Дoгађаjи

22.11.2022.

Зајечарски ФМТ пример одличне сарадње и партнерства са НСЗ

Поводом успешне реализације програма „Моја прва плата“, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и директор зајечарске Филијале НСЗ Душан Младеновић посетили су 18. новембра Фабрику мерних трансформатора у Зајечару (ФМТ), која је по овом програму до сада ангажовала већи број младих људи за рад у фабрици.

Директор Мартиновић је приликом обиласка фабрике изразио задовољство подмлађеним кадром и одличним техничким условима за рад и том приликом истакао да са компанијом ФМТ Национална служба има дугогодишњу добру сарадњу у области запошљавања будући да послодавац редовно користи подстицаје, програме и услуге које нуди НСЗ.

- У првом циклусу програма Моја прва плата од 2020. године ФТМ је запослио 13 лица, 2021. су запослили пет лица, а ове године су конкурисали за нешто већи број кандидата. Иако није било неког већег интересовања младих, очекујемо да се и ове године укључи бар седам незапослених. Сада је у току трећа фаза трећег циклуса програма, када се повезују лица са јавним сектором. Имајући у виду да смо првих 15 дана у новембру имали повезивање са приватним сектором, имали смо доста успеха у томе, негде око 6.700 младих се повезало са приватним сектором и то ћемо да дефинишемо крајњим уговором у децембру месецу. За повезивање са јавним сектором, имамо простор до 10 хиљада лица, а до данашњег дана се негде око 7.700 лица већ повезало. Моја процена је да ће се до процеса закључивања уговора повезати око 9.000 лица – објаснио је Мартиновић.

Он је нагласио да је овај програм оправдао своје постојање, јер је замишљен као атрактиван програм који ће решити проблем недостатка великог броја кадрова и повезати младе људе до 30 година живота са низом послодаваца из целе земље, који су већ годинама у потрази за новим радницима.

- Програм Моја прва плата је намењен управо онима без радног искуства, како би стекли своја прва знања током овог програма, а након тога се и запослили. Млади људи се укључују и у програм самозапошљавања, тако да је један део њих започео сопствени бизнис. Укључују се и у неке друге програме запошљавања, јер их наш Акциони план запошљавања третира као теже запошљиву категорију због недостатка радног искуства – додао је директор НСЗ.

Према речима директора Момира Кулића, преко програма Моја прва плата у компанији ФМТ је запослено преко 20 младих радника, а сваке године конкуришу и за програм стручне праксе, тако да је и преко тог програма запослено 50 младих.

- Приватизација је извршена 2006. године, када су била запослена 152 радника. Пошто је било много старијих људи, убрзо је 20-ак и више њих отишло у пензију уз договор и отпремнину. Данас имамо 270 запослених који су знатно млађи, у просеку око 35 година, а у моменту приватизације је просек старости био 50 година – објаснио је Кулић.

У Фабрици мерних трансформатора кажу да су веома задовољни сарадњом са Националном службом за запошљавање и могућностима за ангажовање младих људи кроз бројне програме које реализује НСЗ, а међу којима је и Моја прва плата. Како кажу, по завршетку програма велики број младих успешно заснује радни однос у овој фабрици.