Послови

29.11.2023.

Секретар суда; Судијски помоћник – виши судијски сарадник; Референт на извршним предметима; Записничар

ПРЕКРШАЈНИ СУД У ПРИЈЕПОЉУ 31300 Пријепоље

ПРЕКРШАЈНИ СУД У ПРИЈЕПОЉУ
31300 Пријепоље, Валтерова 173

Оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА

Орган у коме се радно место попуњава: Прекршајни суд у Пријепољу, .Валтерова 173, Пријепоље.

Радна места која се попуњавају:

 

1. Секретар суда, звање самостални саветник
место рада Пријепоље

Опис послова: помаже председнику суда у вршењу послова судске управе и непосредно је одговоран председнику суда, руководи техничком службом, управља људским ресурсима, даје предлог оцене запослених који су му непосредно подређени, предлаже њихово награђивање и напредовање и у том смислу даје предлог програма додатне обуке и усавршавања за запослене из техничке службе, израђује нацрте нормативних аката, прима странке, издаје потврде о ослобађању плаћања судске таксе, израђује одлуке по поднетим захтевима, обезбеђује замене одсутних запослених, издаје уверења о неосуђиваности лица која нису држављани Србије, издаје уверења о неосуђиваности за правна лица, врши стручне послове у вези са остваривањем права, обавеза и одговорности судског особља, припрема акте о правима из радног односа запослених, води персоналне евиденције запослених у суду, врши послове везане за социјалну, здравствену и пензијску заштиту запослених, води евиденцију одсуствовања, боловања и коришћења годишњег одмора, води уписнике судске управе, везано за послове које обавља и врши и друге послове по налогу председника суда.

Услови: стечено високо образовање из области правне науке на основним академским студијама у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање четири године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит и најмање две године радног искуства у струци након положеног правосудног испита и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

 

2. Судијски помоћник – виши судијски сарадник, звање самостални саветник
место рада Пријепоље

Опис послова: обрађује сложене предмете, проучава правна питања у вези са радом судија и извештава о стању у појединачним предметима, израђује нацрте судских одлука и припрема правне ставове за публиковање, прати и проучава праксу судова и међународних судских органа, припрема реферате о прегледаним предметима и нацрте сентенци и мишљења судске праксе, проучава предмете који су прослеђени ради одлчивања по жалби, сачињава службене белешке, анализе и обавештења по налогу надзорног судије, припрема реферат за надзорног судију у погледу испитивања процесних претпоставки за вођење поступка и одлучивања о правним лековима, припрема нацрте одлука о дозвољености правног лека, припрема решења о висини судске таксе, обавља и друге послове по налогу председника суда.

Услови: стечено високо образовање на основним академским студијама из области правне науке у обиму од најмање 240 ЕСПБ, мастер академским студијама, специјалистичким академским студијама, специјалистичким струковним студијама, односно на основним студијама у трајању од најмање 4 године или специјалистичким студијама на факултету, положен правосудни испит, радно искуство најмање 2 године након положеног правосудног испита и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

 

3. Референт на извршним предметима, звање референт
место рада Нова Варош

Опис послова: правоснажне и извршне судске одлуке уписује у одговарајуће уписнике и формира предмете, предузима радње и мере у циљу извршења одлука, евидентира извршене судске одлуке и припрема их за архиву, спроводи поступак извршења прекршајних налога и решења органа управе, спроводи поступак извршења одлука других прекршајних судова, обавља и друге послове по налогу шефа писарнице и председника Суда.

Услови: завршена средња школа, друштвеног, природног или техничког смера, IV степен, положен државни стручни испит, најмање две година радног искуства у струци и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

 

4. Записничар, звање референт
место рада Пријепоље

Опис послова: обавља све дактилографске послове у предметима додељеним у рад судији код кога је распоређен, води записнике, пише позиве за рочишта, доставнице, повратнице, обавља послове по диктату код судије, води рачуна о уредности списа који морају бити полепљени хронолошким редом, дежура са судијом по плану дежурства, обавља и друге послове по налогу судије и председника суда

Услови: III или IV степен средње стручне спреме, друштвеног, природног или техничког смера најмање две године радног искуства у струци положен испит за дактилографа прве класе; положен државни стручни испит и потребне компетенције за рад на овом радном месту.

