Вести

08.11.2023.

У Бору додељено 55 уговора корисницима програма запошљавања

У скупштинској сали Града Бора 6. новембра су уручени уговори корисницима програма запошљавања које Градска управа спроводи на основу локалног акционог плана и уз техничку подршку Националне службе за запошљавање.

Субвенције за самозапошљавање добило је 15 будућих предузетника, 20 послодавца је добило субвенције за запошљавање 30 незапослених из категорије теже запошљивих на новоотвореним радним местима, док је 10 младих особа ангажовано у оквиру програма Стручна пракса. Њима су уговоре свечано уручили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, генерални директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, градоначелник Бора Александар Миликић и вршилац дужности директора борске филијале НСЗ Лидија Начић, а догађају су присуствовали и државни секретар Миомир Ђорђевић и заменик градоначелника Бора Миливоје Јаношевић.

Окупљене послодавце, будуће предузетнике и практиканте најпре је поздравио градоначелник, који је истакао да је веома поносан што је Бор постао познат по континуитету спровођења активних мера запошљавања које пажљиво планира, због чега број незапослених никада није био мањи него сада. Он је известио да је Град ове године уложио у подршку запошљавању чак 52,9 милиона динара.

- Када погледамо период последњих пет година и постигнут напредак у привредном развоју и на пољу запошљавања, схватамо да живимо у трећем златном добу града Бора. Стога ће локална самоуправа и даље ослушкивати потребе својих грађана – поручио је Миликић, пожелевши корисницима програма пуно успеха у послу.

Директор Мартиновић је објаснио да се, кроз улагања значајних средстава, како са републичког, тако и са нивоа локалних самоуправа, посебна пажња посвећује теже запошљивим категоријама незапослених.

- Град Бор је заиста лидер по могућностима запошљавања и шансама које незапослени могу да добију, али је и лидер по издвајању средстава за финансирање локалне политике запошљавања - истакао је Мартиновић и подсетио на одличну вишегодишњу сарадњу Града са Националном службом за запошљавање.

Министар Селаковић је изразио задовољство привредним развојем и напретком у области запошљавања, који је Бор остварио у претходном периоду.

- Сада Бор има 2.477 незапослених, што је за око 50% мање него пре пет година, а циљ нам је да наредне године тај број буде испод 2.000. То ће, осим кроз постојеће активне мере запошљавања на којима заједно раде Град и НСЗ, бити могуће и кроз оживљавање социјалног предузетништва. Овај догађај данас је својесврсна потврда озбиљне економске политике, монетарне политике, али и политике дугорочног привредног развоја, коју у стопу прати и Бор заједно са Националном службом за запошљавање. Када имате овакав један пример, он је на част и понос не само борском округу и источној Србији, него и читавој земљи, и у много чему је пример нама суседним државама и читавом Западном Балкану – поручио је министар Селаковић.