Вести

15.10.2021.

Уручени уговори послодавцима и незапосленим лицима

Филијала за град Београд НСЗ организовала је доделу уговора послодавцима и незапосленим лицима који су у току 2021. године конкурисали по јавним позивима за учешће у програмима и мерама активне политике запошљавања. Уговоре су уручили министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић и заменик директора НСЗ Петар Јарић.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је навела да нова радна места и запошљавање грађана представљају велики успех за све – запослене, послодавце, локалне самоуправе, државу.

„У овом периоду је укупан број незапослених смањен за 5 одсто у односу на исти период прошле године, а ми смо једна од ретких земаља која може да се похвали растом стопе запослености у главном граду, чак и за време пандемије ковид-19, тешке заразне болести која утиче на све сегменте друштва, поготово на запосленост и економски развој“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Проф. др Кисић Тепавчевић је позвала незапослене и послодавце да се укључе у програме запошљавања и самозапошљавања, јер једино на тај начин, заједнички, могу бити постигнути још бољи резултати.

„Само заједно и удружени можемо да стварамо још јачу, бољу и напреднију Србију“, поручила је Кисић Тепавчевић.

„Задовољство нам је што након бројних градова широм Србије, данас имамо прилику да и у Београду представимо један део мера активне политике запошљавања, којима се кроз субвенције омогућава реализација различитих програма за запошљавање лица са наше евиденције. Када су у питању сви наши програми и додела финансијских подстицаја, увек су у фокусу теже запошљиве категорије и, наравно, послодавци који запошљавају нове раднике“, рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић и додао да је посебно важно да подстицаји НСЗ буду једнако доступни свим категоријама незапослених, а нарочито лицима која теже долазе до посла.

Мартиновић је истакао да међу незапосленима и даље постоји велико интересовање за покретање сопственог посла.

„За програм самозапошљавања влада велико интересовање не само у Београду него у целој Србији. До сада смо у овај програм укључили преко 3.000 лица. Без обзира на пандемију, незапослени су изузетно заинтересовани за покретање самосталних бизниса, а ми се трудимо да их у томе охрабримо и олакшамо почетак рада“, објаснио је Мартиновић.

Директор НСЗ је подсетио послодавце на могућност коришћења програма запошљавања теже запошљивих категорија, а посебно запошљавања особа са инвалидитетом и изразио задовољство што послодавци показују све веће интересовање за ове програме, чиме се знатно доприноси побољшању положаја ОСИ на тржишту рада.

Ове године Филијала за град Београд НСЗ издвојила је више од 350 милиона динара за реализацију програма запошљавања и смањење незапослености кроз подршку послодавцима и незапосленим лицима.

Мирјана Радојковић из Београда, по струци дипломирани економиста, корисник је програма самозапошљавања.

„Желим да похвалим Националну службу за запошљавање, посебно Филијалу за град Београд и запослене у филијали, који су били врло отворени за сва питања и било коју врсту помоћи, посебно око неких недоумица у вези са писањем бизнис плана. Морам истаћи професионално опхођење и љубазност на коју сам наишла, што ми је много значило у одлуци да започнем сопствени посао“, рекла је Марија.

Београдска филијала је активним мерама запошљавања подржала 383 незапослена лица кроз субвенцију за самозапошљавање, од којих 16 особа са инвалидитетом. Захваљујући субвенцијама за запошљавање лица из категорије теже запошљивих, 191 послодавац је ангажовао 269 лица, од којих 35 особа са инвалидитетом.

Кроз програме стручне праксе, запошљавања приправника и стицања практичних знања, 400 лица је укључено у програме образовања и обуке, док је кроз програме субвенције зараде ОСИ без радног искуства ангажовано 50 лица.

Догађају су присуствовали и директор Филијале за град Београд Кенан Хајдаревић, заменик директора Синиша Кнежевић, помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Маја Ђорђевић и државна секретарка Стана Божовић.