 

Фазе изборног поступка и учешће кандидата: Изборни поступак спроводи се из више обавезних фаза у којима се проверавају опште функционалне компетенције, посебне фукционе компетенције, понашајне компетенције и фазе у којој се спроводи интервју са Комисијом.

Сходно Правилнику о саставу конкурсне комисије, начину провера компетенција, критеријумима и мерилима за избог на извршилачка радна места у судовима и јавним тужилаштвима (“Службени гласник РС” број 30/19 од 25. априла 2019. године), у изборном поступку комисија ће вредновати стручну оспособљеност кандидата оцењујући испуњеност услова према тексту огласа, усаглашеном са описом радног места према Правилнику којим се уређује унутрашње уређење и систематизација радних места у Прекршајном суду у Пријепољу.

1. Провера општих функционалних компетенција за радна места секретар и судијски помоћник: Вршиће се из области знања опште функционалне компетенције организација и рад државних органа Републике Србије, из области знања и вештина опште функционалне компетенције дигитална писменост и из области знања и вештина опште функционалне компетенције пословна комуникација и то:
- Компетенција организација и рад државних органа Републике Србије - биће проверена путем теста са питањима затвореног типа, који кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одговора. Тест сачињава комисија методом случајног избора из базе питања затвореног типа, која ће бити објављена на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу.
- Компетенција дигитална писменост - биће проверена решавањем задатака практичним радом на рачунару, а тест сачињава комисија методом случајног избора из базе питања затвореног типа, која ће бити објављена на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу.
- Компетенција пословна комункација - проверава се решавањем теста који ће се радити у писменој форми. Кандидати тест решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора, а тест сачињава комисија методом случајног избора из базе питања затвореног типа, која ће бити објављена на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу.

Напомена: У погледу провере опште функционалне компетенције “дигитална писменост” (поседовање знања и вештина у основама коришћења рачунара, основама коришћења интернета, обради текста и табеларне калкулације) ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о поседовању знања и вештина из наведених области на траженом нивоу и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције “дигитална писменост”, неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу “рад на рачунару”) достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији.

Провера сваке од општих функоналних компетенција не може трајати дуже од једног сата.
Кандидати који су освојили један бод у провери одређене компетенције, искључују се из даље изборног поступка. Информације о материјалу за припрему кандидата за проверу општих функционалних компетенција могу се наћи на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу.

2. Провера посебних функционалних компетенција:

За радно место секретар суда провераваће се:
1. Познавање прописа релевантних за судску управу – провера ће се вршити писаним путем-тест који се састоји од 15 питања са више понуђених одговора. Тест ће саставити Комисија путем случајног избора 24 сата пре почетка провере, из базе питања која ће бити благоврено објављена на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу. Кандидати ће тест радити у папирној форми, заокруживањем једног од више понуђених одговора. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор. Уколико се кандидат на тесту служи недозвољеним средствима, комисија ће таквог кандидата удаљити са теста. У том случају сматра се да кандидат није положио тест. Време за израду теста је један сат.
2. Познавање подзаконских аката, интерних процедура и других аката органа за обављање радног места секретара суда – провера ће се вршити усменим путем-разговор са кандидатом-решавањем задатка који је типичан за радно место секретар суда у Прекршајном суду у Пријепољу. Комисија ће саставити 3 задатка најкасније 24 сата пре почетка провере од којих ће метедом случајног избора изабрати задатак који ће решавати сви пријављени кандидати.
3. Поседовање знања и вештина за организацију и координацију рада унутрашњих организационих јединица суда, као и поседовање знања и вештина за израду нацрта нормативних и других аката – провера ће се вршити усменим путем -разговор са кандидатом- решавањем који је типичан за радно место скретара суда у Прекршајном суду Пријепољу. Комисија ће саставити 3 задатка најкасније 24 сата пре почетка провере од којих ће метедом случајног избора изабрати задатак који ће решавати сви пријављени кандидати.

