Дoгађаjи

10.11.2022.

 У Нишу одржан сајам запошљавања и професионалне оријентације

Нишка Филијала Националне службе за запошљавање је, у сарадњи са Градом Нишом, организовала сајам запошљавања и професионалне оријентације, 9. и 10. новембра у просторијама Официрског дома, на ком је учествовао 31 послодавац са понудом од преко 1.000 радних места, као и 19 средњих школа и 17 факултета.

Током сајма запошљавања послодавци су незапосленим Нишлијама презентовали своје компаније, потребе за запошљавањем нових радника и обављали разговоре са потенцијалним кандидатима. Сајам професионалне оријентације пружио је шансу младима да се информишу о понудама за даље школовање, док су кроз консултацију са саветницима из Националне службе могли да сазнају која су занимају тражена на тржишту рада.

Према речима Душице Давидовић, заменице градоначелнице Ниша, Град је у сарадњи са НСЗ успео да смањи број активних тражиоца запослења на 19 хиљада, што је најмањи број незапослених у последњих 20 година. Посебан акценат она је ставила на дуално образовање и у том смислу нагласила важност сајма професионалне оријентације.

„На сајму учествује 31 послодавац и 36 образовних установа. Национална служба за запошљавање је посебно поносна на то што је пракса показала да се на сајмовима које традиционално организујемо увек запосли већи број лица у односу на број тражених. Овај сајам је највећи од свих у претходном периоду јер је број тражених радника драстично већи него претходних година - истакао је директор Филијале Ниш НСЗ Бобан Матић.

Како је објаснила заменица директора нишке Филијале НСЗ Вања Стојковић, ове године је од стране послодаваца незапосленима представљена разноврсна понуда слободних радних места из свих делатности, а највише су тражени радници за рад у аутомобилској, текстилној и прехрамбеној индустрији, као и у областима угоститељства, туризма, економије, права и ИТ сектору.

Сајам запошљавања је посетило преко 2.000 незапослених и оних заинтересованих за промену запослења, који су се код послодаваца распитивали о предузећима, условима рада и предавали им радне биографије (ЦВ) у складу са својим интересовањима и радним компетенцијама.

Сајам професионалне оријентације био је усмерен на информисање ђака о образовним профилима и смеровима у средњим школама и на факултетима, што је била добра прилика да се старији ученици, али и основци, упознају са могућностима за наставак образовања које ће им омогућити лакше запошљавање.