Дoгађаjи

21.09.2023.

Самозапошљавање и ново запошљавање у Врању

Представници врањске Филијале Националне службе за запошљавање и Града Врања доделили су 19. септембра уговоре корисницима програма самозапошљавања и запошљавања незапослених лица из категорије теже запошљивих.

За реализацију програма издвојено је укупно 11.700.000  динара, од чега је 6.000.000 издвојио Град, а 5.700.000 НСЗ. Овим новцем биће омогућено запошљавање 44 незапослена са евиденције Филијале НСЗ у Врању, кроз директну финансијску подршку послодавцима и незапосленима.

Преко Програма самозапошљавања, највише приватних послова биће регистровано у услужном сектору и производном занатству, као што су козметички и фризерски салони, производња козметике, постељине, одеће, обуће, хлеба, пецива и колача, пружање образовних и маркентиншких услуга, производња металних производа, производа од гипса, предмета од дрвета, делова и опреме за моторна возила, услуге одржавања, аутоперионице или сервиси мобилних телефона.

Што се тиче Програма новог запошљавања, послодавцима ће бити додељене субвенције за запошљавање незапослених суграђана из категорија теже запошљивих у делатностима попут: производње металних врата и прозора, остале грађевинске столарије и елемената, производа од дрвета, плуте, сламе и прућа, друмског превоза терета, производње хлеба, пецива колача, месних прерађевина, фризерско-козметичких и тапетарских услуга, припремања и послуживања пића, угоститељства, рачуноводствених, књиговодствених и ревизорских послова, пореског саветовања,  чишћења зграда и одржавања и поправке моторних возила.

Уговоре су незапосленима уручили помоћник градоначелника за привреду Града Врања Милан Илић, градски већник за привреду Небојша Зупанчић и в.д. директора врањске Филијале НСЗ Горан Живковић. Том приликом, Илић се захвалио НСЗ на дугогодишњој успешној сарадњи, наглашавајући да је у претходним годинама знатан број незапослених добио посао управо захваљујући мерама активне политике запошљавања.

Поздрављајући присутне, в.д. директора врањске филијале НСЗ се захвалио Граду на издвојеним средствима за мере активне политике запошљавања, док је послодавцима и незапосленима честитао на учешћу у заједничком доприносу смањењу незапослености.