Дoгађаjи

10.03.2023.

У Чачку одржан Форум послодаваца

Поводом реализације активности Нациолналне службе за запошљавање предвиђених Програмом рада за 2023. годину, у просторијама Филијале Чачак НСЗ одржан је први овогодишњи Форум послодаваца.

- Повод за овакав састанак је да послодавцима непосредно презентујемо понуду услуга и мера Националне службе за запошљавање. Изазови на тржишту рада са којима се суочавају корисници наших услуга, првенствено када је реч о недостатку квалификованог кадра, упућују на заједничку сарадњу НСЗ и послодаваца у циљу превазилажења ових проблема. Давањем предлога за коришћење одговарајућих финансијских мера, уз посредовање у запошљавању незапослених лица, ови проблеми се у значајној мери могу превазићи - истакла је у уводном обраћању присутнима Ана Дојчиловић, начелница Одељења за посредовање у запошљавању и планирање каријере.

Актуелне јавне позиве и конкурсе привредницима је презентовао Никола Војиновић, начелник Одељења за програме запошљавања, предузетништво, образовање и обуку. Велико интересовање присутних привукли су конкурси који се односе на обуку на захтев послодавца, на шта су указала и питања која су постављали, а интересовали су се и за подстицаје при запошљавању особа са инвалидитетом (ОСИ). Послодавцима су истакнуте предности коришћења програма за запошљавање особа са инвалидитетом, који се у неким случајевима могу комбиновати и са другим финансијским олакшицама или мерама.

Форуми послодаваца имају за циљ успостављање непосредног и тематски дефинисаног контакта са послодавцима ради њиховог информисања о мерама активне политике запошљавања и услугама Националне службе, промоције актуелних јавних позива и конкурса НСЗ, испитивања тренутних и будућих потреба послодаваца за запошљавањем, промовисања значаја запошљавања теже запошљивих група, развијања партнерства, сарадње и иновативности на тржишту рада и разматрања различитих актуелних тема на националном и локалном тржишту рада.

Други Форум послодаваца у организацији Филијале Чачак НСЗ биће одржан у Горњем Милановцу 14. марта, у Сали СО Горњи Милановац, са почетком у 11.00 часова. Трћи Форум послодаваца биће организован 17. марта у Дому културе у Ивањици, са почетком у 11.00 часова.

На евиденцији Филијале Чачак је последњег дана фебруара ове године било пријављено 8.611 незапослених лица, од чега 4.928 жена. Од тог броја у Чачку је било пријављено 4.005 лица (2.361 жена), у Ивањици укупно 2.726 ( 1.396 жена), у Горњем Милановцу 1.047 (691 жена), а у Лучанима 833 незапослених (480 жена).