Вести

05.04.2024.

У Нишу донете прве одлуке по програму „Гаранција за младе“

Филијала Ниш Националне службе за запошљавање је 3. априла у Регионалној привредној комори организовала свечану доделу првих одлука по јавним позивима из Пројекта „Гаранција за младе“, након чега је одржана и презентација ових програма.

Послодавцима за које су опредељена финансијска средства за реализацију програма одлуке је уручио директор нишке Филијале НСЗ Бобан Матић. Поздрављајући званице, он је навео да је првом одлуком Националне службе о додели субвенција обухваћено 60 нишких послодаваца који ће на овај начин добити прилику да радно ангажују укупно 105 незапослених младих лица укључених у Пројекат Гаранција за младе.

Начелник Одељења за образовање и обуке у Дирекцији НСЗ Илија Кнежевић је објаснио важност овог програма, поручивши да ни једна млада особа не би требало да се нађе у ситуацији да након завршеног школовања нема опције за даље напредовање, било да се ради о проналажењу првог посла, стручном оспособљавњу или усавршавању.

- Циљ програма Гаранција за младе је да обезбеди да прелазни период између завршетка школовања и првог посла буде што лакши и што краћи, али и да им  истовремено омогући интеграцију на тржишту рада - истакао је директор Регионалне привредне коморе у Нишу Александар Милићевић.

Једна од корисница субвенције Барбара Толевски, власница Интернатионал Едуцатион Центра, није скривала задовољство што је добила могућност да преко Прогрма приправништва за младе са високим образовањем запосли једно незапослено лице са евиденције НСЗ.

- Мени то пуно значи зато што сам стартап компанија која за сада ради тек годину дана. Задовољна сам програмом и у овом тренутку ми је таква подршка јако битна. Прошле године преко програма приправништва запослила сам васпитачицу у двојезичном вртићу која је и након завршетка програма остала да ради код нас - рекла је Толевски.

Горан Младеновић из Нишког кластера напредних технологија каже да већ по осми пут користе програме Националне службе за запошљавање.

- Особе које се запосле код нас по програмима НСЗ искористе ту прилику и искуство као одскочну даску, па је већина њих касније дошла до посла, највише у ИТ компанијама. Нишки кластер је увек имао изузетну помоћ и подршку Филијале Ниш НСЗ - додао је Младеновић и поручио компанијама из Ниша и региона да се пријаве, јер ће, како је истакао, у Националној служби за запошљавање имати пртнера који ће им помоћи не само саветодавно, већ ће им и олакшати цео процес.

Програм „Гаранција за младе – нове могућности и прилике“ ИПА 2020 се као пилот пројекат спроводи на подручју три филијале Националне службе за запошљавање – у Крушевцу, Сремској Митровици и Нишу. Период имплементације пројекта је од јануара 2024. до децембра 2026.године. Сви Јавни позиви по овом програму отворени су до 31. децембра 2024. године, осим програма Самозапошљавања незапослених лица, који је истекао до 29. марта ове године.