Дoгађаjи

20.10.2023.

У Лесковцу одржан 38. сајам запошљавања

Филијала Националне службе за запошљавање у Лесковцу организовала је 19. октобра 38. Сајам запошљавања, у новој спортској хали „Партизан“, где се окупило 36 послодаваца са подручја Јабланичког округа и више од 1.500 незапослених и оних који су тражили промену запослења.

Званично отварајући манифестацију, градоначелник Лесковца Горан Цветановић је истакао да се сајам одржава у спортској хали због великог броја понуђених радних места. Он је поновио да је Лесковац годинама посвећен унапређењу пословне климе и пружању већих могућности за запошљавање, наводећи да је у граду на Ветерници тренутно без посла 11.386 незапослених, као и да је од краја 2012. до данас запослено укупно 11.000 Лесковчана.

- Наши суграђани су посао пронашли код страних инвеститора, код локалних предузетника, покретали су своје бизнисе и унапредили већ постојеће пословање. Привредни амбијент се у Лесковцу повећава и спровођењем Локалног акционог плана за запошљавање, у који смо у текућој години уложили 30 милиона динара. Из буџета града је пре три дана исплаћено 10 милиона динара за две мере - Стручна пракса и Јавни радови. Поделу уговора за ове мере очекујемо до краја октобра, док ће уговори за самозапошљавање бити подељени средином новембра – поручио је градоначелник.

Према речима директорке лесковачке Филијале НСЗ Оливере Пешић, највећа предност оваквих сајмова је што незапослена лица могу да остваре директну комуникацију са послодавцима и што на штанду Националне службе за запошљавање сви незапослени и послодавци могу да добију информације о мерама активне политике запошљавања, јавним позивима и конкурсима. Она је позвала све послодавце са територије Јабланичког округа да се пријаве за учешће у програму „Моја прва плата“, као и све незапослене до 30 година без радног искуства у свом занимању.

- Данас се траже дипломирани економисти, правници, менаџери, технолози, медицинске сестре, лабораторијски техничари, возачи, пакери, магационери, радници за рад у производњи и многа друга занимања - поручила је незапосленима Пешићева, захваливши се том приликом локалној самоуправи на свесрдној подршци у спровођењу заједничких активности на пољу запошљавања.

На крају септембра ове године на подручју Јабланичког округа регистровано је 20.539 незапослених, док их је у истом периоду прошле године било 21.767. У укупној незапослености жене учествују са 51%, а највећи број пријављених је са средњом стручном спремом, или 55%. Удео младих незапослених до 30 година живота је 19%.