Знањем до посла (E2E)

Пројекти 27.01.2022.

Циљ пројекта, који финансира Швајцарска агенција за развој СДЦ (SDC), а спроводи НИРАС (NIRAS) у сарадњи са Тимом за смањење сиромаштва, док је Национална служба један од партнера на пројекту, је унапређење запошљивости теже запошљивих категорија на тржишту рада и развој вештина у складу са потребама послодаваца, пре свега незапослених младих кроз пробну примену модела за развијање вештина младих и јавно-приватно партнерство на локалном нивоу.

Сам програм има за циљ да у изабраним градовима у Србији пилотира својеврсни модел посредовања између потреба послодаваца и система неформалног образовања у циљу унапређења запошљивости теже запошљивих категорија на тржишту рада и развоја вештина у складу са потребама послодаваца.

У првој фази пројекта фокус је био на Јужној Србији и то на општинама Нови Пазар и Књажевац, затим Крагујевац, Крушевац и Пирот које су  изабране током припремне фазе у складу са социо-економским показатељима. Акценат је на успостављању дијалога односно посредничког модела између послодаваца и пружаоца образовања у циљу успостављања модела двојног образовања. Компонента 2 је усмерена на унапређење запошљивости младих кроз пробну примену модела за развијање вештина младих и јавно-приватно партнерство на локалном нивоу, а спроводи је агенција IP Consult.

У току је друга фаза пројекта која је проширена на једанаест општина, односно обухвата територије које су у надлежности следећих филијала Националне службе: Крагујевац, Крушевац, Пирот, Зајечар, Краљево, Нови Пазар, Ниш, Шабац, Лозница, Јагодина и Чачак. 

Циљну групу чине млади из наведених филијала, старости 15 – 30 година, као и лица старија од 30 година која припадају рањивим категоријама, а која се за потребе пројекта сматрају младима до 35 година старости. 

Пројекат се спроводи преко мреже организација - локалних партнера, које у локалним заједницама директно комуницирају са релевантним институцијама као и са крајњим корисницима – младима и послодавцима и пружају им различите услуге: 

  • услуге за младе - мере каријерног вођења и саветовања и организовања обука на радном месту 
  • услуге за послодавце – процена компетенција и селекција лица, обука ментора, анализа недостајућих вештина и израда курикулума за обуке на радном месту. 

Више информација на: https://znanjemdoposla.rs

Донатор: СДЦ/Од образовања до запошљавања (Е2Е)
Носилац пројекта: NIRAS/IP Consult
Период имплементације:  01.10.2016 – 31.12.2019./01.01.2020 - 31.12.2023. године
 

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати