Дoгађаjи

29.03.2024.

У Лесковцу одржан 39. Сајам запошљавања

Филијала Националне службе за запошљавање у Лесковцу организовала је 28. марта 39. Сајам запошљавања, у спортској хали „Партизан“, уз учешће 31 послодавца и више од 1.300 незапослених и оних који су тражили промену запослења.

На сајму су више од 500 слободних послова незапосленим суграђанима понудили послодавци из дрвопрерађивачке, текстилне, металопрерађивачке и електроиндустрије, производње и прераде хране, трговине и угоститељства, телекомуникација, услуга осигурања, здравствене заштите...

Званично отварајући манифестацију, градоначелник Лесковца Горан Цветановић је поручио посетиоцима да искористе ово време како би разговарали, повезали се и отворили нова врата ка будућности. Он је истакао да је Лесковац већ годинама посвећен унапређењу пословне климе и пружању већих могућности за запослење. Он је навео да је број незапослених на евиденцији у Лесковцу на крају 2012. године износио 22.812, а данас је 11.965, што је, како је истакао, скоро 11 хиљада мање.

- Лесковац се данас позиционира као центар модерног пословања и иновација. Снажна привредна активност овог региона захтева квалификоване и мотивисане раднике, а Сајам запошљавања пружа идеалну прилику за спајање потреба тржишта рада са људским ресурсима - поручио је Цветановић.

Према речима Оливере Пешић, директорке лесковачке Филијале НСЗ, дугогодишње искуство у организацији сајмова запошљавања показује да се преко 80% пријављених потреба послодаваца реализује у временском периоду од 6 месеци након одржавања сајма. Она се захвалила локалној самоуправи на свесрдној подршци у организовању заједничких активности на реализацији локалних акционих планова запошљавања.

На крају фебруара ове године на подручју Јабланичког округа регистровано је 21.115 незапослених лица, док их је у истом периоду прошле године било 22.848. У укупној незапослености жене учествују са 50,21%, а највећи број пријављених је са средњом стручном спремом - 52%. Удео младих незапослених до 30 година живота је 19%.