Дoгађаjи

24.06.2022.

У Кладову додељени уговори за Стручну праксу

У оквиру реализације Локалног акционог плана запошљавања, седам младих особа са евденције незапослених у Кладову, од којих пет са средњом и две са високом стручном спремом, добило је уговоре за укључење у Програм стручне праксе.

Корисницима програма подстицања запошљавања уговори су уручени у свечаној сали Општине Кладово 21. јуна, чиме су испуњени сви услови за почетак њиховог оспособљавања за рад у својој струци. Полазници ће праксу обављати у локалној Туристичкој организацији, Општинској управи, Здравственом центру, Библиотеци „Центар за културу“ Кладово и предузећу „Текијанка“.

 Уговоре су незапосленима и представницима послодаваца уручили заменик председника Општине Кладово Бојан Божановић и вршилац дужности директора Филијале Бор Националне службе за запошљавање Лидија Начић.

- Желимо вам да након реализоване стручне праксе убрзо заснујете и радни однос. Нека ово буде почетак вашег бољег живота – поручио је будућим практикантима Божановић и напоменуо да је ово само једна од мера коју ове године Општина реализује у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

Он је поручио да су овакве мере, посебно у условима пандемије, веома добродошле и нагласио да је у Кладову од почетка године кроз мере активне политике запошљавања на неки од начина радно ангажовано 100 незапослених суграђана.

Вршилац дужности директора Филијале Бор Националне службе за запошљавање Лидија Начић је пожелела младима и послодавцима успешну реализацију Програма стручне праксе, при том подсетивши и на друге програме и мере НСЗ које су незапосленима и послодавцима доступне у овој години. Она је том приликом истакла одличну сарадњу НСЗ са локалном самоуправом.

- Ова изузетна сарадња са Општином Кладово већ постаје традиција и ово је трећа година заредом како се из општинксог буџета издавајају значајна средства за подршку младима без радног искуства – рекла је Начићева.
Како је испричала Теодора Јордачевић, једна од корисница програма, завршила је школовање за туристичког техничара због чега јој укључење у овај програм много значи. Она је нагласила да ће се током периода практичног рада потрудити да научи нешто ново и да стекне радне навике, за шта је, како је истакла, захвална и Туристикој организацији и Општини Кладово.

Иначе, за подстицање запошљавања у општини Кладово, односно за програм стручне праксе, јавне радове и запошљавање особа из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима, ове године је издвојено укупно 23 милиона динара, од чега 5 милиона из локалног буџета.