Дoгађаjи

06.03.2023.

Пријепољским привредницима представљени јавни позиви НСЗ

Филијала Пријепоље Националне службе за запошљавање организовала је 3.марта у свом простору први Форум за послодавце, како би их информисала о о јавним позивима и мерама активне политике запошљавања у текућој години. Представљању јавних позива НСЗ присуствовали су и представници локалне самоуправе, Канцеларије за младе и Канцеларије за локални економски развој.

Директорка Филијале Рафета Хајдаревић изразила је уверење да ће презентација јавних позива и информисање о услугама Националне службе за запошљавање, као и о мерама активне политике запошљавања допринети развијању и унапређењу сарадње са послодавцима, како са онима са којима постоји изграђен добар партнерски однос, тако и са новим. Нагласила је да је циљ Националне службе за запошљавање унапређење квалитета радне снаге кроз улагање у незапослена лица, улагање у људски капитал, и укључивање незапослених, како младих који су тек изашли из система образовања, тако и теже запошљивих категорија у мере активне политике запошљавања. 

Током презентације јавних позива и промоције мера активне политике запошљавања, послодавци су стекли непосредан увид у програме стручног оспособљавања незапослених, стицање практичних знања и вештина кроз обуке, субвенције за запошљавање незапослених из категорије теже запошљивих лица, као и мере намењене запошљавању особа са инвалидитетом. 

Учесници Форума, а пре свега послодавци, како они који су већ користили програме НСЗ, тако  и нови,   показали су  велико интересовање за представљене програме и мере. Изразили су задовољство  због могућности да ангажовањем лица са евиденције Националне службе за запошљавање добију квалитетан радни кадар, као и због финансијских програма и мера. Привредници који се баве текстилном производњом у Пријепољу указали су на недостатак обученог и школованог кадра, те на потребу да се у средњим школама у Пријепољу отворе одељења која ће образовати одговарајући профиле за рад у текстилној индустрији. Дискусија коју су покренули послодавци Суанита Челебић, представник текстилне производње „Трендекс“ и Саша Данојлић, представник фирме „Приспин“, а која се тиче неусклађености понуде и потражње одређених кадрова на тржишту рада, изнедрила је низ предлога и закључака, као и конкретних планова и  активности у циљу решавања проблематике на локалном  тржишту рада.

Како је најављено, наредни Форум планиран је за послодавце у Прибоју у просторијама Регионалног иновационог центра  „Стартап“, као и представљање јавних позива за особе са инвалидитетом у просторијама “Друштва за дечију и церебралну парализу”. За послодавце Сјенице и Нове Вароши форуми ће се одржати 14. и 15. марта у испоставама Филијале Пријепоље.