Вести

05.07.2024.

У Филијали Београд НСЗ додељено 356 одлука за самозапошљавања

У Филијали за град Београд Националне службе за запошљавање данас су уручене одлуке о додели субвенције за 356 незапослених који су конкурисали за програм Самозапошљавања. Према речима директора НСЗ Милана Боснића, за покретање приватног посла они су добили износ од 300.000 динара, а особе са инвалидитетом (ОСИ) 330.000 динара.

"Од 356 незапослених који су добили субвенције, деветоро је ромске националности, а 11 су особе са инвалидитетом. Средства која добијају су бесповратна", рекао је Боснић и додао да су добитници субвенције за самозапошљавање из Београда, али да се овај програм сваке године спроводи у целој држави.

Говорећи о условима конкурса, Боснић је навео да је свака особа која је аплицирала прошла дводневу обуку за предузетнике „Пут до успешног предузетника“, коју редовно организују све Филијале Националне службе.

„На основу критеријума који су прописани Јавним позивом, добијају се бодови. Кандидати са највише бодова оствариће право на коришћење субвенције, с обзиром на то да је број пријављених увек далеко већи од количине средстава која су опредељена“, објаснио је директор НСЗ.

Овом приликом, Боснић је поручио свим незапосленима који желе да конкуришу за неки од програма Националне службе за запошљавање, да им НСЗ увек стоји на располагању и позвао привреднике, мале и велике, да искористе неки од програма које НСЗ нуди, како би се упослио што већи број људи, а привреди обезбедило оно што јој је неопходно.

Директор Филијале за град Београд НСЗ Кенан Хајдаревић је подсетио да је Национална служба за запошљавање у овој години расписала 12 јавних позива, међу којима је и програм Самозапошљавања.

„На територији Београда 861 лице је конкурисало по овом програму, а 356 је добило субвенцију“, прецизирао је Хајдаревић.

Свечаној додели одлука за самозапошљавање присуствовао је и заменик директора НСЗ Петар Јарић, који је заједно са директором Боснићем, уз честитке уручио овогодишњим корисницима програма.

Корисница програма, будућа предузетница Верица Пејовић, каже да је више година на евиденцији НСЗ и да ће ова средства искористити за помало заборављену делатност - вез и златовез, којим се већ годинама уназад бави.

Након доделе одлука, директори су обишли Филијалу за град Београд и у директном контакту се упознали са радом служби и одељења.