Дoгађаjи

25.09.2023.

У Лебану почела реализација мера активне политике запошљавања

У Лебану су крајем прошле седмице уручени уговори овогодишњим корисницима програма јавних радова, стручне праксе и самозапошљавања. Преко ових мера активне политике запошљавања биће ангажован укупно 81 незапослени са евиденције Испоставе Лебане НСЗ.

Уговори су корисницима уручени у присуству представника лесковачке Филијале Националне службе за запошљавање и Општине Лебане, а на догађају је био и Александар Мартиновић, министар  за државну управу и локалну самоуправу.

Уговоре су потписали директорка Филијале Лесковац Оливера Пешић, председник Општине Лебане Иван Богдановић и директор Дома здравља у Лебану Владан Станојевић. Председник Општине је том приликом навео да су за реализацију ових мера обезбеђена средства у укупном износу од 12.5 милиона динара, од чега учешће Општине износи 40, а Националне службе 60 процената.

- У претходних пет године Општина Лебане је из свог буџета издвојила за реализацију локалног акционог плана запошљавања (ЛАПЗ) 23,6 милиона динара, а НСЗ 35,3 милиона. На основу свих мера и програма укупно је посао добило 404 лица. Број незапослених у нашој општини је преполовљен - рекао је Богдановић.

Како је истакла директорка лесковачке Филијале, НСЗ је из свог буџета само ове године издвојила 39,8 милиона динара за ангажовање укупно 150 незапослених суграђана, од чега 8,7 милиона за самозапошљавање 29 лица, 12 милиона за запошљавање 48 теже запошљивих на новоотвореним радним местима, 4 милиона за 18 практиканата, 12,6 милиона за 33 незапослена укључена у меру стицања практичних знања и 2,5 милиона динара за реализацију јавних радова у које су укључена 22 незапослена.

У име Владе Републике Србије присутнима се обратио и Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе, који је похвалио локално руководство јер већ неколико година успешно сарађује са НСЗ и учествује у финансирању свих мера активне политике запошљавања. Он је поручио да држава на овај начин, у сарадњи са локалним самоуправама, ради на отварању нових радних места и решавању проблема незапослености.

Предраг Митић из Пертата, по занимању струковни медицински техничар, лично се захвалио у име свих осталих 80 незапослених на добијеној шанси да ради у својој општини и ту остане са породицом.

- Све до овог јавног позива био сам на евиденцији незапослених. Разне понуде за посао у другим местима нисам прихватио јер сам веровао, као што се и десило, да ћу наћи посао у општини у којој живим и да ће моја деца одрастати овде – рекао је Митић и захвалио представницима НСЗ, Општине и Дома здравља на добијеној шанси да стечена теоријска знања примени и у пракси.

Иначе, лесковачка Филијала НСЗ је прошле године, на дан обележавања дана Општине Лебане, била добитник повеље за изузетан допринос у сфери запошљавања.