Послови

07.02.2024.

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У НОВОМ САДУ

Јавнотужилачки помоћник

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО
У НОВОМ САДУ

Оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА У

I Орган у коме се радно место попуњава: Више јавно тужилаштво у Новом Саду, Сутјеска 3, Нови Сад.

II Радно место које се попуњава:

 

1. Јавнотужилачки помоћник у звању јавнотужилачки сарадник које је уподобљено звању саветник

III Опис послова: Јавнотужилачки помоћник у звању јавнотужилачки сарадник које је уподобљено звању саветник: помаже јавном тужиоцу у раду у предметима мање сложености, прати судску праксу, израђује нацрте једноставнијих поднесака, узима на записник кривичне пријаве, поднеске и изјаве грађана, под надзором и по упутствима јавног тужиоца обавља послове мање сложености предвиђене законом и другим прописима.

IV Услови: стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит и потребне компетенције за рад за ово радно место.

V Фазе изборног поступка: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компетенције, посебне функционалне компетенције, понашајне компетенције и фаза у којој се спроводи интервју са комисијом.

1. Провера општих функционалних компетенција: Свим кандидатима који учествују у изборном поступку прво се проверавају опште функционалне компетенције и то:
- организација и рад државних органа Републике Србије (провера ће се вршити путем писаног теста);
- дигитална писменост (провера ће се вршити практичним радом на рачунару или увидом у доказ - сетрификат о познавању рада на рачунару);
- пословна комуникација (провера ће се вршити писаном симулацијом).

Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције „дигитална писменост“, ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару, на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције – „дигитална писменост“, неопходно је да уз пријаву (уредно и у потпуности попуњену у делу *Рад на рачунару), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уз пријаву уместо тестовне провере.

2. Провера посебних функционалних компетенција: Након сачињавања извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција, и то:

За радно место јавнотужилачки помоћник, јавнотужилачки сарадник - саветник проверавају се :
- Посебна функционална компетенција у области рада кривично одељење у јавном тужилаштву - познавање материјалних и процесних прописа релевантних за надлежност јавног тужилаштва, прикупљање и обрада података из различитих извора, укључујући и способност критичког вредновања и анализирања доступних информација, познавање одредаба Законика о кривичном поступку и Кривичног законика ;
- Посебна функционална компетенција у области рада управа у јавном тужилаштву - познавање релевантних прописа из делокруга рада јавног тужилаштва - Закона о јавном тужилаштву, Правилника о управи у јавним тужилаштвима и Закона о државним службеницима;
- Посебна функционална компетенција за радно место јавнотужилачки помоћник - поседовање знања и вештина за израду нацрта јавнотужилачких одлука и других аката, управљање преткривичним поступком, вештине израда нацрта правних ставова.
 Провера посебних функционалних компетенција вршиће се писаним путем - тестом и усменим путем - разговором са кандидатом.

3. Провера понашајних компетенција: Понашајне компетенције су управљање информацијама; управљање задацима и остваривање резултата рада; оријентација ка учењу и променама; изградња и одржавање професионалних односа; савесност, посвећеност и интегритет - провераваће се од стране дипломираног психолога - писаним путем - упитник и усменим разговором са кандидатом.

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата Процена мотивације за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа - провераваће се путем интервјуа са комисијом.
Временски оквир провере свих компетенција је три месеца од дана истека рока за подношење пријава на конкурс.

VI Место рада: Нови Сад, Сутјеска 3.

VII Трајање радног односа: радни однос се заснива на неодређено време.

VIII Општи услови за запослење: држављанство Републике Србије; да је учесник конкурса пунолетан; да има прописану стручну спрему и да испуњава услове одређене законом и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа; да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (чл. 45 ст. 1 Закона о државним службеницима).

