Послови

27.09.2023.

Записничар, звање референт

ПРИВРЕДНИ СУД У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ


ПРИВРЕДНИ СУД У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА


I Орган у коме се радно место попуњава: Привредни суд у Сремској Митровици, Светог Димитрија 39, Сремска Митровица.

II Радно место које се попуњава:

Записничар, звање референт

Опис послова: обавља све дактилографске послове у предметима додељеним у рад судији код кога је распоређен, пише записнике, врши унос текстова по диктату и са диктафонских трака, врши препис текстова и рукописа и израђује све врсте табела, у сарадњи са корисницима услуга коригује унете податке, стара се о савременом обликовању текста, припрема и штампа завршене материјале и дистрибуира их корисницима услуга, стара се о чувању и преносу података, доступности материјала, исправности биротехничке опреме и рационалном коришћењу канцеларијског и другог потрошног материјала, води уписник за евиденцију штампаних ствари и публикација, води евиденцију о свом раду, ради и друге послове.

Услови: IV степен средње стручне спреме, друштвеног или природног смера, најмање две године радног искуства у струци, познавање рада на рачунару, положен испит за дактилографа прве класе, положен државни стручни испит и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

III Врста радног односа: Радно место попуњава се заснивањем радног односа на неодређено време.

IV Фазе изборног поступка и учешће кандидата:

Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне, посебне функционалне и понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са Комисијом.

У изборном поступку комисија ће проверити:
1. Провера општих функционалних компетенција:
- из области знања организација и рад државних органа Републике Србије (провера ће се вршити писаним путем, путем теста са питањима затвореног типа који кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора). Време израде теста је један сат;
- из области знања и вештина дигитална писменост (провера ће се вршити решавањем задатака практичним радом на рачунару или писмено или увидом у доказ о познавању рада на рачунару). Време трајања теста је један сат;

- из области знања и вештина пословна комуникација (провера ће се вршити у форми писаног теста). Време трајања провере је 45 минута.

Напомена: у погледу провере опште функционалне компетенције 'дигитална писменост' (поседовање знања и вештина у основама коришћења рачунара, основама коришћења интернета, обради текста и табела, табеларне калкулације), ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о поседовању знања и вештина из наведених области на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције 'дигитална писменост', неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу 'рад на рачунару'), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложених доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уместо провере решавањем задатака практичним радом на рачунару.
Информације о материјалу за припрему кандидата за проверу општих функционалних компентенција могу се наћи на интернет презентацији Привредног суда у Сремској Митровици www.sm.pr.sud.rs.

2. Провера посебних функционалних компетенција
Након пријема извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу учесницима конкурса који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција, и то:
1. Посебна функционална компетенција познавање прописа Закон о државним службеницима, Судски пословник, Закон о општем управном поступку и Закон о раду провера ће се вршити писаним путем – тест који ће се састојати од 15 питања на које се одговара заокруживањем једног од понуђених одговора. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор ако се кандидат на тесту служи недозвољеним средствима, Комисија ће таквог кандидата удаљити са теста. У том случају сматра се да кандидат није положио тест.
2. Посебна функционална компетенција поседовање вештине куцања провераваће се практичним радом на рачунару тако што ће члан Комисије гласно диктирати судску одлуку коју ће кандидати куцати на рачунару. Сви кандидати ће радити исту судску одлуку а време за проверу је 5 минута.
3. Посебна функционална компетенција у области рада: административни послови – познавање канцеларијског пословања (знање и вештине за рад у пословном софтверу за управљање предметима у оквиру правосудног информационог система) – провера ће се вршити усменим путем – разговор са кандидатом.

3. Провера понашајних компетенција:
Провера понашајних компетенција и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа и савесност, посвећеност и интегритет, вршиће се од стране дипломираног психолога, интервјуом базиран на компетенцијама и персоналним упитником као инструмент за проверу ставова, вредности, интересовања и особина личности повезаних са компетенцијама.
Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције, искључују се из даљег изборног поступка.

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата:
Након фазе провере понашајних компетенција спровешће се фаза интервјуа са кандидатима, који подразумева разговор чланова комисије са кандидатом у циљу процене мотивације за рад на радном месту и прихватања вредности државних органа.

V Општи услови за рад на радном месту: да је учесник конкурса пунолетан држављанин Републике Србије, да учеснику конкурса раније није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа, да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.

VI Датум оглашавања и рок за подношење пријаве на конкурс:
Јавни конкурс је оглашен на огласној табли Привредног суда у Сремској Митровици на интернет презентацији суда, и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање „ Послови“. Рок за подношење пријаве на конкурс је 8 дана и почиње да тече наредног дана од дана објављивања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање „ Послови“ На интернет презентацији суда биће објављен датум оглашавања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и последњи дан за подношење пријаве.

