Дoгађаjи

20.02.2024.

Подстицаји женском предузетништву у Пријепољу

Директорка Филијале Пријепоље Националне службе за запошљавање Рафета Хајдаревић гостовала је 14. фебруара у емисији Форум на ТВ Форум, а тема емисије је била посвећена женском предузетништву у Пријепољу и околини.

Повод за тему били су подаци АПР-а који показују да се предузећа која оснивају жене углавном отварају у сектору услуга, да су бројнија од предузећа која оснивају мушкарци, али и да брже престају са радом.

У емисији је гостовала и предузетница Нада Љујић, власница једне пекаре у Пријепољу, која је заједно са директорком пријепољске Филијале НСЗ дискутовала о томе колико је женско предузетништво развијено у Пријепољу и који су изазови и предности женског предузетништва.

Овом приликом Хајдаревићева је подсетила да Национална служба за запошљавање, као јавни сервис намењен грађанима, подстиче и финансијски подржава оснивање како нових предузећа, тако и развој и унапређивање пословања већ постојећих предузећа, кроз програме намењене незапосленима и послодавцима.

- Национална служба за запошљавање нема програме и мере намењене само женама, али препознаје жене као рањиву и теже запошљиву категорију. Статистички подаци за период од 2021. до краја 2023. године показују да је у оквиру Филијале Пријепоље преко програма самозапошљавања 125 жена добило финансијску подршку државе. Од тог броја, 81 жена је основала своје предузеће у Пријепољу. Преузетницама је прва година рада најизазовнија, па је у том погледу и финансијска подршка Националне службе кроз доделу субвенције од изузетног значаја за покретање и одрживост предузећа – истакла је директорка Филијале Пријепоље НСЗ.

Она је прецизирала да се делатности које оснивају жене у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Сјеници углавном односе на сектор услуга и производње, а у питању су стоматолошке ординације, туристичке агенције, адвокатске канцеларије, књиговодствене агенције, фризерски и козметички салони, као и производња колача, пецива, сирева и млечних производа.

- Према анализама НСЗ, за протекле три године проценат жена које настављају да послују шест месеци након истека уговорене обавезе је око 40 посто. Мале и средње  предузетничке радње и предузетници најефикаснији су сегмент привреде и појединачно су стабилан извор креирања нових радних места. Њима су потребна мања финансијска улагања, а њихова флексибилност им омогућава да се много лакше прилагођавају потребама потрошача и условима пословања на локалном и глобалном тржишту у односу на веће компаније – објаснила је Хајдаревићева.

Иначе, кроз информативне, саветодавне, едукативне и финасијске мере, Национална служба за запошљавање подстиче и пружа подршку предузетништву, започињању и одржавању пословања, као и унапређењу и развијању већ постојеће приватне делатности.