Вести

19.07.2023.

У Нишу 39 предузетника добило помоћ за покретање сопственог бизниса

Филијала Ниш Националне службе за запошљавање организовала је 18. јула свечану доделу уговора корисницима програма самозапошљавања по основу споразума о суфинансирању између Града Ниша и Националне службе за запошљавање у Градској кући у Нишу.

Грантове за покретање самосталне делатности уручили су градоначелница Ниша Драгана Сотировски и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, обраћајући се присутнима, честитала je будућим предузетницима на храбрости и одважности да самостално покрену сопствени посао, имајући у виду да је ове године акценат био на развоју женског и омладинског предузетништва.

„Желим Вам да будете истрајни у вашем послу, да се ширите у вашем бизнису, да заједно смањимо незапосленост у нашем граду, и да га и на тај начин заједно градимо, а ми ћемо вам као град помоћи“ нагласила је Сотировски.

„Данас је уговоре са Националном службом запошљавања потписало укупно 39 незапослених Нишлија, који ће променити свој статус, а промениће и слику свог града који постаје град предузетништва. У претходне три године на овај начин, путем удруживања средстава са градом, већ смо укључили преко 190 лица која су започела сопствни посао, а такође ове године, ако посматрамо целу Филијалу Ниш, из средстава Националне службе за запошљавање 206 лица је добило субвенцију за самозапошљавање“ рекао је директор Националне службе запошљавања Зоран Мартиновић. 

Мартиновић је будућим предузетницима пожелео успех у пословању, нагласивши да су покретањем приватне делатности показали храброст и предузимљивост и да у томе неће бити сами, а да као регистровани  предузетници имају могућност да конкуришу за све програме Националне службе за запошљавање који су намењени послодавцима и да на тај начин своје пословање развијају и унапређују уз даљу подршку Националне службе за запошљавање.

Двадесетшестогодишња Марији Митровић, по занимању маникир - педикир, која је уз подршку НСЗ отворила козметички салон поручила је: 

„Захвална сам Националној служби јер ћу на овај начин остварити оно о чему сам маштала. На евиденцији сам дуже од годину дана, а имам четворогодиње радно искуство у занимању. Надам се ћу ширењем посла успети да запослим и нове раднице“ поручила је Марија.

 „Моја делатност ће бити остало штампање, за почетак штампање рекламног материјала, флајера, визит картица и слично томе“ казала је Милица Станковић, по занимању економиста, која је на евиденцији незапослених неколико година.

Петра Манчић жели да отвори салона за масажу и истиче да ће јој средства пуно значити јер ће их усмерити за плаћање пореза и доприноса.

 „У плану имам отварање два салона, први ћу отворити у Нишу, а мало касније отворила бих салон и у Београду“ додала је Манчићева. 

Након доделе уговора директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић обишао је Градску општину Пантелеј са којом  Филијала Ниш Националне службе за запошљавање има дугогодишњу успешну сарадњу у суфинансирању локалних акционих планова запошљавања. Том приликом директора Мартиновића и његове сараднике примила је председница Градске општине Пантелеј Наташа Станковић са својим сарадницима. На радном састанку разговарало се о новом Акционом плану запошљавања.

Почетком маја ове године потписана је одлука о  суфинансирању  локалног  акционог  плана запошљавања између Града Ниша и Националне службе за запошљавање. За раеализацију потписаног споразума обезбеђена су средства у износу од 27.450.980,93 динара, од чега град Ниш учествује са 51% односно 14 милона динара, а Национална служба за запошљавање са 49% односно 13.450.980,39 динара. Издвојена средства планирана су за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, субвенције за самозапошљавање и прогам стручне праксе, а све са циљем да се кроз наведене мере и активности допринесе позитивним кретањима на тржишту рада кроз повећање запослености.
Кроз меру субвенције запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих категорија укључено је 48 лица,  док ће кроз програм Стручна пракса ЛАПЗ град Ниш за 2023. бити укључено 22 лица.

По основу Техничке подршке између Националне службе за запошљавање и града Ниша ове године је кроз програм Јавних радова укључено 35 лица.

| ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО |