Дoгађаjи

08.11.2023.

У Пироту одржана трибина за матуранте Економске школе

Представници пиротске Филијале Националне службе за запошљавање, у сарадњи са Градском управом, одржали су 3. новембра у препуној сали Економске школе у Пироту трибину за матуранте под називом „Укључивање на тражиште рада, каријерно вођење и саветовање“.

Трибина је проистекла као одговор на потребу да се ученици завршног разреда средње школе,  информишу о могућностима и условима за укључивање на тржиште ране снаге, али и о улози НСЗ као институције у том процесу.

Обрађене су теме које се тичу пријављивања незапослених на евиденцију НСЗ, њихових права и обавеза, пакета мера активне политике запошљавања намењених младима, а ђацима су представљене и предности каријерног вођења и саветовања незапослених које им нуди Национална служба.

На трибини су учествовали и представници Канцеларије за локални економски развој Града Пирота, с обзиром на то да се локална самоуправа активно укључује у решавање питања незапослености и издваја значајна финансијска средства за суфинансирање и техничку подршку програма Стручна пракса и Самозапошљавање, као и за развој женског предузетништва и старих заната.

Матурантима се обратио директор Економске школе Маријан Ћирић поздрављајући инцијативу Филијале Пирот НСЗ, док је председник привременог органа Града и доскорашњи градоначелник Владан Васић истакао значај овакве активности, али и сарадње локалне самоуправе са пиротском Филијалом НСЗ на реализацији бројних мера активне политике запошљавања, са посебним освртом на мере које се тичу младих.

- Локална самоуправа ће наставити да стипендира студенте за дефицитарна занимања. Често је велика диспропорција између понуде радне снаге и потражње. Због тога се ми, као локална самоуправа, укључујемо преко Канцеларије за локални економски развој и ЗИП центра како би кроз облике преквалификације и доквалификације понуду приближили послодавцима – рекао је Васић.

Директорка Филијале Пирот НСЗ Сузана Ђорђевић је поручила младим матурантима да је значај образовања немерљив.

- Подједнако је значајно валоризовати стечено знање кроз наставак школовања или што боље позиционирање на тржишту радне снаге. Зато је битно да будете правовремено и тачно информисани, да знате да постоје институције на чије услуге увек можете рачунати, као и да се наше услуге стално иновирају и прилагођавају потребама младих генерација – истакла је Ђорђевићева и најавила да ће, с обзиром на интересовање ђака које је ова трибина изазвала, Филијала Пирот НСЗ наставити са њеним одржавањем и у осталим средњим школама на подручју града.