Дoгађаjи

03.10.2022.

У Панчеву понуђено 270 радних места

На градском корзоу у Панчеву 29. септембра је одржан сајам запошљавања у организацији НСЗ Филијале Панчево и Градске управе Панчева. На сајму су 32 послодаваца понудила 270 радних места за раднике различитих занимања и квалификација, а неколико стотина незапослених лица се одазвало позиву да посете сајам и конкуришу за посао.

Сајам су отворили в.д. директора Филијале Панчево НСЗ Јелена Шиник и градски већник за рад, запошљавање и социјалну политику Миленко Чучковић, који су истакли значај оваквих манифестација.

- Град Панчево у оквиру локалног акционог плана запошљавања спроводи укупно седам мера, а једна од њих је и сајам запошљавања. Узимајући у обзир пандемију, сајам се није одржавао претходне две године, али сада настављамо тамо где смо стали – рекао је Чучковић и додао да укупна средства која су опредељена у оквиру ЛАПС-а износе 13,5 милиона динара.

Отварајући сајам, в.д. директора Филијале Панчево НСЗ Јелена Шиник се захвалила свима који су дошли на манифестацију, као и локалним партнерима који су подржали њено одржавање.

- Са Градском управом већ годинама имамо одличну сарадњу и они су наш значајан партнер у реализацији сајма запошљавања као једног дела активних мера које сваке године спроводи НСЗ. За реализацију наших финансијских мера до сада је утрошено 59 милиона динара, а у њих је укључено 245 незапослених лица која су највише заинтересована за програме самозапошљавања, односно отварања сопственог бизниса, затим стручне праксе, где се оспособљавају младе особе, као и за програме за запошљавање из категорије теже запошљивих лица, у оквиру којих послодавци добијају одређене субвенције за њихово запошљавање. Тренутно је актуелан програм „Моја прва плата”. Послодавци су се за учешће у том програму пријављивали у септембру, а сада, у овој фази, пријављују се млади до 30 година који желе да се оспособе за одређено занимање – рекла је  Шиник.

Како је испричала Милица Вуцјан, једна од незапослених лица, већ је имала успеха у проналажењу посла преко сајма запошљавања. Како је рекла, с обзиром на то да је машинске струке и будући да је већ налазила посао на овај начин, нада се да ће и сада имати успеха. По њеном мишљењу посећеност сајма је одлична и сматра да ће и овога пута бити успешан.

Земљорадничка задруга „Клас Качарево“ понудила је на сајму слободна радна места за трактористу и дипломираног агроекономисту. Њихова представница Оливера Ђелиновић је том приликом поручила незапосленим заинтересованим суграђанима да дођу и пријаве се лично, али и на службене бројеве телефона које су истакли.

Понуда и на овогодишњем сајму је била шаролика, те су посао могли наћи касири, машински и електротехничари, сарадници у осигурању, магационери, али и индустријски инжењери у производњи, инжењери квалитета, инжењери грађевине, специјалисти за логистику, као и кувари, конобари, посластичари, рачуновође и многи други.

На  штанду НСЗ сви заинтересовани су могли да добију одговоре на питања о услугама и актуелним програмима  наше куће, као и стручне савете у писању радне биографије.