Дoгађаjи

29.07.2022.

У Бору 23 нова предузетника уз подршку Града и НСЗ

У скупштинској сали Града Бора, 23 незапослених борана је 27. јула добило уговоре о самозапошљавању на основу Локалног акционог плана који се реализује уз суфинансирање Града и Националне службе за запошљавање. Будућим предузетницима уговоре су уручили заменик градоначелника Миливоје Јаношевић и вршилац дужности директора Филијале Бор НСЗ Лидија Начић.

Јаношевић је  будућим предузеницима пожелео пуно успеха у послу, казао  да увек могу да рачунају на подршку Града Бора и истакао : „То што је из године у годину све веће интересовање за покретање сопственог посла указује да Бор и те како поседује и друге потенцијале и да није све у рудраству, а посебно ме радује што међу вама видим пуно младих особа“.

Лидија Начић је изнела податак да су у претходних пет година кроз локалне акционе планове за Бор одобрене 144 субвенције за самозапошљавање и да се око 2/3 основаних предузетничких радњи одржало  и успешно послује. „Ретко која локална самоуправа у овој мери учествује у подстицању запошљавања а ове године из градског буџета издвојено је највише новца до сада, чак 48,5 милиона динара. Посебно ме радује што је међу корисницима у овом циклусу управо највише жена које иначе чине већину незапослених особа на евиденцији у Бору“, истакла је диекторка борске филијале НСЗ и указала да ће посебна пажња у наредном периоду управо бити усмерена и на запошљавање жена.

Свечаној додели  уговора присуствовао је и члан Градског већа, Срећко Здравковић, који је изнео  намеру града да и даље у сарадњи са НСЗ пружа снажну подршку запошљавању. Подсетио је и да се висина субвенције за самозапошљавање из године у годину повећава: „Почели смо од 160.000 динара, да би сада субвенција износила 300.000 динара, а посебно радује да у овом циклусу није било ниједног захтева који није одобрен.“

Једна од корисница субвенције, млада угоститељка Стефана Зечевић, казала је да ће јој ова финансијска подршка изузетно значити у првој години пословања кафетерије коју ће отворити а каква до сада Боранима није била на располагању и додала: „ У понуди ће се наћи кафе различитих врста, лимунада и мафини домаће производње. Желим да то буде место на коме ће људима бити пријатно да проведу време, уз дружење или рад на лаптопу на пример“ , објаснила је Стефана.

Међу будућим борским предузетницима има и фризера, козметичара, адвоката, грађевинских предузимача, као и оних  који ће се бавити производним занатаством, уградњом соларних панела, прањем и одржавањем аутомобила, производњом намештаја, анимацијом и едукацијом деце, пружањем услуга у области интернет маркетинга.