Вести

31.03.2022.

Широка понуда слободних послова на сајму запошљавања у Чачку

Након две године паузе, у Чачку је 30. марта одржан први овогодишњи Сајам запошљавања за подручје Моравичког округа, на ком је 47 компанија понудило незапосленим суграђанима око 380 слободних радних места.

Филијала Чачак Националне службе за запошљавање и овога пута је успела да обезбеди изузетно богату понуду слободних послова, окупивши на сајму различите послодавце који имају седиште или регистровану пословну јединицу на територији Чачка, Лучана и Горњег Милановца. Моравички привредници дошли су на сајам у потрази за радницима различитих образовних профила и степена стручне спреме, међу којима су најтраженији били: инжењери електро и машинске струке, радници у металопрерађивачкој и машинској производњи, прехрамбеној, графичкој и угоститељској делатности, а тражени су били и васпитачи, административни радници, продаваци, возачи и многи други.

На Сајму су се, између осталих, представили и „Унипромет”, Vorwerk Autotec Serbia, Eldisy Serbia, „Stax Technologies”, „Ластва“, ЗТР „Браћа Марић“, УТП „Морава“, PU „Mimiland“, ПУ „Чаролија“, „Steel Product & Project“, „Wieland production“, Штампарија „Светлост“, Пекара „Понс“, „Tetra pak production“. као и немачка компанија „Леони“ из Краљева, која је на овај начин покушала да и у Чачку пронађе један број од 2.000 нових радника колико је укупно планирала да запосли у овој години.

Штандове послодаваца обишли су директор Националне службе Зоран Мартиновић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор чачанске Филијале НСЗ Саша Обрадовић, који су том приликом продискутовали са привредницима о њиховом пословању, плановима за будућност и кадровским потребама.

- Сајмови запошљавања су једна од значајних мера активације незапослених лица у смислу да са доласком на сајмове добијају могућност да разговарају са већим бројем послодаваца и представе им своја знања, вештине и способности – поручио је учесницима сајма директор Мартиновић.

Како је истакао, Национална служба и даље рачуна на добре ефекте сајмова запошљавања, као мере након које се просечно око 25 посто кандидата учесника сајма убрзо и запосли. Са друге стране, додао је Мартиновић, сајмови су и прилика да и послодавце и незапослене подсетимо на финансијске мере и програме запошљавања који су им на располагању, а за чију је реализацију држава ове године издвојила око 6,5 милијарди динара.

- Сада очекујемо још нових одлука о суфинансирању локалних акционих планова запошљавања, које НСЗ реализује у сарадњи са локалним самоуправама. Све те наведене мере и активности Националне службе имају за циљ да допринесу позитивним кретањима на тржишту, односно смањењу стопе незапослености у нашој земљи – рекао је Мартиновић.

Према речима градоначелника Милуна Тодоровића, локална самоуправа Чачка настоји да обезбеди повољне услове и амбијент за отварање нових радних места. Он је известио да је Чачак за ову годину определио из градског буџета 10 милиона динара за спровођење програма стручне праксе, јавних радова и самозапошљавања и поручио како очекује да ће финансијски подстицаји локалне самоуправе и изузетно добра понуда слободних радних места на сајму запошљавања допринети смањењу незапослености у Чачку.