Дoгађаjи

25.09.2023.

У Пријепољу почиње са радом 81 нови предузетник

У просторијама Филијале Пријепоље Националне службе за запошљавање 21. септембра је организована свечана додела уговора корисницима субвенције за самозапошљавање, на основу Споразума о суфинансирању, потписаног са Општином Пријепоље.

На конкурс за програм самозапошљавања у овом граду стигао је 81 захтев од стране незапослених, а њих 46 је остварило право на државну субвенцију, међу којима је и једна особа са инвалидитетом (ОСИ). Њима су уговоре уручили директорка Филијале Пријепоље НСЗ Рафета Хајдаревић и председник Општине Драго Попадић.

Директорка Хајдаревић је том приликом похвалила смелост и предузимљивост својих суграђана да се упусте у приватан бизнис, те нагласила да им НСЗ увек стоји на располагању што се тиче услуга подршке за младе и нове предузетнике. Она се посебно осврнула на разноврсну старосну структуру корисника програма, с обзиром на то да је њих 15, односно 33 процента, старости до 30 година, 14 незапослених, или 30 посто, је старости између 30 и 50 година, док је 17 будућих предузетника, или 37 посто, старости преко 50 година живота.

- Управо таква старосна структура доказ је да се сопствене пословне идеје могу реализовати без обзира на претходно животно и радно искуство, а да је Национална служба за запошљавање ту да те идеје препозна и помогне њихову реализацију и спровођење у дело. Регистроване делатности из различитих су области, као што су конзервирање воћа и поврћа, производња хлеба, пецива, сокова, производња и прерада млека, текстилство, производња металних конструкција и бетонске галантерије, аутоделова, намештаја, папирних кеса, а ту су и услужне делатности друмског превоза терета, фризераја и других услуга забавног и рекреативног карактера – навела је Хајдаревићева и додала да је до сада, кроз мере и програме активне политике запошљавања, у овој години у Пријепољу укључено укупно 483 незапослена.

Председник Општине Пријепоље је изразио наду ће нови предузетници успети у реализацији својих пословних планова, те да ће у будућем раду остваривати профит и временом своје делатности унапређивати и проширивати. Попадић је искористио прилику да најави за наредни период наставак добре сарадње са Филијалом Пријепоље, кроз техничку подршку НСЗ у предстојећој реализацију програма стручне праксе и јавних радова.