Дoгађаjи

22.11.2022.

У Пожаревцу одржан Сајам високог образовања

У Пожаревачкој гимназији 18. новембра је одржан осми по реду Сајам високог образовања, на којем је, поред 25 високошколских установа, своје услуге будућим бруцошима представила и Филијала Пожаревац Националне службе за запошљавање.

Овај сајам професионалне оријентације организовао је Тим за каријерно вођење и саветовање ученика Пожаревачке гимназије, а поред ђака те школе, на сајам су позвани и средњошколци и матуранти, односно сви будући бруцоши из целог Браничевског округа. Они су на сајму имали прилику да се упознају са радом факултета и високошколских установа и, сходно својим афинитетима, непосредно сазнају све што их интересује у вези будућег занимања.

Високошколске установе су се на сајму потрудиле да, различитим занимљивим приступима из научног домена којим се баве, приближе будућим студентима области које би у наредним годинама школовања могли да проучавају, уколико се одлуче да упишу факултет. Присутни су на штанду Академије техничко-уметничких струковних студија, између осталог, могли да виде и како изгледају чаура свилене бубе и свилени конац, да разгледају минерале које је приказао Географски факултет, или да на штанду Саобраћајног Факултета, уз помоћ специјалних наочара, сазнају колико је опасно дејство алкохола током вожње.

Филијала Пожаревац НСЗ је на сајму представила услугу професионалне оријентације, односно подршке коју ђацима пружа при избору будућег занимања. Тако су заинтересовани матуранти упознати са могућностима стручног саветовања од стране психолога Националне службе у поступку избора области којом ће се даље бавити у животу.

- Најчешћи корисници ових услуга су ученици завршних разреда основних и средњих школа. Веће интересовање за наше услуге примећено је након увођења „он-лине“ облика наставе, будући да се стиче утисак да је он допринео већој несигурности ученика по питању доношења одлуке о наставку школовања, као и већој потреби за преиспитивањем сопствених преференција – нагласила је Милица Дабић Васић, саветница за професионалну оријентацију и планирање каријере у пожаревачкој Филијали НСЗ.

Поред будућих студената, на штанд НСЗ су долазили и сви они који су били заинтересовани за могућност самозапошлавања и покретања приватног бизниса, док су се сви они који су планирали да након средње школе приступе тржишту рада и нађу запослење, распитивали о начину пријављивања на евиденцију НСЗ и програмима и олакшицама које НСЗ пружа у процесу запошљавања.