Дoгађаjи

05.05.2022.

У Лозници одржан сајам запошљавања и образовања

Сајам запошљавања и образовања, који је прошлога петка лозничка Филијала Националне службе за запошљавање организовалау у станови за физичку културу „Лагатор“, привукао је велики број послодаваца и тражилаца запослења, ученика основних и средњих школа, као и представнике свих лозничких средњошколских и две високошколске установе.

На сајму запошљавања представило се 18 послодаваца који су пријавили око 500 слободних радних места. Заинтересовани незапослени Лозничани имали су прилику да конкуришу, односно да предају своје радне биографије, али и разговарају са представницима послодаваца, како би на тај начин лакше дошли до запослења. Понуда је и овога пута било за раднике различитих профила занимања и степена образовања, попут конобара, кувара, машинбравара, шивача, заступника продаје осигурања, грађевинских радника и аутомеханичара, али и машинских, грађевинских и електроинжењера, дипломираних економиста и правника. Највећи број слободних послова огласиле су стране компаније „Минтх аутомотиве Еуропе“, „Адиент аутомотиве“ и „Валлy“ , укупно више од 300, а значајан број радника тражиле су и домаће компаније „Лозница електро“ и „АТЦ Ђорђевић“.

На сајму образовања ученици основних и средњих школа могли су да се упознају са образовним профилима свих лозничких средњих школа, као и са плановима, програмима и смеровима високошколских установа које већ деценију успешно образују младе Лозничане.

Учесницима манифестације обратила се чланица Градског већа Биљана Филиповић, која је том приликом истакла значај оваквих сајмова, будући да, како је рекла, велики број људи може да искористи шансу да у разговору са послодавцима реши своје егзистенцијално питање.

- Град Лозница сваке године издваја значајна средства за подстицајне мере за запошљавање, и у сарадњи са Националном службом за запошљавање покушавамо да смањимо стопу незапослености и омогућимо што већем броју суграђана да пронађе посао. Руководство Лознице активно ради на томе и мислим да смо довођењем два страна инвеститора у последње време у томе и успели - истакла је Филиповићева.

Послодавце, тражиоце посла, представнике локалне самоуправе и све остале госте сајма поздравио је в.д. директора Филијале Лозница НСЗ Зоран Миловановић који је изразио задовољство организацијом догађаја, великим бројем послодаваца и незапослених који су ту дошли у потрази за послом, као и са великом заинтересованошћу младих за избор будућег занимања.

- Поред присутна три страна инвеститора из аутомобилске и текстилне индустрије, значајан број послодаваца са територије Лознице такође је дошао и сви су задовољни одзивом незапослених, а свима нама циљ је исти да у Лозници што више, пре свега младих нађе посао у својој средини, како би овде остали да живе и раде – поручио је Миловановић.

Послодавци који су учествовали на сајму запошљавања истичу да овакве манифестације увек представљају добру прилику да између великог броја кандидата изаберу оне који им највише одговарају за понуђено радно место и који се уклапају у концепт пословања компаније. С друге стране, тражиоци запослења кажу да у директном контакту са послодавцима могу да представе себе много боље него слањем пословне биографије путем електронске поште, с обзиром на то да у директном контакту могу много боље да покажу да су заиста заинтересовани за посао, да желе да се докажу, да су одговорни у послу и спремни на тимски рад.

На штанду Националне службе за запошљавање заинтересовани послодавци и незапослени имали су прилику да се упознају са свим актуелним програмима и мерама НСЗ за подстицај запошљавања, а тражиоцима посла била је пружена и помоћ у писању ЦВ-а.