Послови

19.07.2023.

Tужнлачки помоћник - тужилачки сарадник у звању саветника

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БОРУ

ОСНОВНО ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БОРУ

оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА

Орган у коме се попуњавају радна места: Основно јавно тужилаштво у Бору, 19210 Бор, Моше Пијаде 3.

Радно место које се попуњава:

Tужнлачки помоћник - тужилачки сарадник у звању саветника

Опис послова: Помаже јавном тужиоцу у раду, прати судску праксу, израђује тужилачке акте, узима на записник кривичне пријаве, поднеске и изјаве грађана, самостално предузима процесне радње, врши под надзором и по упутствима јавног тужиоца послове предвиђене законом и другим прописима.

Услови: Стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалисгичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит, најмање шест месеци радног искуства у правној струци након положеног правосудног исгита и потребне компетенције за ово радно место.

Фазе изборног поступка: Изборни поступак се спроводи из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компетенције, посебне функционалне компетенције, понашајне компетенције и фаза у којој се спроводи интервју са Комисијом.

1. Провера општих функционатних компетенција: свим кандидатима који учествују у изборном поступку прво се проверавају опште функционалне компетенције и то:
- организација и рад државних органа Републике Србије (провера ће се вршити путем писаног теста);
- дигитална писменост (провера ће се решавањем задатака вршити практичним радом на рачунару или увидом у доказ - сертификат о познавању рада на рачунару);
- пословна комуникација ( провера ће се вршити писаном симулацијом).

Напомена: У погледу провере опште функционалне компентенције „дигитална писменост”, ако кандитат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару, на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције - ,.дигитална писменост”, неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу *Рад на рачунару) достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уместо тестовне провере. Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Бору. Провера сваке од општих функционалних компетеиција не може трајати дуже од једног сата. Кандидати који су освојили један бод у провери одрђене компетенције, искључује се из даљег изборног поступка. Након извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, врши се провера посебних функционалних компетенција.

2. Провера посебних функционалних компетенија: Посебне функционалне компетенције проверавају се писаним и усменим путем. Посебне функционалне компетенције које се проверавају у изборном поступку су: Посебна функционална компетенција - поседовање знања и вештина за израду нацрта тужилачких одлука и других аката - ировераваће се писаним путем; Посебна функционална компетенција - вештина заступања на главном претресу у кривичним и у другим поступцима пред надлежним судом - провераваће се усменим путем, разговором са кандидатом; Посебна функционална компетенција - вештина управљања преткривичним поступком провераваће се усменим путем, разговором са кандидатом.
Писани тест се састоји од 15 питања са више понуђених одговора а кандидати одговарају на питања заокруживањем једног од понуђених одговора. Кандидат може на свако питање дати, односно, заокружити само један одговор. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор. Време израде теста је 1 (један) час. Разговор са кандидатом захтева да се у усменом облику да предлог решења одређеног задатка који је типичан за обављање послова радног места. Време за припрему задатка је 15 (петнаест) минута. Након извештаја о резултатима провере посебних функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу посебних функционалних компетенција, врши се провера понашајних компетенција.

3. Провера понашајних компентенција: Понашајне компетенције (управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет) - провераваће се писаним путем - упитник или усмено -интервју и исту ће вршити дипломирани психолог. Након пријема извештаја о резултатима провере понашајних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу понашајних компетенција, приступа се фази у којој се спроводи Интервју са комисијом.

4. Интервју са Комисијом и вредновање кандитата: Процена мотивације за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа провераваће се путем интервјуа са Комисијом (усмено). Место рада: Основно јавно тужилаштво у Бору. Моше Пијаде бр. 3.

Трајање радног односа: Радни однос се заснива на неодређено време.

Општи услови за запослење: да је учесник конкурса држављанин Републике Србије; да је пунолетан; да има прописану стручну спрему и да испуњава услове одређене законом и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места; да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа; да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (чл. 45 ст. 1 Закона о државним службеницима).

Образац пријаве на конкурс и докази који се прилажу: Пријава за јавни конкурс подноси се на обрасцу пријаве који је доступан на интернет страници Основног јавног тужилаштва у Бору: (https://bor.ojt.rs./) или у штампаној верзији у Писарници Основног јавног тужилаштва у Бору ул. Моше Пијаде бр. 3; Образац пријаве мора бити својеручно потписан.
Образац пријаве на конкурс садржи: податке о конкурсу, личне податке, адресу становања, телефон, електронску адресу, образовање, стручне и друге испите подносиоца пријаве који су услов за заснивање радног односа, податак о знању рада на рачунару, податак о знању страног језика, додатне едукације, радно исукство, посебне услове, добровољно дату изјаву о припадности националној мањини, посебне изјаве од значаја за учешће у конкурсним поступцима у државним органима;

Пријава на јавни конкурс се може поднети путем поште или непосредно на адресу: Основно јавно тужилаштво у Бору, ул.Моше Пијаде број 3, 19210 Бор; Приликом пријема пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује на јавном конкурсу. Подносилац пријаве биће обавештен о додељеној шифри у року од три дана од дана пријема пријаве на начин који је у пријави назначио за доставу обавештења.