За радно место судијски помоћник – виши судијски сарадник провераваће се:
1. Познавање материјалних и процесних прописа релевантних за надлежног суда – провера ће се вршити писаним путем – тест који се састоји од 15 питања са више понуђених одговора. Тест ће саставити комисија путем случајног избора 24 сата пре почетка провере, из базе питања која ће бити благоврено објављена на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу. Кандидати ће тест радити у папирној форми, заокруживањем једног од више понуђених одговора. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор. Уколико се кандидат на тесту служи недозвољеним средствима, Комисија ће таквог кандидата удаљити са теста. У том случају сматра се да кандидат није положио тест. Време за израду теста је један сат.
2. Поседовање знања и вештина за израду нацрта судских одлука и других аката – провера ће се вршити усменим путем-разговор са кандидатом-решавањем задатка који је типичан за радно месту судијски помоћник у Прекршајном суду у Пријепољу. Комисија ће саставити 3 задатка најкасније 24 сата пре почетка провере од којих ће метедом случајног избора изабрати задатак који ће решавати сви пријављени кандидати.
3. Вештине презентације, вештине управљање поступком и вештине извештавања у предметима-провера ће се вршити усменим путем-разговор са кандидатом-решавањем задатка који је типичан за радно месту судијски помоћник у Прекршајном суду у Пријепољу. Комисија ће саставити 3 задатка најкасније 24 сата пре почетка провере од којих ће метедом случајног избора изабрати задатак који ће решавати сви пријављени кандидати.
Мерила која ће бити коришћена за вредновање функционалних компетенција путем разговора са кандидатом за оба радна места су следећа: 1) стручна заснованост, 2) аналитичносг, 3) систематичност, 4) прецизности и тачност навођења подтака и 5) јасноћа у изношењу личног става и мишљења.

3. Провера понашајних компетецнија: По провери општих и посебних функционалних компетенција у изборном поступку провериће се и понашајне компетенције и то: управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа и савесност, посвећеност и интегритет. Провера ће бити извршена интервјуом базираном на комптенцијама, а у складу са чл. 22 Правилника о саставу конкурсне комисије, начину провере компетенција, критеријумима и мерилима за избор за извршилачка радна места у судовима и јавним тужилаштвима.

За радно место на извршним предметима: Провераваће се три посебне функционалне компетенције кандидата и то:
- Посебна функционална компетенција за радно место на извршним предметима – познавање прописа релевантних за надлежност и организацију рада суда: Закон о државним службеницима, Закон о општем управном поступку, Судски пословник, познавање прописа којима се уређује употреба печата и штамбиља- провера ће се вршити писаним путем – тест.
- Посебна функционална компетенција за радно место на извршним предметима у области рада административни послови – познавање канцеларијског пословања - провера ће се вршити усменим путем – разговор са кандидатом.
- Посебна функционална компетенција за радно место на извршним предметима – Знање и вештине за рад у пословном софтверу за управљање предметима у оквиру правосудног информационог система- провера ће се вршити усменим путем – разговор са кандидатом.
Писани тест се састоји од 15 питања са више понуђених одговора. Кандидати тест решавају заокруживањем једног од више понуђених одговора. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор. Ако се кандидат на тесту служи недозвољеним средствима (коришћење уџбеника, бележака, мобилних телефона, преписивање и др) комисија ће удаљити кандидата са теста и у том случају се сматра да кандидат није положио тест. Тест ће саставити комисија методом случајног избора из базе питања која је објављена на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу. Кандидати ће радити тест у папирној форми. Време за израду теста је 45 минута. Максимални број бодова на тесту је 15. Разговор са кандидатом захтева да се у усменом облику да предлог решења одређеног задатка који је типичан за обављање послова на радном месту записничар и радном месту на извршним предметима. Свим кандидатима ће се поставити исти задатак а време за припрему кандидата је 15 минута. Мерила која ће бити коришћена за вредновање посебних функционалних компетенција путем разговора са кандидатима за сва радна места су следећа: аналитичност, систематичност, познавање поступка, метода и техника рада, прецизност и тачност у навођењу података, јасноћа и концизност изнетог закључка. Максимални број бодова приликом провере посебних функционалних компетенција је 20

Провера понашајних компетенција: управљање информацијама, управљање задацима и оставривање резултата, орјентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа и савесност, посвећеност и интегритет.
Провера понашајних компетенција обавиће се путем упитника а испитивање путем упитника обавиће дипломирани психолог.

