Дoгађаjи

08.03.2023.

Презентација јавних позива за 15 прокупачких послодаваца

Поводом објављивања јавних позива и конкурса НСЗ за ову годину, филијала Прокупље је у својим просторијама 3. марта организовала први Форум послодаваца, на којем су привредницима представљени услови које треба да испуне како би се укључили у мере и програме запошљавања.

Форуму је присуствовало 15 привредника, већином оних који до сада нису користили државне олакшице при запошљавању, али и оних који су претходних година већ користили средства за самозапошљавање и који сада, када су развили сопствени бизнис, желе да запосле нове раднике користећи неке друге програме НСЗ.

Послодавцима је презентовано 12 јавних позива, са посебним акцентом на меру приправништва за кандидате са средњим образовањем, која је претходних година била мање популарна, а пружа једнаке погодности као и програм стручне праксе, где се врши стручно оспособљавање запосленог за самосталан рад у струци.

- Планирао сам да, користећи ова подстицајна средства, запослим два радника, једног са високом стручном спремом, вероватно преко програма приправништва, а другог са основном школом. Човек без искуства који почиње да ради не може у великој мери да допринесе фирми, а ови програми су управо идеални за такве ситуације и мале послодавце, јер омогућавају да се особа обучи, стекне праксу и постане колико - толико самостална у послу. Неквалификовани радник којег планирам да запослим имаће прилику да, уз искусне мајсторе, стекне знања и по истеку програма постане квалификован за одређене послове. Тако су сви на добитку, а нове раднике планирам да задржим по истеку програма - каже Милан Радовановић, власник фирме „Архигарда градња“

Као резултат континуираног одржавања добрих односа са послодавцима и њиховог редовног информисања, на подручју филијале Прокупље НСЗ из године у годину расте интересовање за државна подстицајна средства за запошљавање. Тако је у 2022. години у ове мере и програме било укључено укупно око 850 незапослених лица.

Заједно са осталим активностима Националне службе, мере и програми значајно доприносе расту запошљавања и смањењу броја незапослених на евиденцији прокупачке филијале која обухвата цео Топички округ, а на којој се тренутно налази 9.420 незапослених лица, што је за 765 мање у односу на исти период прошле године.

Из Филијале Прокупље НСЗ најављују да у наредном периоду планирају одржавање форума послодаваца и у Куршумлији и Блацу.