Датум и место провера компетенција учесника конкурса у изборном поступку: са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на јавни конкурс, спровешће се изборни поступак, о чему ће учесници конкурса бити обавештени на контакте (адресе, бројеви телефона, или е-маил адресе) које су навели у пријави. Провера свих компетенција обавиће се у просторијама Основног јавног тужилаштва у Бору, ул. Моше Пијаде број 3, 19210 Бор. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка, обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе поступка на контакте (бројеве телефона или е-маил адресе) које наведу у својим обрасцима пријаве.

Општи, остали докази које прилажу само кандитати који су успешно прошли фазе изборног поступка пре интервјуа са Комисијом: 1. биографија са наводима о досадашњем радном искуству; 2. оригинал или оверена фотокопија уверења о држављанству Републике Србије; 3. оригинал или оверена фотокопија извода из матичне књиге рођених; 4. оригинал или оверена фотокопија дипломе или уверење којом се потврђује стручна спрема која је наведена у условима за радно место; 5. оригинал или оверна фогокопија доказа о положеном правосудном испиту; 6. оригинал или оверена фотокопија доказа о радном искуству (потврде, решење, и други акти из којих се може утврдити на којим пословима, са којом сгручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство); 7. оригинал или оверена фотокопија потврде да кандидату раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издата од стране државних органа у коме је учесник јавног конкурса био у радном односу; 8. оригинал уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци (издато од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије, не старије од 6 месеци); 9. други докази о стеченим знањима и вештинама; 10. Образац 1 - Изјава којом се кандидаг опредељује да ли ће сам доставити податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или ће то орган учинити уместо њега.
Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решеље о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен. Одредбом чланова 9. и 103. Закона о општем управном поступку („Службени гласник РС” бр. 18/16), прописано је, између осталог, да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евнденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама.
Документ о чињеницама по којима се води службена евиденција је: извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству и уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци. Основно јавно тужилаштво у Бору ће прибавити доказе о чињеницама о којима се води службена евиденција изузев уколико наведене доказе кандидат сам достави, а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка. Потребно је да кандидат попуни изјаву Образац 1, која представља саставни део обрасца пријаве на конкурс за радно место којом се опредељује за једну од две могућности, да орган прибави податке о којима се води службена евиденција или да ће то кандидат учинити сам. Фотокопије докумената које нису оверене од надлежног органа неће се разматрати. Сви докази прилажу се на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована. Кандидати који су успешно прошли фазу провере посебних функционалних компетенција, пре интервјуа са конкурсном комисијом, позивају се да у року од 5 (пет) радних дана од дана пријема обавештења доставе наведене доказе који се прилажу у конкурсном поступку. Кандидати који у остављеном року не доставе доказе који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писмено се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка. Докази се достављају на адреси наведеној у огласу. За све доказе који се прилажу у фотокопији, фотокопија мора бити оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним калцеларијама основних судова, односно општинским управама као поверени посао).
Рок за подношење доказа: Рок за подношење пријаве на јавни конкурс је: 8 ( осам ) дана од дана оглашавања јавног конкурса у периодичном издању Националне службе за запошљавање “Послови”.
Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: са учесницима поступка чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне, уз које су приложени сви потребни докази и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, изборни поступак ће се спровести у просторијама Основног јавног тужилаштва у Бору ул. Моше Пијаде бр. 3. Кандидати ће о датуму и времену бити обавештени на бројеве телефона или е-маил адресе које наведу у својим обрасцима пријаве. Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или електронске адресе), које наведу у својим пријавама. Списак кандидата који испуњавају услове за запослење на радном месту и међу којима се спроводи изборни поступак, објавјављује се на интернет презентацији овог тужилаштва, према шифрама њихове пријаве.
Лице задужено за давање обавештења о конкурсу, у периоду од 12 до 14 часова: тужилачки помоћник, тел. 030/422-290.

Адреса на коју се подноси попуњен образац пријаве на конкурс: Пријава на конкурс шаље се на адресу Основно јавно тужилаштво у Бору ул. Моше Пијаде бр. 3, са назнаком “Јавни конкурс за попуну извршилачког радног места Тужилачки сарадник” или непосредно предаје у седишту Основног јавног тужилаштва у Бору ул. Моше Пијаде бр. 3.

Напомене: Овај конкурс се објављује на интернет презентацији и огласној табли Основног јавног тужилаштва у Бору, интернет презентацији Службе за управљање кадровима www.suk.gov.rs на порталу е-управе, на интернет презентацији, огласној табли и периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање; Образац пријаве на конкурс, може се преузети на званичној интернет презентацији Основног јавног тужилаштва у Бору; Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве биће одбачене закључком конкурсне комисије; Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције искључују се из даљег изборног поступка; Свака фаза изборног поступка у селекцији кандидата биће елиминациона;
Информације о материјалима за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на сајту Основног јавног тужилаштва у Бору; Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника. Изборни поступак ће бити спроведен без дискриминације по основу расе, боје коже, пола, вере, нацноналности, етничког порекла или инвалидитета. Конкуренција се заснива на квалитету и отворена је за све који испуњавају прописанс услове. Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.