Вести

17.05.2024.

У Шапцу одржан први Регионални форум послодаваца

Национална служба за запошљавање је, у сарадњи са Привредном комором Србије, уз подршку града Шапца, организовала 16. маја у Хотелу Слобода у Шапцу први Регионални форум послодаваца, на ком су учествовали представници 36 компанија из Мачванског и Колубарског управног округа, као и 11 локалних и регионалних институција и других социјалних партнера.

Форум је отворио директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, који је објаснио да се овакви догађаји организују ради индентификације кадровских потреба послодаваца, промоције активних мера запошљавања и унапређења квалитета радне снаге, а усмерени су на размену актуелних информација, искустава, пракси и изазова у вези са тржиштем рада и запошљавањем.

- Већ дужи низ година великом броју послодаваца недостају профили који су дефицитарни и на тржишту рада Западне Европе. Углавном су то занатлије у области грађевине, угоститељства и туризма, као и инжењери информатике, грађевине, машинства, електротехнике, лекари специјалисти, фармацеути, професори страних језика, математике, физике. Овакве прилике користимо и да послодавцима приближимо наше услуге, програме, мере, било да су финансијског или нефинансијког карактера. Недавно смо расписали 12 јавних позива које послодавци и незапослена лица могу да искористе за запошљавање. Тако подстичемо и привредну активност и повећавамо запошљавање, а послодавци су спремни да користе све што нудимо - рекао је Мартиновић.

Он је додао да на подручју Мачванског и Колубарског управног округа има око 20.500 незапослених, од којих нису сви спремни одмах да раде, због чега послодавци имају проблема са проналажењем како одговарајућих профила, тако и потребног броја радника. 

- Дуже време се на нивоу Србије одржава једноцифрена стопа незапослености. За последњи квартал прошле године била је 9,1 одсто и то је близу просека земаља ЕУ. Када је стопа незапослености много ниска, то није повољно за послодавце, јер су онда у проблему да нађу одговарајуће кадрове. Имајући у виду сва глобална кретања стање тржишта рада у Србији је стабилно и верујем да ће тако остати и у наредном периоду - поручио је директор НСЗ.

Учесницима Форума се обратио и градоначелник Шапца Александар Пајић, који је истакао Шабац као пример како треба улагати у нова запошљавања. Како је навео, на евиденцији шабачке Филијале НСЗ тренутно се налазе 4.032 незапослена са подручја града, што је историјски минимум.

- Сигуран сам да смо Локалним акционим планом, који спроводимо у последње четири године, значајно допринели да имамо овако мали број незапослених. Само је крајем 2023. године за 12,22 одсто смањена незапосленост у односу на децембар 2022. Овде су привредници који ће сигурно дати конкретне предлоге шта још треба да урадимо како бисмо запослили још људи. Бринемо како о младима, тако и о старијима који су теже запошљиви и трудимо се да у свим областима одговоримо захтевима тржишта - нагласио је Пајић.

Своје успешне приче о регрутовању кандидата за запошљавање на Форуму су изнели представници компанија "Горење", "Golden lady" и "Minth". Према речима Јоване Солдатовић, супервизора за регрутацију у компанији "Minth", недостатак радне снаге је нешто са чим се свака компанија у Србији сусреће. 

- Највише нам недостају техничарске позиције, са тим се суочавамо тако што гледамо да активно регрутујемо, учествујемо у кампањама, уличним кампањама, где представљамо отворене позиције у нашој компанији. Такође сарађујемо са образовним установама и уводимо студенте у нашу компанију, улажемо у њих, држимо различите тренинге и обуке и тако од њих правимо раднике за позиције које су нам потребне. Тренутно запошљавамо и странце, због тог недостатка техничара и инжењера, али раднике покушавамо да нађемо и у нашој земљи и да их задржимо овде. Када препознамо нечији квалитет и улажемо унутар наше компаније у људе, они постају наши лојални радници и остају овде – испричала је Солдатовићева.

Форуми послодаваца које организује Национална служба за запошљавање представљају платформу у оквиру које послодавци могу да искажу своје кадровске потребе и изазове на које наилазе у процесу запошљавања, а овакви догађаји добра су прилика да се компаније ближе упознају и са различитим програмима и услугама које им НСЗ нуди. Организовање оваквих сусрета НСЗ је започела како би побољшала комуникацију и сарадњу између послодаваца и различитих социјалних партнера, међу којима су локалне самоуправе, образовне институције, центри за социјални рад, невладине организације... 

Током 2022. и 2023. године НСЗ је широм земље организовала више од 200 Форума послодаваца на којима су учествовали представници више од 4.000 компанија.