Дoгађаjи

30.08.2023.

У Чачку креће реализација Стручне праксе и Самозапошљавања

У оквиру спровођења локалног акционог плана запошљавања Чачка за 2023. годину, градоначелник Милун Тодоровић данас је у Скупштини града уручио одлуке о реализацији програма Стручна пракса по захтевима 10 послодаваца.

Прилику да на овај начине стекну значајно радно искуство имаће 7 младих са високим нивоом квалификација и 3 са завршеном средњом школом, док су могућност да ангажују младе по програму стручног оспособљавања добили Основни суд у Чачку, Градска управа за друштвене делатности, Апотекарска установа „Чачак“, АД „Чачански глас“, ПУ „Мимиланд“ и други.

Кроз програм Стручна пракса финансирају се незапослени који се по први пут стручно оспособљавају за рад у занимањима за која су стекли одређену врсту и ниво образовања или који су се стручно оспособљавали краће од времена потребног за полагање приправничког или стручног испита. Послодавци који су конкурисали за овај програм из приватног су и јавног сектора са седиштем или регистрованом организационом јединицом на територији града Чачка.

В.д. директора Филијале Чачак НСЗ Саша Обрадовић и градоначелник Тодоровић уручили су овом приликом и одлуке за доделу субвенција за самозапошљавање 32 незапослена суграђана са евиденције НСЗ, који су се углавном определили за покретање услужних и производних делатности. 

Млади Чачанин Лазар Јаковљевић се одлучио да покрене приватан посао у оквиру ког ће производити гипсане лајсне и остале елементе за завршне радове у грађевинарству. Како каже, државна субвенција од 300 хиљада динара ће му значајно помоћи приликом набавке машина и репроматеријала.

Чачанска локална самоуправа је ове године из свог буџета издвојила 3 милиона динара за реализацију мере Стручна пракса, док је за реализацију програма самозапошљавања определила 5 милиона динара. Уз то, суфинансирањем самозапошљавања од стране Националне службе, у износу од 4,9 милиона динара, обезбеђена су значајна финансијска средства за подстицај и развој привредних активности у Чачку, истакнуто је на догађају.