Дoгађаjи

05.04.2023.

Сајам запошљавања и професионалне оријентације у Бору

Сајам запошљавања и професионалне оријентације који је 30. и 31. марта организовала борска филијала НСЗ у Установи Спортски центар „Бобана Момчиловић Величковић“, посетило је око 850 тражилаца запослења и 400 ученика основних и средњих школа.

Првог дана манифестације, посвећеног запошљавању, учествовало је 25 послодаваца који су исказали потребе за више од 800 радника. Тражили су се инжењери и техничари рударске, машинске, металуршке, електро и саобраћајне струке. Посао су могли да нађу стручњаци за безбедност и здравље на раду, механичари, бравари, заваривачи, монтери, рудари, минери, возачи C и D категорије, руковаоци грађевинским машинама, грађевински радници, столари, као и правници, административни радници, кувари, трговци, неквалификовани радници. 

Сајам је отворио градоначелник Бора Александар Миликић, који је рекао да је Бор међу градовима са највећим привредним растом и понудом послова у Србији, али да је важно да и даље учествује у подстицању запошљавања теже запошљивих категорија. „Град  кроз значајна буџетска улагања у мере активне политике запошљавања, настоји да подстакне запошљавање оних чије квалификације нису везане за област рударења“, нагласио је градоначелник.

Указући на бројне предности сајма као активне мере запошљавања путем које НСЗ најдиректније остварује посредовање између послодаваца и незапослених, директорка Филијале Бор Лидија Начић је поручила : „Надам се да ће на данашњем сајму послодавци наћи адекватне раднике, а што више незапослених лица одговарајући посао“.

Највеће интересовање владало је за запошљавање у рударским компанијама  „Serbia Zijin Copper doo Bor“, и „Serbia Zijin Mining doo Bor“, као и подизвођачким кинеским компанијама, које су  исказале и највећу потражњу,  огласивши преко 700 радних места.

„Команија  „Serbia Zijin Mining doo Bor“ привлачи тражиоце запослења и због могућности напредовања и усавршавања“, објаснила је Кристина Лазић из службе за људске ресурсе компаније.

Како је нагласила Мирјана Попадић, руководилац сектора за људске ресурсе у „Serbia Zijin Copper doo Bor“, та компанија планира да у наредном периоду запосли још 200 нових радника.

Други дан манифестације био је намењен представљању образовних установа, средњих школа и факултета борског региона како би се помогло ученицима  завршних разреда да се детљаније информишу при одабиру будућег занимања. „Јако је важно да млади буду адекватно упознати са условима школовања у региону и карактеристикама занимања која су у понуди, а на овакав начин им се у непосредном контакту пружају релевантне информације“, указала је директорка борске филијале Лидија Начић. .  

На штанду НСЗ посетиоци су информисани о услугама професионалне оријентације и планирања каријере, карактеристикама тржишта рада,  добили корисне смернице за избор одговарајуће школе/факултета и психолошке савете за припрему завршних, матурских односно пријемних испита.