Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом (ФМИ)

Пројекти 21.12.2022.

Форум младих са инвалидитетом (ФМИ) и Америчка агенција за међународни развој (USAID) покренули су пројекат “Посао по мери: Економско оснаживање особа са инвалидитетом”, вредан два милиона долара, који има за циљ стварање једнаког приступа при запошљавању особа са инвалидитетом и подстицање отворенијег и инклузивнијег тржишта рада. Пројекат ће се реализовати на националном нивоу са фокусом на Београд, Суботицу, Нови Сад, Зрењанин, Ваљево и Ниш.

Општи циљ програма је да се омогући економско оснаживање особа са инвалидитетом у Србији на равноправној основи, укључујући и једнак приступ запошљавању које се слободно бира на тржишту рада и радно окружење које је отворено, инклузивно и доступно особама са инвалидитетом. 

Главне активности овог четворогодишњег пројекта су:

  1. Унапређење запошљивости особа са инвалидитетом путем психосоцијалне подршке, каријерног вођења, радне праксе и обука за тржиште рада,
  2. Подстицање предузетништва међу особама са инвалидитетом тако да имају приступ капиталу, тржиштима, техничкој помоћи и мрежама на равноправној основи са другима и
  3. Промовисање подстицајног окружења које одговара инклузивном економском развоју за особе са инвалидитетом: сарадња са послодавцима, унапређење националних и локалних политика и подршка шире јавности.

Партнери на пројекту су Каритас Србија, СМАРТ колектив, Фондација Ана и Владе Дивац, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом.

Ради афирмације међусобне подршке и сарадње, а у циљу одржавања инклузивног тржишта рада и подстицања друштвено одговорног пословања, потписани  су Меморандуми о разумевању са Националном службом за запошљавање, Привредном комором Србије, представницима локалних самуправа укључених у пројекат и Националном организацијом особа са инвалидитетом, као сарадницима на пројекту.

Донатор: Америчка агенција за међународни развој (USAID)
Носилац: Форум младих са инвалидитетом
Период: 01.08.2022.г. - 31.07.2026. г.

Прочитај више

Овај вебсајт користи cookies да би вам обезбедили најбољу услугу. Додатне информације можете пронаћи на страници Политика приватности.

Прихвати