За радно место записничар: Провераваће се три посебне функционалне компетенције кандидата и то:
- Посебна функционална компетенција за радно место записничар – познавање материјалних и процесних прописа: Закон о државним службеницима, Закон о општем управном поступку и Судски пословник- провера ће се вршити писаним путем – тест.
- Посебна функционална компетенција за радно место записничар у области рада администартивни послови – познавање канцеларијског пословања - провера ће се вршити усменим путем – разговор са кандидатом.
- Посебна функционална компетенција за радно место записничар у области рада администартивни послови – Способност припреме материјала и вођење записника-усмена провера-разговор са кандидатом

4. Интервју са комисијом и вредновање кандидата: Након провере понашајних компетенција Комисија ће обавити усмени интервју са кандидатима ради процене мотивације за рад на радном месту за које је расписан јавни конкурс и прихватања вредности државних органа.

Врста радног односа и место рада за радна места: За сва радна места радни однос се заснива на неодређено време у Прекршајном суду у Пријепољу, Валтерова 173, Пријепоље. Место рада за радна места секретар суда, судијски помоћник и записничар је Пријепоље, док је место рада за радно место референт на извршним предметима Нова Варош.

Општи услови за рад на свим радним местима (чл. 45 Закона о државним службеницима): да је учесник конкурса пунолетан држављанин Републике Србије, да учесник конкурса има прописану стручну спрему потребно за тражено радно место и да испуњава друге услове одређене Законом, 2. прописима и Правилником о унутрашњем уређењу и систематизацији радних места у државном органу, да учесник конкурса раније није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа, да учесник конкурсаније осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.

Рок за подношење пријава на конкурс: Рок за подношење пријава на конкурс са кратком биографијом и одговарајућом документацијом је 8 дана и почиње да тече наредног дана од дана када је јавни конкурс оглашен у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање.

Пријава на конкурс: Врши се на обрасцу пријаве који је доступан на огласној табли Прекршајног суда у Пријепољу, Валтерова 173, Пријепоље, а пријава садржи и податке о начину прибављања податка из службених евиденција (кандидат се опредељује да ли ће сам прибавити податке о чињеницама о којима се води службна евиденција или ће то орган учинити уместо њега).

Напомена: Кандидати који конкуришу на оба радна места подносе појединачне пријаве за свако радно место на које конкуришу.

Кандидати пријаве на конкурс подносе на адресу: Прекршајни суд у Пријепољу, Валтерова 173 предајом лично на писаницу суда или препорученом пошиљком са назнаком, у зависности на којем радном месту конкуришу: “За конкурс за пријем на радно место секретар суда - не отварати”, “За конкурс за пријем на радно место судијски помоћник-виши судијски сарадник - не отварати”, “За конкурс за пријем на радно место референт на извршним предметима - не отварати”, “За конкурс за пријем на радно место записничар - не отварати”, приликом предаје пријаве на конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве уноси се у образац пријаве након што Комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак. Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од 3 дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.

Докази које прилажу кандидати уз пријаву на конкурс: Уз пријаву на конкурс кандидати су дужни да приложе следећу документацију:
- Биографија са наводима о досадашњем радном искуству;
- Уверење о држављанству Републике Србије;
- Извод из матичне књиге рођених;
- Оригинал или оверену фотокопију исправа којима се доказује радно искуство у струци (потврде, решења, уговори и други акти из којих се може утврдити на којим пословима је стечено радно искуство);
- Уверење да против лица није покренут кривични поступак, нити истрага;
- Потврду да кандидату није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа коју издаје државни орган у коме је кандидат био у радном односу (подносе само канидати који су били у радном односу у другом државном органу);
- Уверење да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци издато од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије/не старије од 6 месеци);
- Сертификат и други доказ о познавању рада у рачунару (уколико поседује исти).

