Послови

24.01.2024.

Шеф дактилобироа

ВИШИ СУД У НИШУ

ВИШИ СУД У НИШУ

Оглашава

ЈАВНИ КОНКУРС
ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

I Орган у коме се радно место попуњава и место рада: Виши суд у Нишу, 18105 Ниш, Вожда Карађорђа 23.

II Радно место које се попуњава:

 

Шеф дактилобироа, звање референт

III Опис послова и услови: шеф дактилобироа - у сарадњи са председником суда, односно лицем које он овласти учествује у доношењу одлуке о распореду дактилографа по већима, доноси дневни распоред рада дактилографа у дактилобироу, води евиденцију о распореду и резултатима рада дактилографа, прима и предаје материјал који се обрађује у дактилобироу о чему води евиденцију из које на захтев председника суда или лица које он овласти даје потребне податке, стара се о раду и радној дисциплини целе организационе јединице у дактилобироу, обавља све дактилографске послове (куца одлуке и друга писмена са траке, куца по диктату, врши преписе и др.), сарађује са Аналитичким центром Врховног касационог суда, ради обједињавања статистичке евиденције, обавља и друге послове, по налогу судске управе и председника суда.

Услови: III или IVстепен средње стручне спреме, друштвеног, природног или техничког смера, најмање три године радног искуства у струци, положен државни стручни испит, и потребне компетенције за рад за ово радно место.

IV Врста радног односа: Радни однос се заснива на неодређено време, уз обавезан пробни рад за оне који први пут заснивају радни однос у државном органу. Пробни рад траје 6 месеци.

V Општи услови за запослење: држављанство Републике Србије, да је учесник конкурса пунолетан, да учеснику конкурса раније није престајао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа, да учесник конкурса није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци.

VI Место рада: Виши суд у Нишу, Вожда Карађорђа 23.

VII Фазе изборног поступка:
1. фаза провера општих функционалних компетенција,
2. фаза провера посебних функционалних компетенција,
3. фаза провера понашајних компетенција,
4. фаза интервју са комисијом.

1. Фаза провера општих функционалних компетенција:
- организација и рад државних органа Републике Србије – провераваће се путем теста (писаним путем), са питањима затвореног типа, који кандидати решавају обележавањем једног од више понуђених одгогора. Тест од 15 питања, саставља комисија методом случајног избора из базе питања која ће бити објављена на интернет презентацији Вишег суда у Нишу.
- дигитална писменост – провера ће се вршити решавањем задатака практичним радом на рачунару. Тест саставља комисија методом случајног избора из базе питања која ће бити објављена на интернет презентацији Вишег суда у Нишу.
- пословна комуникација – провера ће се вршити писаном симулацијом у виду  теста. На интернет презентацији биће постављен пример теста, а слична питања биће задата и у процесу селекције.

Провера сваке опште функционалне компетенције не може трајати дуже од једног сата.

Напомена: у погледу провере опште функционалне компетенције „дигитална писменост“, ако кандидат поседује важећи сертификат, потврду или други одговарајући доказ о познавању рада на рачунару и жели да на основу њега буде ослобођен тестирања компетенције - дигитална писменост, неопходно је да уз пријавни образац (уредно и у потпуности попуњен у делу *Рад на рачунару), достави и тражени доказ у оригиналу или овереној фотокопији (оверено од стране јавног бележника). Комисија ће на основу приложеног доказа донети одлуку да ли може или не може да прихвати доказ који је приложен и кандидата ослободи тестовне провере.

2. Фаза провера посебних функционалних компетенција:

- Познавање прописа: Закон о државним службеницима и Судски пословник
Компетенција ће се проверавати путем теста који ће се састојати од 15 питања са више понуђених одговора. Кандидати одговарају на питања заокруживањем једног од понуђених одговора. Кандидат може на свако питање дати, односно заокружити само један одговор. Свако брисање или исправка датог одговора сматра се као нетачан одговор. Ако се кандидат служи недозвољеним средством (коришћењем уџбеника, бележака, мобилних телефона, преписивање и др.) комисија ће удаљити кандидата са теста. У том случају сматра се да кандидат није положио тест. Време за израду теста је 45 минута. Материјал за припрему теста може се наћи на интернет презентацији суда.

- Администартивни послови, познавање канцеларијког пословања знање и вештине потребне за рад у АВП систему- провера ће се вршити усменим путем, разговор са кандидтом где кандидат у усменом облику даје предлог решења одређеног задатка који је типичан за обављање послова на радном месту шеф дактилобироа. Свим кандидатима ће бити постављен исти задатак, а време за прпрему кандидата је 30 минута.

