Дoгађаjи

02.06.2023.

У Пријепољу одржан округли сто „Жене и наслеђивање“

“ Удружење Форум жена Пријепоља, уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, организовало је у том граду 30. маја округли сто на тему “Жене и наслеђивање – патријархални обрасци и права”, на ком је учествовала и директорка пријепољске Филијале Националне службе за запошљавање.

Кроз пројекат “Жене и наслеђивање – патријархални обрасци и права”, Форум жена Пријепоља већ две године информише жене о наследним и имовинским правима, са циљем промене патријархалних образаца у друштву. С тим у вези, на округлом столу су учествовали представници институција релевантних у оставинском поступку, који су представили препоруке за унапређење положаја жена у друштву и истакли значај сарадње социјалних актера у информисању и промовисању родне равноправности.

Током три панела, учесници су дискутовали о разлозима због којих је обичајно право доминантно у односу на законе, значају правне подршке и информисаности, као и о улози институција које могу допринети побољшању положаја жена у заједници.

На трећем панелу под називом “Интерсекторска сарадња – шта желимо да постигнемо препорукама? “, Форум жена Пријепоља је представио препоруке, од којих се једна тицала доказивања власништва над пословним простором приликом бодовања Националне службе за доделу субвенција за самозапошљавање. Директорка Филијале Пријепоље НСЗ Рафета Хајдаревић је том приликом указала  на значај интерсекторске сарадње управо кроз усвајање дате препоруке. Она је рекла да у овој години критеријум “Пословни простор” није био предвиђен бодовном листом, што је значајно олакшало конкурисање незапослених жена за субвенцију за самозапошљавање. Како је истакла, поднета су 252 захтева за самозапошљавање, од чега су 92 захтева поднеле жене, а од 73 позитивне одлуке, чак 63 се односе управо на жене.

- НСЗ нема посебне мере и програме усмерене само на жене, али активна политика запошљавања жене препознаје као теже запошљиву категорију. Национална служба подстиче женско предузетништво, што потврђује податак да су од укупног броја добијених субвенција за самозапошљавање чак 86% одобрене женама - нагласила је Хајдаревићева.

Она је подсетила и на нефинансијске услуге које НСЗ пружа корисницима, попут обуке “Пут до успешног предузетништва”, мотивационо – активационе обуке „Каравани запошљавања“ за неквалификоване из руралних подручја, обуке за активно тражење посла, Клубова запошљавања, тренинга самоефикасности и радионица за превладавање стреса након губитка посла.

Директорка Филијале Пријепоље НСЗ је поручила учесницима скупа да је Национална служба за запошљавање модеран сервис усмерена на пружање информативне, саветодавне, едукативне и финансијске подршке свим својим корисницима, те да је сваки вид сугестије, препоруке и примедбе на њен рад прихватљив у циљу побољшања услуга и још бољег приближавања корисницима.