Дoгађаjи

19.09.2023.

У Великој Плани додељени уговори за самозапошљавање и ново запошљавање

Представници смедеревске Филијале Националне службе за запошљавање и Општине Велика Плана доделили су 18. септембра у том граду уговоре корисницима програма самозапошљавања и запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих.

У реализацију ових програма уложено је укупно 11.620.200 динара од чега је 6.000.000 издвојила Општина, а 5.620.200 НСЗ. Овим новцем биће омогућено запошљавање 44 незапослена са евиденције Испоставе НСЗ у Великој Плани, кроз директну финансијску подршку послодавцима и незапосленима.

Што се тиче Програма самозапошљавања, највише ће приватних послова бити регистровано у услужном сектору и производном занатству, попут образовних и маркентиншких услуга, козметичких салона, производње челичних конструкција, предмета од дрвета, алуминијума, пластике, одеће, док ће по Програму новог запошљавања послодавцима бити додељене субвенције за запошљаваје незапослених суграђана из категорија теже запошљивих.

Уговоре су незапосленима уручили председник Општине Велика Плана Игор Матковић и директорка смедеревске Филијале НСЗ Јасмина Беочанин. Том приликом, Матковић се захвалио НСЗ на дугогодишњој успешној сарадњи, истакавши да се у претходним годинама много незапослених запослило управо захваљујући мерама активне политике запошљавања.

- Због све већег интересовања незапослених, повећавамо буџет Општине за ове намене из године у годину, тако да смо анализирајући резултате утврдили да смо данас на историјском минимуму у погледу броја незапослених. Заједно са вама доприносимо да се живи боље у нашој локалној самоуправи – поручио је Матковић корисницима програма.

Поздрављајући присутне, директорка смедеревске филијале НСЗ се захвалила Општини на издвојеним средствима за мере активне политике запошљавања, док је послодавцима и незапосленима честитала на учешћу у заједничком доприносу смањењу незапослености.

Иначе, Општина Велика Плана и смедеревска Филијала НСЗ 31. маја су расписале три јавна позива за подршку при запошљавању, за шта су издвојиле укупно 13.556.945 динара. На тај начин, кроз директну финасијску подршку послодавцима и незапосленима посао ће добити 56 незапослених из категорија теже запошљивих, који се налазе на евиденцији Испоставе Велика Плана НСЗ.

У Великој Плани је у августу ове године било евидентирано 1.911 незапослених, док их је годину дана раније било 2.188, што представља међугодишње смањење броја незапослених на евиденцији локалне НСЗ за 12,66 процената.