Дoгађаjи

27.07.2022.

У Смедереву додељени уговори за самозапошљавање и ново запошљавање

Директорка смедеревске Филијале Националне службе за запошљавање Јасмина Беочанин и градоначелник Смедерева Јован Беч јуче су доделили 29 уговора незапосленим суграђанима за самозапошљавање и ново запошљавање.

Уговори су додељени на основу јавних позива Града Смедерева и Националне службе за запошљавање, за шта су опредељена укупна финансијска средства у износу од 23.529.412 динара. На тај начин, кроз директну финасијску подршку послодавцима и незапосленим лицима, биће запослено преко 90 незапослених лица са евиденције смедеревске НСЗ.

Од укупног износа, за субвенције за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима издвојено је 9.803.922 динара, у чему је Град учествовао са 5.000.000, а НСЗ са 4.803.922 динара. Овим субвенцијама биће омогућено да 49 незапослених заснује радни однос. За субвенционисано отварање предузетничких радњи и самозапошљавање 45 незапослених, заједнички је издвојено 13.725.490 динара, од чега је Градска управа инвестирала 7.000.000, а НСЗ 6.725.490 динара.

- На нивоу целе земље Национална служба за запошљавање је у овој години издвојила 6.550.000.000 динара за запошљавање више од 22.000 незапослених особа са евиденције теже запошљивих и особа са инвалидитетом. Међутим, за нас је изузетно значајна подршка локалних самоуправа у финансирању ових програма и мера које су утврђене акционим планом и државном стратегијом. Данас смо уручили уговоре који проистичу из Споразума који је НСЗ закључила са Градом Смедеревом, иначе једним од градова који су први основали локални савет за запошљавање, а који и сада успешно ради – рекла је директорка Беочанин и додала да су субвенције послодавцима дате за запошљавање 13 незапослених, а да ће њих 16 постати предузетници.

Према речима градоначелника, Град Смедерево води рачуна о политици запошљавања, за шта већ годинама уназад издваја значајна средства.

- Ми смо до пре десетак година имали четири пута већу незапосленост него данас када смо у ситуацији да имамо јако мали проценат незапослених, а верујем да ће у будућности тај проблем бити у потпуности и решен. Прошле године смо определили 15 милиона динара за нова радна места, а Национална служба око 12 милиона. Ове године настављамо са истом праксом смањења незапослености, па смо сада издвојили 17 милиона динара, а НСЗ око 12 милиона - рекао је Беч.

Он је присутнима честитао на потписаним уговорима и пожелео им пуно успеха у даљем раду, нагласивши да ће Град наставити да ради на пружању подршке незапосленима и смањењу незапослености.

На основу посебног Споразума о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања за 2022. годину, по ком ће НСЗ пружити Градској управи техничку подршку у спровођењу јавних радова, Град је самостално издвојио још 5.000.000 динара, чиме ће бити омогућено радно ангажовање 21 незапосленог лица.

Кроз сва три јавна позива Града Смедерева и учешће НСЗ у суфинансирању два програма запошљавања, обезбеђено је инвестирање укупно 28.529.411 динара у запошљавање више од 110 незапослених лица из категорија теже запошљивих са евиденције Националне службе у том граду.