednici koji su upoznati sa značajem postpenalnog prihvata i sa njihovom ulogom u tom procesu.

Svi pomenuti gradovi su po jednom bili posećeni tokom trajanja projekta, dok su okrugli stolovi održani u svim sem u Zaječaru. Na okruglim stolovima okupilo se više od šezdeset pojedinaca ispred različitih insitucija i organizacija koji će u narednom periodu biti kontakt osobe za poverenike. Pre svega tu su bili predstavnici Centara za socijalni rad, Crvenog krsta, Odeljenja psihijatrije pri opštim bolnicama ili drugih ustanova za lečenje bolesti zavisnosti, ali i predstavnici organizacija civilnog društva koji su voljni da pomognu, organizacije koje se bave pružanjem pravne i psihološke podrške ali i drugih vrsta podrške.

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати