Послови

29.11.2023.

Судијски помоћник – судијски сарадник; Шеф рачуноводства

ПРЕКРШАЈНИ СУД КРАЉЕВО

ПРЕКРШАЈНИ СУД КРАЉЕВО

Оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА

I Орган у коме се радна места попуњавају: Прeкршајни суд у Краљеву, Трг Јована Сарића 1, Краљево.

II Извршилачка радна местa којa сe попуњавају:

1) Судијски помоћник – судијски сарадник, звање самостални саветник

2) Шеф рачуноводства, звање сарадник

III Општи услови: Да је учесник конкурса пунолетан држављанин Републике Србије, да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа и да није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.

IV Врста радног односа: Радни однос на неодређено време.

V Место рада: Прeкршајни суд у Краљеву, Трг Јована Сарића 1, Краљево.

VI Оглашавање и рок за подношење пријава на конкурс: Јавни конкурс биће оглашен на огласној табли Прекршајног суда у Краљеву, на интернет презентацији Прекршајног суда у Краљеву, на порталу е-управа, на интернет презентацији и у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.
Рок за подношење пријава на јавном конкурсу је 8 дана од дана оглашавања у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и исти почиње да тече наредног дана од дана оглашавања.
На интернет презентацији суда биће објављен датум оглашавања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање и и последњи дан за подношења пријава.

Извршилачко радно место судијски помоћник – судијски сарадник, звање самостални саветник:

Опис послова: Обрађује сложене предмете, проучава правна питања у вези са радом судија и извештава о стању у појединачним предметима, израђује нацрте судских одлука и припрема правне ставове за публиковање, прати и проучава праксу судова и међународних судских органа, припрема реферате о прегледаним предметима и нацрте сентенци и мишљења судске праксе, проучава предмете који су прослеђени ради одлучивања по жалби, сачињава службене белешке, анализе и обавештења по налогу надзорног судије, припрема реферат за надзорног судију у погледу испитивања процесних претпоставки за вођење поступка и одлучивања о правним лековима, припрема нацрте одлука о дозвољености правног лека, припрема решења о висини судске таксе, обавља и друге послове по налогу председника Суда.

Услови: Стечено високо образовање из научне области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање 4 године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит и најмање 2 године радног искуства у струци након положеног правосудног испита и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

VII Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компентенције, посебне функционалне компентенције, понашајне компентенције. Након тога комисија ће обавити интервју са кандидатима.

Провера општих функционалних компетенција за радно место судијски помоћник – судијски сарадник:
- Из области знања: организација и рад државних органа Републике Србије – провераваће се путем теста у папирној форми са питањима затвореног типа, које кандидати решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. База питања се објављује на интернет презентацији суда. Време за израду теста је један сат. Кандидати биће усмено обавештени о резултатима теста након истека времена за његово решавање.
- Из области знања и вештина: дигитална писменост – провераваће се решавањем задатака (практичним радом на рачунару). Време за израду теста је један сат.
- Из области знања и вештина: пословна комуникација – провераваће се путем теста у папирној форми са питањима које кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора. Време за израду теста је 45 минута.

НАПОМЕНА: У погледу опште функционалне компентенције „Дигитална писменост“, ако кандидати поседују важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару на траженом нивоу и желе да на основу њега буду ослобођени тестирања компентенције – Дигитална писменост, неопходно је да се уз образац пријаве (уредно и у потпуности попуњен у делу Рад на рачунару), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уместо провере решавањем задатака практичним радом на рачунару.

Провера посебних функционалних компетенција за радно место – судијски помоћник – судијски сарадник: Након сачињавања извештаја о резултатима провере општих функционалних компетенција, међу кандидатима који су испунили мерила за проверу општих функционалних компетенција, комисија врши проверу посебних функционалних компетенција и то:
- Посебна функционална компетенција кандидата за област рада Судска управа: Познавање материјалних и процесних прописа релевантних за надлежност суда – провера ће се вршити путем теста у папирној форми који се састоји од 15 питања на које кандидати одговарају заокруживањем једног од понуђених одговора.
- Посебна функционална компетенција кандидата за област рада: Поседовање знања и вештина за израду нацрта судских одлука и других аката - провера ће се вршити усменом симулацијом, тако што кандидат усмено даје предлог решења задатог задатка који је типичан у обављању послова на радном месту судијског помоћника-судијског сарадника.Свим кандидатима биће постављен исти задатак, а време за припрему је 15 минута.
- Посебна функционална компетенција кандидата за област рада: Вештина презентације, вештина управљања поступком и вештина извештавања у предметима - провера ће се вршити усменом симулацијом где кандидат у усменом облику презентира извештавање у конкретном предмету, које извештавање је у обављању послова на радном месту судијског помоћника. Свим кандидатима биће постављен исти задатак, а време за припрему је 15 минута.

Провера понашајних компентенција: Након провере посебних функционалних компетенција вршиће се провера понашајних компетенција: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа и савесност, посвећеност и интегритет. Проверу понашајних компентенција обавиће дипломирани психолог.

Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Након провере компетенција конкурсна комисија ће са кандидатима обавити интервју у циљу процене мотивације за рад на радном месту у Прекршајном суду у Краљеву и прихватање вредности државних органа.

Кандидат који не испуни мерило за проверу одређене компентенције у једној фази изборног поступка, обавештава се о резултату провере компентенције и не позива се да учествује у провери следеће компентенције у истој или наредној фази изборног поступка.

Извршилачко радно место шеф рачуноводства звање сарадник:

Опис послова: Руководи службом и одговоран је за правилан, ефикасан и ажуран рад запослених у служби, распоређује послове и даје стручна упуства запосленима, припрема предлог финансијског плана, израђује финансијске извештаје, усаглашава и врши сравњивање књиговодственог стања главне књиге трезора са помоћним књигама и евиденцијама, обавља контролу и евиденцију рачуноводствених исправа и пратеће документације, припрема захтеве за плаћање, припрема финансијске податке за регистар запослених, одговоран је за унус и тачност пореских пријава у електронској форми; припрема налога у информационом систему управљања јавним финансијама управе за трезор Србије, прегледа захтеве за плаћање, трансфер средстава и предаје периодичне извештаје Управи за трезор, прати реализацију плаћања по профактурама и рачунима за јавне набавке, учествују у припреми нацрта годишњег плана јавних набавки, припрема документацију и прати реализацију финансијских уговора, обавља и друге послове по налогу председника суда и секретара суда.

Услови: Стечено високо образовање на основним академским студијама у обиму од најмање 180 ЕСПБ, основним струковним студијама, односно на студијама у трајању до три године, положен државни стручни испит и најмање 3 године радног искуства у струци и потребне компетенције за рад на овом радном месту

VIII Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компентенције, посебне функсионалне компентенције, понашајне компентенције. Након тога комисија ће обавити интервју са кандидатима.

Провера општих функционалних компетенција за радно место шеф рачуноводства:
- Из области знања: организација и рад државних органа Републике Србије – провераваће се путем теста у папирној форми са питањима затвореног типа, које кандидати решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. База питања се објављује на интернет презентацији суда. Време за израду теста је један сат. Кандидати биће усмено обавештени о резултатима теста након истека времена за његово решавање.
- Из области знања и вештина: дигитална писменост – провераваће се решавањем задатака (практичним радом на рачунару). Време за израду теста је један сат.
- Из области знања и вештина: пословна комуникација – провераваће се путем теста у папирној форми са питањима које кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора. Време за израду теста је 45 минута.

НАПОМЕНА: У погледу опште функционалне компентенције „дигитална писменост“, ако кандидати поседују важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару на траженом нивоу и желе да на основу њега буду ослобођени тестирања компентенције – дигитална писменост, неопходно је да се уз образац пријаве (уредно и у потпуности попуњен у делу Рад на рачунару), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији. Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен уместо провере решавањем задатака практичним радом на рачунару.