Потребно је да кандидати пријаву потпишу својеручно.
Сви докази прилажу се у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним канцеларијама основних судова, односно општинским управама које послове овере обављају као поверени посао). Као доказ се могу приложити и фотокопије докумената које су оверене пре 1. марта 2017. године у основним судовима, односно општинским управама (осим уверења о неосуђиваности и уверења да се не води кривични поступак, које не може да буде старије од шест меци).
Државни службеник који се пријављује на јавни конкурс, уместо уверења о држављанству и извода из матичне књиге рођених подноси решење о распоређивању или премештају на радно место у органу у коме ради или решење да је нераспоређен.
Одредбама чланова 9. и 103. Закона о општем управном поступку (“Службени гласник Републике Србије” број 18/2016, 95/18 и 2/23) прописано је између осталог да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће податке прибавити сама. Сходно наведеном потребно је да учесник конкурса у делу “Изјава” у обрасцу пријаве, заокружити на који начин жели да се прибаве његови подаци из службених евиденција.
Документ о чињеницама о којима се води службена евиденција је: извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству, уверење о положеном правосудном испиту, уверење о положеном државном испиту, уверење да се против кандидата не води кривични поступак и уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање шест месеци.
Наведене доказе кандидат може доставити уз пријаву и сам, а у циљу ефикаснијег и бржег спровођења изборног поступка.
Датум и место провере компетенција учесника конкурса у изборном поступку: са учесницима конкурса чије су пријаве благовремене, допуштене, разумљиве, потпуне, уз које су приложени сви потребни докази и који испуњавају услове предвиђене огласом о јавном конкурсу, на основу података наведених у обрасцу пријаве на конкурс, изборни поступак ће се спровести у просторијама Прекршајног суда у Пријепољу, Владимира Перића Валтера 173. О датуму и месту за сваку од наведених фаза поступка кандидати ће бити благовремено обавештени у складу са одредбама чл. 24 Уредбе о интерном и јавном конкурсу, с тим да ће прва од предвиђених провера (опште фукционалне компетенције) бити у што краћем року заказана, одмах након подношења пријава и формирања листе кандидата.

Лице задужено за давање обавештења о конкурсу: Ранка Пејовић, шеф писарнице у Прекршајном суду у Пријепољу, контакт телефона 033/712-355.

Напомена: Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве и непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви потребни докази (оверене фотокопије или оригинал), конкурсна комисија ће одбацити, сходно одредби чл. 55 Закона о државним службеницима. Кандидат који се не одазове позиву да учествује у провери једне компетенције, искључује се из даљег тога изборног поступка, о чему ће бити обавештен у складу са чл. 24 ст. 2 Уредбе о интерном и јавном конкурсу за попуњавање радних места у државним органима. Кандидат који не испуни мерило за проверу одређене компетенције у једној фази изборног поступка, обавештава се о резултату провере компетенције и не позива се да учествује у провери следеће компетенције у истој или наредној фази изборног поступка, сходно чл. 26.ст. 4 Уредбе о интерном и јавном конкурсу за попуњавање радних места у државним органима. Сви докази прилажу се на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству, мора бити нострификована. Као државни службеник на извршилачком радном месту може да се запосли и лице које нема положен државни стручни испит, али је дужно да га положи у прописаном року. Положен државни испит није услов, нити предност за заснивање радног односа. Кандидати са положеним државним стручним испитом немају предност у изборном поступку у односу на кандидате без положеног државног стручног испита. Држави службеник који је засновао радни однос на неодређено време, а који нема положен државни стручни испит, дужан је да положи државни стручни испит у року од шест месеци од дана заснивања радног односа. Јавни конкурс спроводи конкурсна Комисија именована Одлуком председника Прекршајног суда у Пријепољу. Обавештавају се учесници јавног конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника.