Дoгађаjи

16.09.2022.

Размена искустава и примера добре праксе европских и балканских служби запошљавања

У оквиру циклуса међусобног учења, као дела пројекта “Платформа за запошљавање и социјална питања - ЕСАП 2”, Савет за регионалну сарадњу (РЦЦ) је у Београду 8 и 9. септембра организовао радионицу (Пеер Ревиеw), која је окупила представнике јавних служби за запошљавање из земаља Западног Балкана и Европске уније.

Циљ овог окупљања био је размена искустава и примера добре праксе, имајући у виду да су изазови и проблеми са којима се јавне службе за запошљавање суочавају широм Европе веома слични изазовима и проблемима колега из земаља Западног Балкана, попут запошљавања особа са инвалидитетом и младих, као и активних мера на тржишту рада.

Као домаћин, Национална служба за запошљавање је колегама из иностранства прво представила свој рад, а затим су уследила питања и дискусије, са нагласком на праксу и модалитете пружања услуга. Међусобна размена искустава и добрих пракси још једном је омогуćила колегама из служби за запошљавање да идентификују различите идеје које би могле да доведу до додатног побољшања њиховог рада.

Као и у претходној фази пројекта ЕСАП, која је реализована у земљама Западног Балкана, и сада је у току упоредна анализа активности јавних служби за запошљавање путем процеса међусобног учења, чиме се свака од њих подржава у процесу унапређења учинка. 

Сам процес се састоји се од две фазе, од којих се прва односи на самопроцену перформанси јавних служби за запошљавање, док се у оквиру друге организује радионица (Пеер Ревиеw), у којој учествују колеге из јавних служби за запошљавање земаља нашег региона.

Циклус међусобног учења заснива се на достигнуćима ранијег циклуса који је спровео претходни ЕСАП пројекат, а актуелна рунда „бенцхлеарнинг на Западном Балкану“, вођена од стране стручњака из ЕУ, развијена је као систематски приступ који пореди и комбинује учинке и активности заједничког учења, са циљем континуираног побољшања рада, односно пружања услуга јавних служби за запошљавање.