Вести

20.10.2023.

У Београду представљена два нова пројекта ЕУ у области запошљавања

У просторијама Привредне коморе Србије у Београду 20. октобра је одржана уводна конференција поводом почетка имплементације два нова пројекта у области запошљавања, финансирана од стране Европске уније.

У питању су пројекти „Имплементација иновативних мера активног запошљавања и приступа за повећање интеграције дуготрајно незапослених, младих, жена, особа са инвалидитетом и теже запошљивих група на тржишту рада“ и „Техничка помоћ за спровођење, праћење и процену политике запошљавања на националном и локалном нивоу и за јачање капацитета за учешће у Европском социјалном фонду“.

Главни носиоци ових програма су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална служба за запошљавање. Тема и општи циљ оба ова пројекта веома су актуелни, будући да су директно усмерени на унапређење запошљавања и запошљивости радне снаге у Србији, са фокусом на младе, особе са инвалидитетом (ОСИ), дугорочно незапослене и жене. Први прјекат је усмерен на бољу идентификацију потреба незапослених на евиденцији НСЗ, запошљавање и интеграцију теже запошљивих категорија, док ће кроз други пројекат НСЗ добити техничку помоћ ЕУ за спровођење, праћење и процену политике запошљавања.

За реализацију ових пројеката до 2026. године, издвојена су укупна средства од 5,5 милиона евра, од чега су директна средства Европске уније четири милиона евра. Највећи део средстава, биће усмерен у програм "Гаранција за младе", како би се кроз примену активних мера запошљавања и потребних структурних реформи обезбедило боље запошљавање младих до 30 година старости.

О важности ових пројеката за тржиште рада у нашој земљи на скупу су говорили: Драгица Ивановић, шефица Одсека за активну политику запошљавања у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; Мартин Клаук, шеф Операције ИИ, из делегације Европске уније у Републици Србији; Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање и Ђузепе Москети, директор Архидате (техничка помоћ). Презентацију Директног гранта одржала је Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавању у Националној служби за запошљавање, док је презентацију Пројекта Техничке помоћи одржала вођа пројектног тима Луба Павловова.

Према речима директора Националне службе за запошљавање, грант је из Програма „ИПА 2020.“ и односи се на реализацију програма „Гаранција за младе“ у Републици Србији, а у питању је пилот програм који се спроводи у 3 изабране филијале НСЗ, након чега ће искуства бити пренета и на целу Србију.

- Програм се односи на укључивање у тржиште рада теже запошљивих категорија незапослених и важно је да он представља добру основу за структурне реформе политике запошљавања и бржу и ефикаснију интеграцију теже запошљивих категорија. Намера је да се до 2026. године укључи око 8,5 хиљада незапослених, од чега 4,5 хиљаде у програм Гаранција за младе. Директним финансијским мерама биће обухваћено преко 1.700 лица, од чега 1.200 младих до 30 година кроз програм Гаранција за младе. Ми ћемо наредне године имати значајан буџет од 7,550 милијарди динара који ће омогућити и реализацију других мера активне политике запошљавања, како младих тако и осталих категорија теже запошљивих – објаснио је Мартиновић.

Он је навео да је у Србији присутан тренд смањења незапослености младих, који тренутно учествују са 18,7 процената у укупном броју незапослених на евиденцији НСЗ, у односу на период од пре десетак година, када их је било близу 25 посто.

- Стопа незапослености младих тренутно је око 2,5 пута виша од стопе незапослености опште популације и износи око 24,7 посто, и такође је преполовљена у односу на период од пре 10 година  када је била преко 50%. Сигурно је да млади сада имају много веће шансе на тржишту рада. Ево сада је поново актуелан и програм „Моја прва плата“ у који је планирано да се укључи 10.000 младих људи до 30 година који су без радног искуства. У току је пријављивање послодаваца за овај програм, и већ их је око 2.000, а аплицирали су за велики број извршилаца. До краја месеца послодавци ће огласити конкретне позиције и број потребних извршилаца, а затим ће почети пријављивање младих људи. Реч је о четвртом циклусу овог програма, а кроз претходна три прошло је око 25.000 младих. То је само један од програма који је посвећен младима, а програм Гаранција за младе свакакао ће бити додатни подстицај за боље шансе младих на тржишту рада – додао је Мартиновић.

Драгица Ивановић из Министарства за рад је посебно истакла категорију дугорочно незапослених особа, рекавши да код њих долази до застаревања вештина, а посебно до губитка мотивације.

- Кроз имплементацију активних мера предвиђених овим пројектом сматрамо да би ситуација требало да буде знатно боља. У раду са незапосленима из ове категорије све чешћи изазов је недостатак мотивације и за улагање додатних напора за стицање потребних вештина. Овој је категорији потребна је дуготрајнија интензивна подршка – нагласила је Ивановићева.

Мартин Клауке из Делегације Европске уније у Србији је рекао да се пројекат Гаранција за младе у ЕУ спроводи већ 10 година и да је дао значајне резултате, оценивши да ће запажене резултате остварити и у Србији.

- У Србији је такође запажен значајан прогрес, али и даље има доста младих људи који су незапослени. Ови програми ће помоћи да НСЗ настави добар посао који ради, али и примени неке нове ствари, с обзиром на то да је запошљавење младих изузетно значајно за економски развој сваке земље – поручио је Клауке.