Провера посебних функционалних компетенција за радно место шеф рачуноводства: Провера посебних функционалних компетенција: У изборном поступку кандидатима ће се проверавати три посебне функционалне компетенције и то:
1. Из оквира посебних функционалних компетенција из области рада материјално финансијски послови провераваће се:
- Познавање буџетског система Републике Србије
2. Из оквира посебних функционалних компетенција за област рада материјално финасијских, рачуноводствених послова и послова јавних набавки провераваће се:
- Познавање прописа релевантних за надлежност и организацију рада суда
3. Из оквира посебних функционалних компетенција за радно место шеф рачуноводства провераваће се:
- Познавање прописа којим се уређују финасијско материјални послови

Редослед провере: Провера посебних функционалних компетенција вршиће се горе наведеним редоследом стим што се писмена и усмена провера не могу обавити у истом дану, а оба усмена задатка ће се обавити истог дана.

Компетенција познавање буџетског система Републике Србије провераваће се путем теста који ће се састојати од 15 питања. Кандидати тест решавају заокруживањем понуђених одговора. Тест ће саставити комисија методом случајног избора из базе питања која је објављена на интернет презентацији Прекршајног суда у Краљеву. Кандидати ће тест радити у папирној форми. Време израде теста је један сат.
Компетенција познавање прописа релевантних за надлежност и организацију рада суда провераваће се усменим путем, што подразумева разговор са кандидатом где кандидат у усменом облику даје предлог решења одређеног задатка који је типичан за обављање шефа рачуноводства. Свим кандидатима поставиће се исти задатак а време за припрему кандидата је 15 минута.
Компетенција познавање прописа којим се уређују материјално финасијски послови такође ће се проверавати усменим путем, што подразумева разговор са кандидатом где кандидат у усменом облику даје предлог решења одређеног задатка који је типичан за обављање послова на радном месту шеф рачуноводства. Свим кандидатима, поставиће се исти задатак за време за припрему кандидата је 15 минута.

Провера понашајних компентенција: Након провере посебних функционалних компетенција вршиће се провера понашајних компетенција: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет. Проверу понашајних компентенција обавиће дипломирани психолог.

Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Након провере компетенција конкурсна комисија ће са кандидатима обавити интервју у циљу процене мотивације за рад на радном месту у Прекршајном суду у Краљеву и прихватање вредности државних органа.

IX Пријава на конкурс: Заинтересовани кандидати за радно место судијски помоћник-судијски сарадник подносе пријаве на конкурс на обрасцу „Пријава на конкурс у државном органу 1“, а кандидати заинтересовани за радно место шеф рачуноводства на обрасцу „Пријава на конкурс у државном органу 2“, који су доступни на интернет презентацији Прекршајног суда у Краљеву www.kv.pk.sud.rs

Приликом предаје пријаве на јавни конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од три дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.
Уз образац пријаве доставља се и писани доказ о знању рада на рачунару.
Кандидати који уз образац пријаве доставе и писани доказ о знању рада на рачунару, биће ослобођени провере компетенције „Дигитална писменост“, осим уколико Конкурсна комисија одлучи да се приложени доказ не може прихватити као доказ којим се кандидат ослобађа од провере опште компетенције „Дигитална писменост“.
Пријаве се подносе у затвореној коверти на адресу Прекршајни суд у Краљеву, 36000 Краљево, Трг Јована Сарића 1, са назнаком „За јавни конкурс – попуњавање извршилачког радног места (навести радно место за које се подноси пријава)“, а могу се предати и у писарници Прекршајног суда у Краљеву, канцеларија 112б.

