Дoгађаjи

21.07.2022.

У Прокупљу отворен Друштвени центар за подршку Ромима

Представници Филијале Прокупље НСЗ присуствовали су 14. јула отварању Друштвеног центра који је намењен повратницима по Споразуму о реадмисији, мигрантима, Ромима и другим маргинализованим и осетљивим групама у заједници.

Циљ рада центра је да допринесе реинтеграцији повратника, локалног становништва, Рома и других маргинализованих група питем информисања, саветовања и подршке корисницима у остваривању основних социјалних и здравствених права права, приступа образовању, запошљавању и услугама Националне  службе за запошљавање.

Центар је отворен у оквиру пројекта „Подршка (ре)интеграцији повратника и локалног становништва кроз пружање услуга од стране друштвеног центра Прокупље“ и подржан  глобалним пројектом ГИЗ ПМЕ „Миграције за развој“ (програма „Повратак у нове шансе“), савезног немачког министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ). 

Сарадња Националне службе за запошљавање са ромском заједницом на територији филијале Прокупље годинама уназад је изузетно успешна. О томе је говорила и државна секретарка Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић указујући да се Ромима, као рањивој и теже запошљивој групи даје предност и подршка Стратегијом запошљавања Владе Србије. Казала је да је  захваљујући активним мерама запошљавања и подршци града Прокупља смањена незапосленост те популације, наводећи  да је од почетка године, запослено 155 припадника ромске националне мањине а још 237 је укључено у мере активне политике запошљавања. 

Отварању центра присуствовали су и амбасадор Јапана и представници амбасаде Немачке, који су и покровитељи овог пројекта, представник министарства за људска и мањинска права, представници локалне заједнице и ромских удружења.