Послови

16.08.2023.

Уписничар; Јавнотужилачки помоћник - јавнотужилачки сарадник

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У НИШУ 18000 Ниш

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У НИШУ
18000 Ниш, Вожда Карађорђа 23

 

Уписничар у звању референта

Опис посла: Уписничар води уписнике и евидентира кретање предмета обележава номенклатурне знаке на попису списа, уводи и разводи предмете у уписнику, води регистар уписника, сређује и архивира завршене предмете, саставља статистичке прегледе по уписницима и попуњава статистичке упитнике, води одговарајаће доставне књиге и књиге евиденције, обавља и друге послове по налогу непосредно надређеног.

Услови: Четврти степен средње школске спреме друштвеног, природног или техничког смера, две године радног искуства у струци, положен државни стручни испит и потребне компетенције за ово радно место.

 

Јавнотужилачки помоћник - јавнотужилачки сарадник у звању саветника

Опис посла: Помаже јавном тужиоцу и заменику јавног тужиоца у раду, прати судску праксу, израђује тужилачке акте, узима на записник кривичне пријаве, поднеске и изјаве грађана, под надзором и по упутствима јавног тужиоца односно заменика јавног тужиоца предузима процесне радње и обавља послове предвиђене законом и другим прописима.

Услови: Стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит и потребне компетенције за ово радно место.

 

Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне, посебне функционалне и понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са комисијом.

Провера општих функционалних компетенција: Свим кандидатима који учествују у изборном поступку прво се проверавају опште функционалне компетенције и то:
- организација и рад државних органа Републике Србије (провера ће се вршити путем писаног теста);
- дигитална писменост (провера ће се вршити практичним радом на рачунару или увидом у доказ о познавању рада на рачунару);
- пословна комуникација (провера ће се вршити писаном симулацијом).

Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције „дигитална писменост”, ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару, на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције - дигитална писменост, неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу: рад на рачунару), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа одлучити да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уместо тестовне провере. Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на сајту Основног јавног тужилаштва у Нишу: https://nis.ojt.rs/.

Провера посебних функционалних компетенција: Након пријема извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција, и то: писаним путем - тестом и усменим путем - разговором са кандидатом. Време израде писаног задатка не може бити дуже од једног сата, а време за припрему усменог задатка не може бити дуже од 30 минута.

За радно место под редним бројем 1) уписничар у звању референта:
посебна функционална компетенција у области рада писарница у јавном тужилаштву - познавање прописа релевантних за надлежност и организацију јавног тужилаштва (провера ће се вршити писаним путем - тестом и усменим путем - разговором са кандидатом);
посебна функционална компетенција у области рада писарница у јавном тужилаштву-поседовање знања и вештина потребних за рад на пословном софтверу - САПО (провера ће се вршити писаним путем - тестом и усменим путем - разговором са кандидатом);
посебна функционална компетенција за радно место уписничар - познавање релевантних прописа из делокруга органа Правилника о управи у јавним тужилаштвима и Закон о државним службеницима (провера ће се вршити писаним путем - тестом и усменим путем-разговором са кандидатом).

За радно место под редним бројем 2) јавнотужилачки помоћник-јавнотужилачки сарадник у звању саветника:
поседовање знања и вештина за израду нацрта тужилачких одлука и других аката (провера ће се вршити писаним тестом); вештине заступања на главном претресу у кривичном и у другим поступцима пред надлежним судом (провера ће се вршити разговором са кандидатом).

Провера понашајних компетенција: Понашајне компетенције (управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет) провераваће се писаним путем-упитником. Након пријема извештаја о резултатима провере понашајних компетенција, сачињеног од стране дипломираног психолога, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу понашајних компетенција, приступа се фази у којој се спроводи интервју са комисијом.

Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Процена мотивације за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа провераваће се путем интервјуа са комисијом (усмено). Све наведене компетенције комисија ће проверити најкасније у року од три месеца рачунајући од дана истека рока за пријаву на оглас по предметном конкурсу.

ЗАЈЕДНИЧКО ЗА ОБА РАДНА МЕСТА:

Рок за подношење пријава је осам дана и почиње да тече наредног дана од дана објављивања у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање. Пријава на јавни конкурс врши се на обрасцу пријаве који ће бити доступан на интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Нишу “https://nis.ojt.rs или у штампаној верзији у писарници Основног јавног тужилаштва у Нишу, Вожда Карађорђа бр. 23, канцеларија 33. Приликом предаје пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру у писарници тужилаштва под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од три дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.

