Вести

01.10.2021.

Уз подршку града и НСЗ 31 Чачанин креће у приватни бизнис

Приликом прошлонедељне посете Чачку министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарије Кисић Тепавчевић и директора Националне службе за запошљавање Зорана Мартиновића, уприличена је додела одлука за самозапошљавање незапосленим лицима пријављеним на евиденцију чачанске НСЗ.

Реч је о реализацији споразума између Филијале Чачак НСЗ и Градске управе о суфинансирању програма за самозапошљавање 31 незапосленог лица. Средства у износу од по 270.000 динара добиле су две особе са инвалидитетом, док је субвенцију у износу од по 250.000 динара добило 29 лица из теже запошљивих категорија. Споразумом је укупно опредељено 7,9 милиона динара за ове намене, од чега је 3,9 милиона издвојено од стране државе, а 4 милиона динара из буџета Града. У великој сали Скупштине града, одлуке су корисницима субвенција уручили министарка Кисић Тепавчевић и градоначелник Милун Тодоровић.

– Данашњом доделом одлука за самозапошљавање смо оснажили и дали ветар у леђа будућим привредницима у различитим делатностима, међу којима је значајан број младих. Посебно сам поносан што су добитници средстава и особе са инвалидитетом, које су препознале шансу да дају свој допринос развоју наше привреде. Од 2015. године из буџета Града је издвојено око 237 милиона динара за реализацију активних мера запошљавања, као што су субвенционисано запошљавање, јавни радови, самозапошљавање, стручна пракса – истакао је градоначелник Чачка и додао да је за ову годину Општина издвојила 4 милиона динара за јавне радове и 7 милиона за програм „Стручна пракса“.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић је изразио задовољство што су бројни незапослени са евиденције Националне службе препознали и одлучили да искористе помоћ државе у покретању сопственог бизниса. Како је рекао, у овој години је до сада на нивоу Републике Србије укључено око 3.000 незапослених лица у програм самозапошљавања, међу којима је 116 особа са инвалидитетом и преко 200 лица ромске националности.

– Програм самозапошљавања је значајна мера која помаже развоју предузетничког духа и привредне иницијативе, а посебно имајући у виду да око 70% корисника ове мере наставља да обавља делатност и после истека уговорне обавезе према НСЗ – рекао је Мартиновић.

Директор НСЗ је подсетио да 1. октобра почиње реализација друге фазе још једног значајног програма – „Моја прва плата“, који се у прошлој години показао као веома успешан.

– У програм је било укључено око 8.400 младих који су имали прилику да стекну радно искуство у својој струци код бројних послодаваца. Очекујемо да ће ове године тај број бити још и већи, имајући у виду податке да је око 9.600 послодаваца пријавило око 28.000 слободних позиција за ангажовање младих – навео је директор НСЗ.

Обраћајући се будућим предузетницима, министарка Кисић Тепавчевић је истакла да су уочљиви добри резултати дугогодишње успешне сарадње НСЗ и Града Чачка.

– Град Чачак је препознао интерес да кроз подршку својим суграђанима у финансирању мера запошљавања помогне и развоју своје привреде. Надамо се да ће се ово рефлектовати и на развој целокупне привреде наше земље, имајући у виду чињеницу да је овде реч о значајном примеру добре праксе. Министарство за рад, борачка и социјална питања велики значај придаје програмима запошљавања, кроз издвајање великих средстава за њихову реализацију. Од почетка године до 24. септембра у финансијске мере је укључено 12.279 незапослених лица, од чега 1.618 особа са инвалидитетом из категорије теже запошљивих, што је и циљ трогодишњег Акционог плана запошљавања и Стратегије запошљавања – рекла је министарка за рад и поручила да јој је задовољство што је гост у граду где се може чути које су нове идеје, нови планови и где индикатори говоре о добро одабраном путу.

Након уручивања одлука, један од будућих предузетника, Владе Ђукановић, рекао је да му је субвенција веома значајна подршка за почетак посла. Планира да отвори радионицу за производњу машинских делова, а новац од субвенције ће искористити за куповину неопходних алата.

– Радио сам код других послодаваца, а сада сам одлучио да кренем у сопствени посао. Надам се да ћу успешно пословати, створити услове за проширење посла и користити подстицајна средства државе и града приликом запошљавања првих радника у свом предузећу – казао је Ђукановић.

Осим металопрерађивачке делатности, неки од корисника субвенције планирају да покрену производњу делова за пољопривредне машине, репарацију и израду намештаја од плочастог материјала, да понуде услуге у области графичког и веб-дизајна, или ће отворити стоматолошке ординације, адвокатске канцеларије и слично.

Приликом боравка у Чачку, министарка Кисић Тепавчевић и директор Мартиновић су заједно са директором чачанске филијале НСЗ Сашом Обрадовићем и градоначелником Тодоровићем, обишли предузеће „Успон“, као једног од значајних партнера Националне службе у реализацији мера активне политике запошљавања.

Према подацима Филијале Чачак НСЗ, на подручју Моравичког округа (град Чачак, општине Ивањица, Горњи Милановац и Лучани) пријављена су укупно 10.842 незапослена лица (6.194 жене), док се на евиденцији у Чачку налази 5.219 незапослених (3.029 жена).