- Вештина куцања - провераваће се практичним радом на рачунару тако што ће   члан Комисије гласно диктирати судску одлуку коју ће кандидати куцати на рачунару. Сви кандидати ће радити исту одлуку а време за проверу је 10 минута.

Мерила која ће бити коришћена за вредновање посебних функционалних компетенција путем разговора са кандидатима су: структура рада, систематичност, прецизност и тачност у навођењу података, комплетност рада и тачност откуцаног текста.

Провера посебних функционалних компетенција вршиће се наведеним редоследом, с тим да се писмена и усмена провера не могу обавити у истом дану.

3. Фаза провера понашајних компетенција: Провера понашајних компетенција (управљање информацијама, управљање задацима и остваривање резултата, оријентација ка учењу и променама, изградња и одржавање професионалних односа, савесност, посвећеност и интегритет) - провераваће се писаним путем – упитник. Компетенција ће бити проверавана од стране дипломираног психолога.

4. Фаза интервју са комисијом и вредновање кандидата: Фаза интервјуа са кандидатима, подразумева разговор чланова комисије са кандидатом у циљу процене мотивације за рад на радном месту и прихватање вредности државних органа.

Вредновање компетенције кандидата додељивањем одређеног броја бодова вршиће се у складу са чл. 6, чл. 11, чл. 19, чл. 25 и чл. 26 Правилника о саставу конкурсне комисије, начину провере компетенције, критеријумима и мерилима за избор на извршилачка радна места у судовима и јавним тужилаштвима.

VIII Адреса на коју се подносе пријаве: Виши суд у Нишу, Вожда Карађорђа 23, са назнаком “За јавни конкурс” и називом радног места на које се конкурише или непосредно писарници овог суда.

IX Рок за подношење пријава на конкурс: Јавни конкурс је оглашен на огласној табли Вишег суда у Нишу, на интернет презентацији Вишег суда у Нишу, порталу е-управа, на интернет презентацији Сужбе за управљање кадровима, интернет презентацији и периодичном издању Националне сужбе за запошљавање. Рок за подношење пријава на јавни конкурс траје 8 дана, и почиње да тече наредног дана од дана објављивања јавног конкурса у периодичном издању огласа Националне службе за запошљавање, публикација „Послови“.
Датум оглашавања: 24.01.2024.године
Последњи дан рока за подношење пријаве 01.02.2024.године

X Пријава на јавни конкурс врши се на Обрасцу пријаве који је доступан на интернет презентацији Вишег суда у Нишу.

Пријаву на јавни конкурс која треба да садржи име и презиме кандидата, датум и место рођења, адресу становања, број телефона, податке о образовању, податке о врсти и дужини радног искуства са описом послова на којима је кандидат радио до подношења пријаве на конкурс, податке о стручном усавршавању, и податке о посебним областима знања, са траженом документацијом (оригинал или оверена фотокопија), у затвореној коверти, доставити непосредно пријемној канцеларији Вишег суда у Нишу или поштом, у року од 8 дана од дана оглашавања на адресу: Виши суд у Нишу, 18105 Ниш, Вожда Карађорђа 23, са назнаком „Пријава за јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног места ___ (назив радног места)“.

Приликом предаје пријаве на конкурс, пријава добија шифру под којом подносилац пријаве учествује у даљем изборном поступку. Шифра пријаве се уноси у образац пријаве након што Комисија састави списак кандидата међу којима се спроводи изборни поступак.

Подносиоци пријаве се обавештавају о додељеној шифри у року од три дана од пријема пријаве, достављањем наведеног податка на начин који је у пријави назначен за доставу обавештења.

XI Докази које прилажу кандидати који су успешно прошли фазе изборног поступка, пре интервјуа са комисијом:
• биографија кандидата са наводима о досадашњем радном искуству
• оригинал или оверена копија извода из матичне књиге рођених
• оригинал или оверена копија уверења о држављанству Републике Србије
• оригинал или оверена копија дипломе или уверење којим се потврђује стручна спрема
• уверење о положеном државном стручном испиту оригинал или оверена копија
• оригинал или оверена фотокопија доказа о радном искуству (потврде, решење, и други акти из којих се може утврдити на којим пословима, са којом стручном спремом и у ком периоду је стечено радно искуство)
• уверење да кандидат није осуђиван издато од стране МУП-а (не старије од 6 месеци)
• уверење да се против кандидата не води кривични поступак издато од стране суда (не старије од 6 месеци)
• потврда да учеснику конкурса није престајао радни однос у државном органу због теже повреде радне дужности из радног односа издате од стране државног органа у коме је учесник конкурса био у радном односу
• Образац 1 или 1а- изјава у којој се учесник конкурса опредељује да ли ће сам досатавити податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или ће то орган учинити место њих. Документа о чињеницама о којима се води службена евиденција су: уверење о држвљанству, извод из матичне књиге рођених, уверење о положеном државном стручном испиту и уверење да кандидат није осуђиван на казну затвора од најмање 6 месеци. Потребно је да кандидат попуни изјаву (Образац 1 или 1а) којом се опредељује за једну од две могућности, да орган прибави податке о чињеницама о којима се води службена евиденција или да ће то кандидат учинити сам. Обрасци се могу преузети на интернет презентацији Вишег суда у Нишу.
• доказ о здравственој способности доставиће само кандидати који буду изабрани

