Вести

20.02.2023.

Потписан споразум о учинку НСЗ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су данас Споразум о учинку којим је прописано утврђивање учинка НСЗ и праћења ефикасности спровођења мера активне политике запошљавања и других активности које реализује Национална служба за запошљавање, а које су од значаја за постизање посебних циљева утврђених Стратегијом запошљавања у Републици Србији.

У Србији је у 2022. години запослено преко 50.000 наших грађана што је велики успех и доказ да Србија иде у добром смеру, поручио је данас министар рада и запошљвања Никола Селаковић после потписивања споразума са Националном службом за запошљавање. 

Навео је да је до таквог запошљавања дошло захваљујући активним мерама, расту продуктивности привреде, новим инвестицијама, и истакао да је успех већи пошто је у амбијенту глобалне и геополитичке кризе.

„Повећани захтеви за запошљавање показатељ су да Србија иде у добром смеру“, рекао је Селаковић. Селаковић је навео и да је прошле године у Србију било и увезено преко 35.000 радника из иностранства, што показује промену тржишта рада. 

Потписаним споразумом о учинку Националне службе за запошљавање дефинишу се циљеви, начини, активности и средства која ће довести до запошљавања преко 21.200 људи у 2023. години. Селаковић је навео да је за активне мере запошљавања опредељено 6,85 милијарди динара. 

Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је да је један од важнијих елемената у спровођењу Споразума о учинку реализација активних мера запошљавања и да је данас објављено 13 јавних позива за финансијске подстицаје послодавцима  и незапосленим лицима, од којих ће већина бити активна до краја новембра, док је  рок за подршку особама са инвалидитетом крај године. За меру самозапошљавање рок је 10. април, а за јавне радове  до 27. марта.  

Највећи део средстава намењен је за приватни сектор, са изузетком програма јавних радова и програма стручне праксе у којима могу учествовати и привредни субјекти из јавног сектора, објасно је Мартиновић. 

„Поред средстава из буџета Републике Србије, до краја месеца, локалне самоуправе могу код надлежне филијале  НСЗ да поднесу захтев за суфинансирање локланих акционих планова, па  очекујемо из тог извора додатних 900 милиона динара“ додао је Мартиновић и најавио  да ће теже запошљиве категорије бити у фокусу мера. 

„Највише новца опредељено је за програме обука и образовања, јер је трећина лица на евиденцији неквалификовано или полуквалификовано. Наш циљ је да се позитивни трендови на тржишту рада из 2022. године наставе и у овој години. Сигуран сам да ће НСЗ и ове године у потпуности реализовати потписано“, поручио је Мартиновић.