Вести

21.09.2021.

Уручени уговори за jавне радове и стручну праксу

У просторијама Градске управе Краљева, у понедељак 20. септембра, организована је свечана додела уговора о реализацији пројеката јавних радова и програма стручне праксе, који се суфинансирају средствима Националне службе за запошљавање и Града Краљева.

Уговоре је корисницима уручила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, која је при том истакла да је Влада Србије уложила велике напоре на решавању проблема незапослености. Како је навела, Влада је у овој години уложила више од 5,7 милијарди динара у реализацију активних мера политике запошљавања.

– Будући да је циљ Владе Србије да сваки крај наше земље, сваки град, буде економски јак, ова средства су издвојена управо за реализацију мера активне политике запошљавања, у које треба да буде укључено више од 18.000 незапослених лица, од којих је скоро 2.200 особа са инвалидитетом – рекла је министарка и поручила да је њена намера да сваки град у Србији посети на овакав начин и покаже „колико сви заједно радимо и колико сви имамо исти циљ“.

Министарка за рад је објаснила да дуги низ година Краљево није било у тако повољном положају када је у питању тржиште рада, међутим, како је рекла, сада видимо да запосленост расте, с обзиром да је већа за 17 одсто у односу на исти период прошле године.

– Знамо да то није довољно, желимо боље и сигурна сам да ћемо у народном периоду то и да постигнемо – поручила је министарка Кисић Тепавчевић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и градоначелник Краљева Предраг Терзић изнели су актуелне податке о примени мера активне политике запошљавања и смањењу броја незапослених, како у Краљеву, тако и у целој Србији.

Директор Мартиновић је том приликом саопштио да је због великог интересовања рок за пријаву послодаваца за програм „Моја прва плата“ продужен до 23. септембра. Он је навео да је већ у понуди 20.000 радних места за младе без радног искуства и поручио да је садашња слика тржишта рада позитивна, без обзира на бројне изазове, као и да постоје јасни показатељи о смањењу броја незапослених на евиденцији НСЗ, и у Краљеву и на нивоу целе Србије.

Градоначелник Терзић је подсетио да је у периоду транзиције, након гашења великих локалних предузећа, 16.000 Краљевчана остало без посла, а да до пре само пар година нико није могао ни да претпостави да ће се у Краљеву производити опрема за Мерцедес и шити Левис фармерице. Како је истакао, у Краљеву се становништво сада запошљава у компанијама страних инвеститора, али и у локалним предузећима, попут фабрике намештаја „Гир“, која је већ ангажовала 850 радника.

Град Краљево и НСЗ су ове године потписали споразум на основу кога су удружили финансијска средства за реализацију 8 пројеката јавних радова, на којима ће бити ангажована 53 незапослена лица, као и за реализацију програма стручне праксе за још 15 незапослених суграђана. За финансирање ових програма Градска управа и НСЗ су заједнички издвојиле укупно 15.850.000 динара, од чега су 7.850.000 динара средства Националне службе. Јавне радове ће организовати Специјална болница за рехабилитацију „Агенс“, Дом здравља Краљево, Општа болница Студеница, ЈКП Чистоћа, ЈКП Путеви и Предшколска установа „Олга Јовичић – Рита“, док је програм стручне праксе одобрен за 13 предузећа из јавног и приватног сектора. Поред поменутих програма, у Краљеву ће ове године бити финансиран и програм самозапошљавања за незапослене са евиденције НСЗ.

Након свечане доделе уговора, министарка за рад и директор НСЗ посетили су компанију „Леони“, где су се упознали са амбицијама и даљим плановима немачког инвеститора. Компанија „Леони“ тренутно има око 4.000 радника, међу којима и 206 особа са инвалидитетом, што представља значајан допринос смањењу незапослености на територији Краљева, па и шире.