Општи услови за за рад на радном месту: држављанство Републике Србије, да је учесник конкурса пунолетан, да учеснику конкурса раније није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.

Остали докази које прилажу кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са конкурсном комисијом су: биографија са наводима о досадашњем радном искуству; оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству Републике Србије; оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених; оригинал или оверена фотокопија дипломе или уверења којим се потврђује стручна спрема наведена у условима за радно место, за кандидате за радно место јавнотужилачког помоћника и оригинал или оверена фотокопија уверења о положеном правосудном испиту; оригинал или оверена фотокопија доказа о радном искуству (потврде, решење и други акти из којих се може утврдити на којим пословима, са којом стручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство); оригинал или оверена фотокопија потврде да кандидату раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издата од стране државних органа у коме је учесник јавног конкурса био у радном односу; оригинал уверења да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (издато од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије, не старије од 6 месеци); други докази о стеченим знањима и вештинама.

Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен. Одредбама чланова 9 и 103 Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС”, бр. 18/2016 и 95/2018) прописано је да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евнденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама.

Документ о чињеницама по којима се води службена евиденција је: извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци. Основно јавно тужилаштво у Нишу ће прибавити доказе о чињеницама о којима се води службена евиденција, изузев уколико наведене доказе кандидат сам достави, а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка. Потребно је да кандидат попуни изјаву, која представља саставни део обрасца пријаве на конкурс за радно место, којом се опредељује за једну од две могућности - да орган прибави податке о којима се води службена евиденција или да кандидат то учини сам.

За све доказе који се прилажу у фотокопији, фотокопија мора бити оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним калцеларијама основних судова, односно општинским управама). Као доказ се могу приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 01. марта 2017. године у основним судовима, односно општинским управама. Фотокопије докумената које нису оверене од надлежног органа неће се разматрати. Сви докази прилажу се на српском језику, а уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована. Рок за подношење осталих доказа: кандидати који су успешно прошли претходне фазе изборног поступка, пре интервјуа са конкурсном комисијом, позваће се да у року од 5 (пет) радних дана од дана пријема обавештења доставе наведене доказе које прилажу у конкурсном поступку. Кандидати који не доставе доказе који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писмено се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка. Докази се достављају на адресу: Основно јавно тужилаштво у Нишу, Вожда Карађорђа бр. 23, канцеларија 32. са назнаком: „Јавни конкурс за попуну извршилачких радних места”.

Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, спровешће се изборни поступак након истека рока од осам дана за подношење пријава, о чему ће кандидати бити обавештени на бројеве телефона или електронске адресе које су навели у својим пријавама. Провере општих функционалних компетенција, посебних функционалних компетенција, понашајних компетенција и интервју са конкурсном комисијом ће се обавити у просторијама Основног јавног тужилаштва у Нишу, Вожда Карађорђа 23. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или електронске адресе) из пријава.

Трајање радног односа: радни однос се заснива на неодређено време.

Лице задужено за давање обавештења о конкурсу, радним данима од 10.00 до 13.00 часова: секретар тужилаштва Јелена Китановић, број телефона: 018/504-132.

Адреса на коју се подноси попуњен образац пријаве на конкурс: Пријава на конкурс шаље се на адресу: Основно јавно тужилаштво у Нишу, Вожда Карађорђа 23, канцеларија 32, са назнаком: „Јавни конкурс за попуну извршилачких радних места”, или непосредно предаје у седишту Основног јавног тужилаштва у Нишу, Вожда Карађорђа бр. 23, канцеларија 32.

НАПОМЕНЕ: Овај конкурс се објављује на интернет презентацији https://nis.ojt.rs и огласној табли Основног јавног тужилаштва у Нишу, на порталу е-управе, на интернет презентацији, огласној табли и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање. Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве биће одбачене закључком конкурсне комисије. Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције искључују се из даљег изборног поступка. Кандидати који први пут заснивају радни однос у државном органу подлежу пробном раду од 6 месеци. Положен државни стручни испит није услов, нити предност за заснивање радног односа. Свака фаза изборног поступка у селекцији кандидата биће елиминациона. Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу опште функционалне компетенције: „Организација и рад државних органа Републике Србије”, биће објављени на интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Нишу, https://nis.ojt.rs/. Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника. Изборни поступак ће бити спроведен без дискриминације по основу расе, боје коже, пола, вере, националности, етничког порекла или инвалидитета. Конкуренција се заснива на квалитету и отворена је за све који испуњавају прописане услове. Сви изрази и појмови у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду односе се, без дискриминације, и на особе женског пола.