Дoгађаjи

08.09.2023.

У Крушевцу додељени уговори за самозапошљавање

У Градској управи Крушевца јуче је 58 незапослених добило уговоре по овогодишњем програму доделе субвенција за самозапошљавање, који заједничким средствима финансирају Национална служба за запошљавање и Град Крушевац.

Град Крушевац и Национална служба су у мају закључили Споразум о реализацији активних мера запошљавања за 2023. годину, на основу којег је за реализацију програма самозапошљавања, отварања нових радних места, стручне праксе, стицања практичних знања и приправништва Градска управа издвојила 17 милиона, а Национална служба 13,3 милиона  динара. Поред ових програма, Град је определио и додатних 4 милиона динара за реализацију јавних радова који ће бити реализовани уз техничку подршку НСЗ.

У име Градске управе присутне на додели уговора за самозапошљавање поздравила је градоначелница Јасмина Палуровић, која је истакла да Град Крушевац и крушевачка Филијала НСЗ већ 14 година спроводе програме запошљавања у оквиру активних мера, односно Локалног акционог плана, у циљу што веће подршке запошљавању.

- Укупан износ средстава обезбеђених за субвенције за самозапошљавање, које су данас додељене, је 17,65 милона динара, од чега је Град обезбедио 9 милиона, а 8,65 милиона су средства Националне службе – прецизирала је градоначелница, пожелевши добитницима субвенције успешно пословање.

Директор Филијале Крушевац НСЗ Предраг Марковић је навео да је тренутно на подручју Града евидентирано укупно 7.800 незапослених суграђана, поручивши свим будућим самосталним привредницима да државне мере запошљавања итекако доприносе смањењу незапослености и подстицању предузетништва.

Присутнима се обратио и Горан Деспотовић, један од добитника субвенције за покретање приватног бизниса, који се захвалио Националној служби и Граду и истакао да ће му ова субвенција бити од велике помоћи и подршке у започињању производње сувенира.

Иначе, поред доделе уговора за самозапошљавање 58 незапослених Крушевљана, у локалној филијали НСЗ тренутно је у току и закључивање уговора по програму стицања практичних знања за 10 незапослених и два приправника са високим образовањем, као и за стручно оспособљавање 13 незапослених, а одобрено је и запошљавање 25 лица на новоотвореним радним местима.

На подручју Расинског округа, преко активних мера Националне службе за запошљавање и мера које се спроводе у сарадњи са локалним самоуправама, до сада је регистровано укупно 288 нових привредних субјеката.