Сви докази се прилажу у оригиналу или фотокопији која је оверена код јавног бележника (изузетно у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, приложени докази могу бити оверени у основним судовима, судским јединицама, пријемним канцеларијама основних судова односно општинским управама, као поверени посао).

Усмена и писмена провера стручних способности, знања и вештина кандидата и вредновање компетенција кандидата међу којима ће се спровести изборни поступак, односно који испуњавају услове за запослење на радном месту, чије су пријаве благовремене, јасне и потпуне, биће одржана у просторијама Вишег суда у Нишу, Вожда Карађорђа 23, о чему ће кандидати бити обавештени телефоном, мејлом или обавештењем на адресу коју су у обавези да наведу у пријави.

XII Рок за подношење доказа: Кандидати који су успешно прошли фазу провере посебних функционалних компетенција, пре интервјуа са конкурсном комисијом, позивају се да у року од 5 радних дана од дана пријема обавештења доставе наведене доказе кои се прилажу у конкурсном поступку.

Кандидати које не доставе доказе који се прилажу у конкурсном поступку, односно који на основу достављених или прибављених доказа не испуњавају услове за запослење, писмено се обавештавају да су искључени из даљег изборног поступка. Докази се предају непосредно на горе наведену адресу суда или се достављају путем поште са назнаком за „Јавни конкурс“.

Напомене:
- Пријаве уз које нису приложени сви тражени докази у оригиналу или овереној фотокопији, као и непотпуне, неблаговремене, неразумљиве и недопуштене пријаве Комисија ће одбацити решењем.
- Кандидат заснива радни однос на неодређено време.
- Сви докази се прилажу на српском језику, односно уколико су на страном језику морају бити преведени на српски језик и оверени од стране овлашћеног судског тумача. - Диплома којом се потврђује стручна спрема, а која је стечена у иностранству мора бити нострификована.
- Кандидати без положеног државног стручног испита за радно место шеф дактилобироа, примају се на рад под условом да тај испит положе у року од 6 месеци од дана заснивања радног односа. Положен држави испит није услов нити предност заснивња радног односа.
- Сагласно члану 9 Закона о државним службеницима, прописано је да су кандидатима при запошљавању у државни орган, под једнаким условима доступна сва радна места и да се избор кандидата врши на основу провере компетенција.
- Одредбом чл. 9 и чл. 103 Закона о општем управном поступку(„Сл. гласник РС“, број 18/2016, 95/2018 - аутентично тумачење и 2/2023), прописано је да у поступку који се покреће по захтеву странке орган може да врши увид, прибавља и обрађује личне податке о чињеницама о којима се води службена евиденција када је то неопходно за одлучивање, осим ако странка изричито изјави да ће те податке прибавити сама. Документа о чињеницама о којима се води службена евиденција су: уверење о држвљанству, извод из матичне књиге рођених, уверење о положеном државном стручном испиту и уверење да кандидат није осуђиван. Наведене доказе кандидат може доставити и сам, а у циљу бржег и ефикаснијег спровођења изборног поступка.
- Обавештавају се учесници конкурса да ће се документација враћати искључиво на писани захтев учесника конкурса.
- Сви изрази, појмови, именице, придеви и глаголи у овом огласу који су употребљени у мушком граматичком роду, односе се без дискриминације и на особе женског пола.
- Јавни конкурс спроводи Конкурсна комисија која је именована од стране в.ф. председника Вишег суда у Нишу, решењем Су V-35-223/23 од 05.12.2023.године.
- Образац пријаве објављен је на интернет презентацији Вишег суда у Нишу www.ni.vi.sud.rs

Обрада података вршиће се у складу са Законом и Правилником о заштити података о личности.

Лице задужено за давање обавештења о конкурсу и обављања административних послова за комисију: Ивана Рајковић, сарадник за кадровске послове, телефон 504-204.