Дoгађаjи

13.10.2023.

У Врњачкој Бањи уручени уговори за самозапошљавање

У Скупштини Општине Врњачка Бања 11. октобра је уприличена свечаност поводом уручења 10 уговора за доделу субвенција за самозапошљавање. Будућим предузетницима уговоре су уручили директорка Филијале Краљево Националне службе за запошљавање Снежана Прелић, председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић и заменик председника Општине Иван Џатић.

На основу Споразума о реализацији мера активне политике запошљавања за 2023. годину, НСЗ и Општина су за програм самозапошљавања заједнички издвојиле 3 милиона динара, будући да износ појединачне субвенције износи 300.000 динара.

Поздрављајући присутне, председник Ђуровић је подсетио да је ово наставак активности на пружању подршке самозапошљавању, истакавши веома добру сарадњу са НСЗ и Филијалом у Краљеву на подизању свести незапослених суграђана када је самозапошљавање у питању.

- Надам се да ће бити све више лица која имају жељу да сама покрену своје пословање уз подршку локалне самоуправе и НСЗ, са циљем да себи створе основу за егзистенцију и буду део привредног амбијента Врњачке Бање. На овај начин показујемо да бринемо и подстичемо наше грађане, поготово оне који су на евиденцији НСЗ. Кроз овај програм моћи ће да добију одређена средства која су довољна да могу да покрену приватни бизнис. Оно што је можда најбитније, јесте да одабир профила послова, кадрова и њихова старосна структура пружају сигурну гаранцију да ће овај новац бити паметно искоришћен и дати трајност и одрживост њиховом пословању. Веома сам поносан што већи део тих људи знам, и уверен сам да ће они овим новцем оплеменити своје пословање, или у смислу набавке неопходних средстава, или евентуално проширити своју делатност - рекао је Ђуровић.

Директорка краљевачке НСЗ Снежана Прелић је истакла да за програм самозапошљавања влада велико интересовање незапослених лица која се налазе на евиденцији Службе запошљавања.

- Локални акциони план запошљавања је предвидео ову веома атрактивну меру, а анализа која је томе претходила је показала да постоји велика заинтересованост лица са евиденције незапослених Општине Врњачка Бања. У првом делу године, из средстава НСЗ је финансирано 12 самозапошљавања у Врњачкој Бањи, док је овим јавним позивом, који је обухватао и општинска средства, омогућено финансирање још 10, односно укупно 22 незапослена. У те сврхе издвојено је око 6,5 милион динара, а избору лица која ће добити субвенције за самозапошљавање претходило је похађање обуке „Пут до успешног предузетника“, која је обавезна да би неко могао да конкурише - истакла је Прелићева.

Како је додала, нови предузетници бавиће се у Врњачкој Бањи различитим делатностима, пре свега у области производног и услужног занатства и интелектуалних услуга, као што су производња металних производа, програмирање, молерско фасадерске услуге, кетеринг, аутомеханичарске услуге и сл.

- Имамо изузетну сарадњу са Општином, која траје већ годинама. На евиденцији НСЗ тренутно је 2.000 незапослених са територије Врњачке Бање, од којих су  40% старији од 50 година, па је међу данашњим добитницима уговора за додалу субвенције готово половина управо оних старијих од 50 година – истакла је директорка краљевачке НСЗ и додала како се показало да успешна реализација мера активне политике запошљавања директно утиче на привредну активност врњачке општине и умногоме доприноси смањењу стопе незапослености.