IX Образац пријаве на конкурс и изјаве које се уз исту прилажу:
- Пријава на конкурс подноси се на Обрасцу пријаве који је доступан на интернет страници Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду www.novisad.vjt.rs или у штампаној верзији у управи тужилаштва, Сутјеска 3;
- Образац пријаве мора бити својеручно потписан;
- Образац пријаве на конкурс садржи: податке о конкурсу, личне податке, адресу становања, телефон, електронску адресу, образовање, стручне и друге испите подносиоца пријаве који су услов за заснивање радног односа, податак о знању рада на рачунару, податак о знању страног језика, додатне едукације, радно искуство, посебне услове, добровољно дату изјаву о припадности националној мањини, посебне изјаве од значаја за учешће у конкурсним поступцима у државним органима;
- Пријава на јавни конкурс може се поднети путем поште или непосредно на адресу: Више јавно тужилаштво у Новом Саду, Нови Сад, Сутјеска 3;
- Приликом пријема пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује на јавном конкурсу. Подносилац пријаве биће обавештен о додељеној шифри у року од три дана од дана пријема пријаве на начин који је у пријави назначио за доставу обавештења.
Уз пријаву се обавезно доставља и попуњена :
- Изјава I и II - Изјава у којој се кандидат опредељује да ли ће сам доставити податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или ће то орган учинити уместо њега.

Напомена: Одредбом члана 9 и члана 103 Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС“, број 18/2016) прописано је, између осталог, да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама.

Документа о чињеницама о којима се води службена евиденција су: уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци, уверење о положеном правосудном и државном стручном испиту.

Потребно је да кандидат уз пријаву достави и попуњене изјаве I и II, односно да заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција.

X Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: Са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, спровешће се изборни поступак, о чему ће учесници конкурса бити обавештени на контакте (адересе, бројеве телефона или е- маил адресе) које су навели у пријави.
Провера свих компетенција обавиће се у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, ул. Сутјеска бр. 3, трећи спрат. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или е- маил адресе) које наведу у својим обрасцима пријаве.
XI Остали докази које прилажу само кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са комисијом
- оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених;
- оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству;
- уверење да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (издаје надлежна Полицијска управа, не старије од 6 месеци);
- изјава под моралном, материјалном и кривичном одговорношћу да кандидату раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа;
- оверена фотокопија дипломе којом се потврђује стручна спрема;
- уверење о положеном правосудном испиту;
- сертификат или други доказ о познавању рада на рачунару (уколико поседује исти);

Наведене доказе кандидат може доставити уз пријаву и сам, а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка.

Кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са комисијом позваће се да у року од 5 радних дана од дана пријема обавештења приложе остале доказе који се прилажу у конкурсном поступку. Кандидати који у остављеном року не приложе остале доказе који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писаним путем се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка. Докази се достављају на адресу наведену у огласу.

Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.

Сви докази се прилажу у оригиналу или у фотокопији која је оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, односно општинским управама као поверени посао) као доказ се могу приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 01. марта 2017. године у основним судовима, односно општинским управама.

VIII Рок за подношење пријаве на јавни конкурс је: осам дана и почиње да тече наредног дана од дана оглашавања у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање „Послови“.

X Aдреса на коју се подноси пријава на јавни конкурс: Више јавно тужилаштво у Новом Саду, Сутјеска 3, 21000 Нови Сад, са назнаком „За јавни конкурс“.

XII Изборни поступак: Списак кандидата који испуњавају услове за запослење на радном месту и међу којима се спроводи изборни поступак, објављује се на интернет презентацији тужилаштва према шифрама њихове пријаве.

Конкурсна комисија ће обавестити кандидате који успешно заврше писмену проверу општих функционалних компетенција о времену и месту провере посебних функционалних компетенција која се може обавити и након завршене провере општих функционалних компетенција, а потом и о времену и месту провере понашајних компетенција и на крају обавити интервју са кандидатима.

Лице које је задужено за давање обавештења о јавном конкурсу: секретар тужилаштва, Драга Попетров, контакт телефон: 021/4876-426.

Напомена:
Сви докази се прилажу на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног тумача.
Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована.
Неблаговреме, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве биће одбачене.
Кандидати који први пут заснивају радни однос у државном органу подлежу пробном раду од шест месеци.
Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника и то након правноснажности решења о пријему у радни однос на основу наведеног конкурса.
Јавни конкурс спроводи конкурсна комисија коју је именовао Главни јавни тужилац у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду.
Овај конкурс се објављује на интернет презентацији Вишег јавног тужилaштва у Новом Саду www.novisad.vjt.rs на интернет презентацији Службе за управљање кадровима: www.suk.gov.rs, на порталу е-управе, на огласној табли, интернет презентацији и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање „Послови“.
Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.
Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција и посебних функционалних компетенција могу се наћи на сајту Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду www.novisad.vjt.rs.