Дoгађаjи

28.11.2023.

Сајам високог образовања у Пожаревцу

Девети по реду Сајам високог образовања у организацији пожаревачке гимназије организован је у петак 24.11.2023. године у времену од 10-14 часова на коме је традиционално узела учешће и Филијала Пожаревац НСЗ.

Тим за каријерно вођење и саветовање поменуте школе окупио је 23 високошколске установе из Београда, Крагујевца, Ниша и Врњачке Бање. Поред ученика гимназије, сајам су посетили средњошколци, матуранти и будући бруцоши из Браничевског округа. Као и претходних година, факултети и високошколске академије су се трудиле да занимљивим приступом приближе будућим студентима научне дисциплине које би проучавали наредних четири или више година и тако стекли потребно знање за самосталан рад. 

Помоћ приликом избора будућег занимања НСЗ пружа кроз услугу професионалне оријентације, о чему су се заинтересовани матуранти информисали на штанду филијале. Као и претходних година, ученици завршних разреда који планирају да после средње школе започну професионалну каријеру на тржишту рада, интересовали су се о  начину пријаве на евиденцију незапослених НСЗ, као и о активностима уз помоћ којих могу на бржи и лакши начин да пронађу запослење. Посебно интересовање показали су у вези начина писања и саставња радне биографије.  Пружене су им информације и о обукама које организује НСЗ као и о финансиским подстицајима и могућностима за започињање сопственог бизниса.

Поред Филијале Пожаревац НСЗ, на овогодишњем сајму су се представиле и следеће високошколске установе: Електротехнички, Правни, Географски, Грађевински, Пољопривредни, Филозофски, Машински, Физички, Саобраћајни, Ветеринарски факултет, затим  Факултет политичких наука,  Факултет безбедности, Факултет организационих наука, Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду. Поред ових представили су се и Факултет техничких наука из  Новог Сада, Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Kрагујевцу, Филолошко – уметнички факултет, Kрагујевац,  Филозофски факултет из Ниша, Универзитет Метрополитан, Академија техничко – уметничких струковних студија, Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије и Академија техничких струковних студија из Београда.