VII Пријава на конкурс: врши се на обрасцу пријаве који је доступан на интернет презентацији Привредног суда у Сремској Митровици (www.sm.pr.sud.rs). Уредно попуњен, потписан и одштампан Образац пријаве доставља препоручено на адресу суда, ул. Светог Димитрија број 39, Сремска Митровица, са назнаком: „За јавни конкурс за радно место записничара“или лично предајом пријаве у писарници суда.
Приликом предаје пријаве на конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што Комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од 3 дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.

VIII Докази које прилажу кандидати: Кандидати који успешно прођу фазу провере општих, посебних,и понашајних функционалних компетенција, пре интервјуа са конкурсном комисијом достављају следеће:
• лична биографија са наводима о досадашњем радном искуству
• оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству Републике Србије;
• оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених;
• очитана лична карта или оверена фотокопија личне карте која није чипована;
• оригинал или фотокопија дипломе којом се потврђује стручна спрема;
• исправе којима се доказује радно искуство у струци (потврде, решења, уговори и други акти из којих се може утврдити на којим пословима, са којом стручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство);
• потврду да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издате од стране државног органа у коме је учесник конкурса био у радном односу;
• уверење да се против учесника конкурса не води кривични поступак не старији од шест месеци;
• уверење да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци издате од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије, не старије од 6 месеци.
• за радно место записничар –уверење о положеном испиту за дактилографа прве класе;
• оригинал или оверена копија лекарског уверења о општој здравственој способности за рад( само за кандидате који ће бити примљени по конкурсу у радни однос)
• уколико кандидат има положен државни испит,приложити уверење или потврду
• сви напред наведени документи морају се приложити у оригиналу или овереној фотокопији ( фотокопије оверени код јавног бележника).

Напомена: Положен државни испит није услов нити предност за заснивање радног односа. Изабрани кандидат који нема положен државни стручни испит дужан је да исти положи у року од 6 месеци од дана пријема. Други докази о стеченим знањима и вештинама.
Државни службеник који се пријављује на конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених, подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.
Сви докази прилажу се на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована.

IX Рок за подношење доказа: Кандидати који су успешно прошли фазу провере општих, посебних функционалних и понашајних компетенција, пре интервјуа са Конкурсном комисијом, позивају се да у року од 5 радних дана од дана пријема обавештења доставе наведене доказе који се прилажу у конкурсном поступку.
Кандидати који не доставе податке који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писмено се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка.
Докази се достављају на наведену адресу „За јавни конкурс“.

X Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: Са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне, и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, изборни поступак ће се спровести у просторијама Привредног суда у Сремској Митровици улица Светог Димитрија број 39. Кандидати ће о датуму и времену бити обавештени на контакте (бројеве телефона или e-mail адресе) која наведу у својим обрасцима пријаве. Изборни поступак ће започети по истеку рока за подношење пријава.
Кандидати који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или e-mail адресе) које наведу у својим обрасцима пријаве.

XI Лице задужено за давање обавештења о конкурсу: Милена Милутиновић, секретар Привредног суда у Сремској Митровици, контакт телефон 022/610-179.

Напомена: Законом о општем управном поступку („Сл. гласник РС, бр. 18/2016, 95/2018 и 2/2023 – одлука УС ) прописано је поред осталог, да је орган дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција да их прибавља и обрађује (члан 9 став 3); да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама (члан 103 став 3). Сходно наведеном потребно је да учесник конкурса у делу „Изјава“, у обрасцу пријаве, заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверење да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о пложеном државном стручном испиту за рад у државним органима, уверење о положеном правосудном испиту).
Препорука је да документе о чињеницама о којима се води службена евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверења да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о положеном државном стручном испиту за рад у државним органима) кандидати доставе сами у циљу бржег и ефикаснијег спровођења изборног поступка.
Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви тражени докази биће одбачене.
Сагласно члану 9. Закона о државним службеницима, прописано је да су кандидатим при запошљавању у државни орган, под једнаким условима доступна сва радна места и да се избор кандидата и да се избор кандидата врши на основу провера компетенција.
Јавни конкурс спроводи Конкурсна комисија именована Одлуком председника Привредног суда у Сремској Митровици.
Обавештавају се учесници конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника.
Привредни суд у Сремској Митровици не врши дискриминацију на основу расе, боје коже, вере, пола, националности и етничког порекла или инвалидитета. Конкуренција се заснива на квалитету и отворена је за све који испуњавају прописане услове. Сви изрази и појмови који су у овом огласу изражени у граматичком мушком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.
Овај оглас објављује се на интернет презентацији суда, огласној табли Привредног суда у Сремској Митровици и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.
Образац пријаве на конкурс, за сва радна места, може се преузети на званичној интернет презентацији Привредног суда у Сремској Митровици (www.sm.pr.sud.rs).