X Докази који се прилажу уз пријаву:
- лична и радна биографија,
- извод из матичне књиге рођених,
- уверење о држављанству Републике Србије – не старије од шест месеци,
- очитана лична карта или оверена фотокопија личне карте која није чипована,
- диплома или уверење којим се потврђује стручна спрема која је наведена у условима за радно место,
- уверење о положеном правосудном испиту за радно место судијски помоћник - судијски сарадник,
- уверење издато од основног или вишег суда да се против кандидата не води кривични поступак - не старије од шест месеци,
- уверење издато од стране МУП-а да кандидат није осуђиван (не старије од шест месеци),
- потврда да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издате од стране државног органа у коме је учесник јавног конкурса био у радном односу, а
- уверење о положеном државном стручном испиту за радно место шеф рачуноводства уколико је кандидат положио наведени испит.

Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.
Сви докази који се прилажу морају бити на језику и писму који је у службеној употреби државних органа Републике Србије, тако да се уз исправу састављену на страном језику прилаже прописани оверен превод на српски језик.
Сви докази прилажу се у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника.

XI Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: Изборни поступак спровешће се између учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне, уз које су приложени сви потребни докази и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу.

О спровођењу изборног поступка, о датуму и времену провере кандидати биће обавештени на адресу, бројеве телефона или електронске адресе које су навели у својим пријавама. Кандидати међу којима се спроводи изборни поступак биће обавештени о томе када почиње изборни поступак најмање три дана пре почетка изборног поступка.
Кандидат који се не одазове позиву да учествује у провери једне компетенције, биће обавештен да је искључен из даљег тока изборног поступка.
Провера општих, посебних и понашајних функционалних компетенција и интервју са конкурсном комисијом ће се обавити у просторијама Прекршајног суда у Краљеву, Трг Јована Сарића 1, Краљево.
Учесници конкурса који су успешно прошли једну фазу изборног поступка обавештавају се о датуму, месту и времену спровођења наредне фазе изборног поступка на контакте (бројеве телефона или електронске адресе) које наведу у својим пријавама.

НАПОМЕНЕ:
Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве или непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви тржени докази биће одбачене од стране конкурсне комисије.
Законом о општем управном поступку („Сл. гласник РС“, бр. 18/2016 и 95/2018) прописано је поред осталог, да је орган дужан да по службеној дужности, у складу са законом, врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција да их прибавља и обрађује (члан 9 став 3); да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама (члан 103 став 3). Сходно наведеном потребно је да учесник конкурса у делу „Изјава“, у обрасцу пријаве, заокружи на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверење да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о пложеном државном стручном испиту за рад у државним органима, уверење о положеном правосудном испиту).

Препорука је да документе о чињеницама о којима се води службена евиденција (уверење о држављанству, извод из матичне књиге рођених, уверење да кандидат није осуђиван, уверења да се против кандидата не води кривични поступак, уверење о пложеном државном стручном испиту за рад у државним органима, уверење о положеном правосудном испиту) кандидати доставе саме у циљу бржег и ефикаснијег спровођења изборног поступка.

База питања за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција може се наћи на интернет презентацији Прекршајног суда у Краљеву, www.kv.pk.sud.rs

Сходно одредби члана 64 Закона о државним службеницима („Сл. гласник РС“, бр.79/05, 81/05 - испр., 83/2005 - испр., 64/07, 67/07-испр., 116/08, 104/09, 99/14, 94//2017, 95/18, 157/2020), за кандидата који први пут заснива радни однос у државном органу, обавезан је пробни рад у трајању од шест месеци.
Положен државни стручни испит за радно место шефа рачуноводства није услов нити предност за заснивање радног односа.
Изабрани кандидат који нема положен државни стручни испит дужан је да исти положи у року од шест месеци од дана пријема, односно распоређивања.
Јавни конкурс спровешће конкурсна комисија именована одлуком председника Прекршајног суда у Краљеву.
Тест и задаци којима се проверавају опште функционалне компетенције биће исти за све кандидате без обзира за које радно место су поднели пријаве.
Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком грамтичком роду, односе се без дискримаинације и на особе женског пола.

XII Лице задужено за давање обавештења о јавном конкурсу: Тијана Милосављевић, судија Прекршајног суда у Краљеву, контакт телефон 036/5155-814 (у периоду од 11.00 до 14.00 часова).